Πίνακας περιεχομένων

Η Βρεφική Κολύμβηση ή κοινώς Baby Swimming αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες για τα παιδιά! Όμως πόσα πραγματικά γνωρίζετε γι’ αυτήν; Η Βρεφική Κολύμβηση είναι μία δημοφιλής δραστηριότητα που απολαμβάνεται από γονείς και μωρά σε όλο τον κόσμο.

Όταν όμως αναφερόμαστε στη λέξη “Baby Swimming” δεν εννοούμε όλοι το ίδιο… Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι και προσεγγίσεις για το πώς το παιδί τελικά θα μάθει να κολυμπάει σε αυτή την τόσο νεαρή ηλικία.

Κατηγορίες baby swimming:

 1. Kάποιες που αποδίδουν σωματικά αλλά δεν είναι τόσο ευχάριστες για το παιδί
 2. Kαι σε άλλες που τα αποτελέσματα είναι τα ίδια, αλλά οι γονείς και τα μωρά απολαμβάνουν ο ένας τον άλλον μαζί στο νερό (από κοινού εμπειρία και αμοιβαία απόλαυση).

Τι είναι to baby swimming για εμάς;

Για εμάς το Baby Swimming αποτελεί μία καταπληκτική δραστηριότητα που αφορά τη συνύπαρξη του ενήλικα – συνήθως του γονέα, και του παιδιού μέσα στο νερό με στόχο την εκμάθηση και ανάπτυξη των βασικών κολυμβητικών, αλλά και άλλων ικανοτήτων του μέσω του παιχνιδιού με σεβασμό στην προσωπικότητα του.

Ποιος είναι ο ρόλος του ενήλικα σε αυτό;

Ο ρόλος του ενήλικα και η ενεργή συμμετοχή του είναι απολύτως σημαντικά, αφού ουσιαστικά μέσω αυτού το παιδί βιώνει όλη την εμπειρία! Πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρων και εξειδικευμένων εκπαιδευτών Βρεφικής Κολύμβησης.

Παράλληλα, το Baby Swimming αποτελεί έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο για ψυχαγωγικό και δημιουργικό χρόνο της οικογένειας. Μέσα από το παιχνίδι στο νερό, προάγεται η σωστή ανάπτυξη των παιδιών, η χαλάρωση, η σύνδεση και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους!

Τα οφέλη είναι μοναδικά, πολλαπλά και πολύ σημαντικά για το κάθε αναπτυξιακό στάδιο της ζωής του παιδιού!

Τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης

 • Ενδυνάμωση σώματος, μυο-σκελετική, κινητική και νευροψυχική ανάπτυξη
 • Βελτίωση συντονισμού, αδρής και λεπτής κινητικότητας
 • Ισχυρότερη καρδιά, πνεύμονες, δύναμη, αντοχή και ευκινησία
 • Βελτιωμένη πέψη και καλύτερη ποιότητα ύπνου
 • Ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνεται η συχνότητα που αρρωσταίνουν
 • Προάγει θετικούς δεσμούς μεταξύ των γονέων και των μωρών τους και ενισχύει τη σύνδεση

*Πολύ Σημαντικό: Όλα τα παραπάνω οφέλη οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να τα βιώσουν απευθυνόμενοι σε εξειδικευμένα κέντρα Βρεφικής Κολύμβησης και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων και άρτια εκπαιδευμένων δασκάλων.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει το παιδί;

Τα προγράμματα Baby Swimming απευθύνονται σε γονείς με βρέφη 6 μηνών ή και μικρότερα (εξαρτάται κυρίως από την εξειδίκευση των εκπαιδευτών και τις συνθήκες του χώρου και της πισίνας) έως και περίπου 4 ετών, όπου το παιδί νήπιο πια, θα νίωσει έτοιμο να μεταπηδήσει στο επόμενο στάδιο: αυτό της ένταξης σε προγράμματα κολύμβησης χωρίς τη συνοδεία του ενήλικα μέσα στο νερό.

Συχνότητα & Διάρκεια μαθημάτων

Το μάθημα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας για λίγα λεπτά για τα πολύ μικρά μωρά ή για μία κανονική συνεδρία μισής ώρας ή περισσότερο. Τα συνήθεις μαθήματα Βρεφικής κολύμβησης διαρκούν 30 με 40 λεπτά. Είναι σημαντικό το παιδί να μην είναι κουρασμένο και να μην πεινάει. Η συχνότητα είναι συνήθως μία και σε κάποιες περιπτώσεις δύο φορές την εβδομάδα.

