Η βρεφική και νηπιακή κολύμβηση είναι μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στην παιδική ηλικία και αφορά τα βρέφη ηλικίας από 40 ημερών έως 4 ετών με τους γονείς/φροντιστές τους. Βασικό στόχο έχει την εκμάθηση και την καλλιέργεια έμφυτων βασικών κολυμβητικών και άλλων δεξιοτήτων με βάση το παιχνίδι. Ξεκίνησε πριν από αρκετές πλέον δεκαετίες βασισμένο στην ανάγκη να μάθουν τα παιδιά όσο το δυνατόν πιο μικρά να κολυμπούν και να νιώθουν άνεση και ασφάλεια μέσα στο νερό.

Τι είναι η μέθοδος Βirthlight;

Ο Birthlight είναι διεθνώς αναγνωρισμένος παγκόσμιος εκπαιδευτικός οργανισμός αφιερωμένος στην άσκηση κατά το διάστημα πριν από τη σύλληψη μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Βασισμένος στις αρχές της γιόγκα αποτελεί έναν φιλικό οργανισμό για την οικογένεια με επίκεντρο την ολιστική προσέγγιση για την εγκυμοσύνη, τη γέννηση, τη βρεφική και τη νηπιακή ηλικία.

Ο Birthlight λειτουργεί με βάση τις τελευταίες εξελίξεις της έρευνας στον ιατρικό και επιστημονικό τομέα γύρω από την εγκυμοσύνη και την παιδιατρική. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει τη σωματική και συναισθηματική φροντίδα των εγκύων γυναικών, των παιδιών και των οικογενειών τους!

Σκοπός του Birthlight:

Όλοι οι γονείς να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα άσκησης πριν από τη σύλληψη έως το τέταρτο έτος ενός παιδιού σε ένα πρόγραμμα συνεχούς υποστήριξης, προκειμένου να δημιουργηθεί «μια διευρυμένη κοινότητα χαράς και ευημερίας» και να μπορούν οι νέοι γονείς μαζί με τα παιδιά τους να χαλαρώνουν και να χαίρονται μαζί τη νέα τους ζωή.

Γιατί να επιλέξω τη μέθοδο Birthlight για τη βρεφική και νηπιακή κολύμβηση;

Διεθνώς αναγνωρισμένος, ο Birthlight συνεργαζόμενος με ιατρικούς φορείς εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, έχει πρωτοπορήσει στον τομέα της βρεφικής κολύμβησης, της άσκησης στην εγκυμοσύνη πριν και μετά τον τοκετό, και τη βρεφική γιόγκα.

Όλοι όσοι ακολουθούμε αυτή τη μέθοδο, μοιραζόμαστε το πάθος και την πεποίθηση ότι η απόλαυση της κολύμβησης και η αγάπη για το νερό θα πρέπει να προάγεται από έναν σίγουρο και γεμάτο αγάπη χειρισμό των παιδιών μέσα στο νερό χωρίς ποτέ να υπάρχει βίαιος εγκλιματισμός και πρακτικές εξαναγκασμού.

 Τα εκπαιδευτικά προγράμματα βρεφικής και νηπιακής κολύμβησης Birthlight και όλες οι πρακτικές που διδάσκονται σε αυτά, είναι συνεπείς με τις εξελίξεις της έρευνας όσον αφορά τη φυσιολογία και την ψυχολογία βρεφών και την πρόοδο στην κολύμβηση. Το πρόγραμμα συνδυάζει την απόλαυση, την ασφάλεια και τις συστηματικές θεμελιώδης διαδραστικές πρακτικές για το ζεύγος γονέας-βρέφος. Η προσέγγιση είναι ολιστική και αφορά τόσο το παιδί όσο και τον γονιό/φροντιστή.

Ο Birthlight είναι ο οργανισμός που έχει πρωτοστατήσει στην ιδέα της ολιστικής προσέγγισης «Γονιός – Βρέφος – Νερό». Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται!

Βρεφική και νηπιακή κολύμβηση: Μέθοδος και οφέλη

Η βρεφική κολύμβηση στα νεογέννητα μπορεί να ξεκινήσει από τις πρώτες εβδομάδες. Από τη γέννηση του μωρού, υποστηρίζουμε τους γονείς στο σπίτι μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος εκπαίδευσης προσφέροντας μαθήματα και συμβουλευτική στο σπίτι, προκειμένου να βοηθήσουμε την οικογένεια να απολαύσει την ελευθερία και τη διασκέδαση που έχει να προσφέρει το νερό. 

Τα βρέφη σε αυτό το τόσο πρώιμο στάδιο της ζωής τους είναι ήδη εξοικειωμένα με το περιβάλλον του νερού αφού είναι παρόμοιο με αυτό της μήτρας. Με τα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης στα νεογέννητα οι γονείς έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν στα παιδιά τους όλα τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης ακόμα πιο νωρίς, βοηθώντας έτσι τα μωρά τους να εξελιχθούν σε πολλά επίπεδα.

Οι γονείς περνούν εποικοδομητικό χρόνο με το μωρό τους, εκπαιδεύονται πώς να το χειρίζονται με χαλαρές και απαλές λαβές και να το υποστηρίζουν, ενώ το βρέφος βιώνει την απόλυτη εμπειρία της πλευστότητας και χαλάρωσης μέσα στο νερό! Όσο τα μωρά κερδίζουν και αποκτούν δύναμη και έλεγχο του κεφαλιού τόσο προχωράμε σε πιο δυναμικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Στόχος:

Στα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης στα νεογέννητα μωρά είναι η αυτοπεποίθηση των γονέων στο χειρισμό του βρέφους στο νερό, η σύνδεση της οικογένειας, η κατανόηση, η μεγιστοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων σωματικά και συναισθηματικά. 

Πού πραγματοποιούνται τα μαθήματα;

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στον προσωπικό χώρο της οικογένειας προκειμένου τα μέλη της να νιώθουν οικειότητα, άνεση και ασφάλεια. Τα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης στα νεογέννητα μπορούν να γίνουν είτε μέσα στο μπανιεράκι του μωρού (βρέφος), είτε στη μπανιέρα του σπιτιού (βρέφος ή βρέφος και γονέας μαζί) από τις πρώτες ημέρες της γέννησης μέχρι και τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Οφέλη για νεογέννητα βρέφη:

• ενδυνάμωση βελτιώνεται η λειτουργία του πεπτικού συστήματος

• κοιμούνται καλύτερα

• χαλαρώνουν

• αποσυμφόρηση έντασης

• απελευθέρωση της κίνησης

• τα παιδιά που ξεκινούν από πολύ νωρίς μαθήματα βρεφικής κολύμβησης περπατούν γρηγορότερα 

Πόσο ασφαλή είναι η βρεφική και νηπιακή κολύμβηση;

Η βρεφική κολύμβηση είναι η πρώτη μορφή άσκησης που συνιστούν όλοι οι παιδίατροι στον κόσμο, όχι μόνο σε υγιή παιδιά αλλά και σε παιδιά με ιατρικά θέματα, όπως κινητικές δυσκολίες, άσθμα κ.λπ. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του baby swimming είναι η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μόνη περίπτωση στην οποία ίσως ο γιατρός να μην προτείνει την κολύμβηση είναι σε βρέφη που παρουσιάζουν δερματικές παθήσεις.

Μάθε τα πάντα για τη βρεφική και νηπιακή κολύμβηση από τη Κική Κατσικάρη, Baby Swimming, Pregnancy Instructor διαβάζοντας το eBook “Baby swimming – Κολυμπάμε μαζί”