Θερμοκρασία περιβάλλοντος

Η θερμοκρασία του νερού (31-33oC) και η θερμοκρασία του αέρα (ιδανικά 2 βαθμούς υψηλότερη από τη θερμοκρασία του νερού) είναι οι πιο κρίσιμοι παράγοντες για την άνεση των μωρών στα μαθήματα.

Εξοπλισμός

Η χρήση ειδικού εξοπλισμού για την παρακολούθηση των μαθημάτων κολύμβησης είναι απαραίτητη.

Για τα παιδιά:

 1. ενισχυμένο μαγιό με διπλή επένδυση (βρέφη – μικρά παιδιά)
 2. ειδική αδιάβροχη πάνα (βρέφη – μικρά παιδιά)
 3. πετσέτα ή μπουρνούζι
 4. αδιάβροχες παντόφλες (παιδιά που περπατάνε)
 5. σκουφάκι κολύμβησης (προαιρετικό)
 6. το σαπούνι (αφρόλουτρο-σαμπουάν) που χρησιμοποιείτε

Για τους ενήλικες:

 1. μαγιό
 2. μπουρνούζι
 3. αδιάβροχες παντόφλες
 4. σκουφάκι κολύμβησης
 5. το σαπούνι (αφρόλουτρο-σαμπουάν) που χρησιμοποιείτε

Δικαιολογητικά – Απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις

Κάθε εξειδικευμένο κέντρο εφαρμόζει τα δικά του πρωτόκολλα λειτουργίας.

Σε γενικές γραμμές για τη συμμετοχή σε προγράμματα κολύμβησης βρεφών και νηπίων είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικών βεβαιώσεων και η συμπλήρωση ιατρικού ιστορικού, τα οποία πιστοποιούν ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι υγιείς και μπορούν να συμμετέχουν σε κολυμβητική δραστηριότητα και ενημερώνουν εάν οι δάσκαλοι και οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων θα πρέπει να γνωρίζουν κάποια ειδική κατάσταση για τους συμμετέχοντες π.χ. αλλεργία.

Έτσι λοιπόν συνήθως απαιτείται συμπλήρωση ιατρικής φόρμας και για τα παιδιά βεβαίωση από παιδίατρο και για τους ενήλικες-συνοδούς βεβαίωση από δερματολόγο, παθολόγο, γυναικολόγο.

Η Βρεφική Κολύμβηση είναι από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένας γονέας μαζί με το παιδί του αφού ενημερωθεί και απευθυνθεί σε εξειδικευμένα και οργανωμένα προγράμματα με κατάλληλη φιλοσοφία και προσέγγιση!

Από τη Κική Κατσικάρη, Baby Swimming, Pregnancy Instructor
info@kikikatsikari.gr

Κική Κατσικάρη

Κική Κατσικάρη

Baby Swimming, Pregnancy Instructor

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts µας την Κική Κατσικάρη, Απόφοιτο του Τµήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού µε μεταπτυχιακές σπουδές σχετικά µε τη “Φυσική Δραστηριότητα και Ποιότητα Ζωής”(ΑΠΘ). Ειδικεύεται στην Βρεφική & Νηπιακή Κολύμβηση (Baby & Toddler Swimming) και στην Άσκηση κατά την περίοδο της Εγκυμοσύνης και της Λοχείας (Prenatal & Postnatal Instructor). Είναι Καθηγήτρια Εκπαιδευτών (Tutor) και συνεργάτης του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Birthlight ο οποίος προάγει µία ευαίσθητοποιημένη και ολιστική προσέγγιση για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τα παιδιά µε ενσυναίσθηση και σεβασμό. Εργάζεται ιδιωτικά σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες µε γονείς και παιδιά, ενώ διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες για την προώθηση του ιδιαίτερου αυτού τομέα και της ξεχωριστής φιλοσοφίας Birthlight! Με αρχή το “για να αναδειχθεί η προσωπικότητα και τα θετικά στοιχεία του κάθε ατόµου θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη μοναδικότητα του, εξατομικευμένη προσέγγιση και πολλή αγάπη”, προσφέρει τις γνώσεις της και διδάσκει καθημερινά μαθήματα!

Διαβάστε περισσότερα