Τα οφέλη της άσκησης για τον οργανισμό είναι λίγο ως πολύ γνωστά σε όλους. Πολλοί αναρωτιούνται αν επιτρέπεται κατά την κύηση. Η απάντηση είναι ΝΑΙ με κεφαλαία γράμματα! Στην πραγματικότητα η άσκηση στην εγκυμοσύνη θα έπρεπε να συνταγογραφείται!
Η άσκηση βελτιώνει τη φυσική και ψυχολογική κατάσταση ενώ μικροενοχλήσεις της κύησης όπως ισχιαλγία, καούρες, οιδήματα άκρων. Αυξάνει επίσης την ευεξία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Τέλος προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό.
Αν είσαι έγκυος θα έχεις ίσως ανακαλύψει ότι το να μεγαλώνεις ένα μωρό μέσα σου έχει αρκετές προκλήσεις. Το σώμα σου αλλάζει συνεχώς. Ολόκληρος ο οργανισμός σου δοκιμάζεται. Οι ενοχλήσεις που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία σου.

Όσο καλύτερη είναι η φυσική κατάσταση του σώματος τόσο πιο ομαλή και αρμονική θα είναι η προσαρμογή στις αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη στο σώμα.
Είναι σημαντικό να αισθάνεσαι όμορφα κατά την κύηση για το μωρό σου. Όσο καλύτερα αισθάνεσαι το σώμα σου, τόσο καλύτερα νιώθεις διαμορφώνοντας ένα ευχάριστο ενδομήτριο περιβάλλον για το μωρό σου.
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι τα προστατευτικά οφέλη της άσκησης για την έγκυο και το μωρό. Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι προφυλάσσει από την Υπέρταση/ Προεκλαμψία και τον Σακχαρώδη Διαβήτη της κύησης (Barakat et al, 2016)
Επιπλέον αυξάνει τις πιθανότητες κολπικού τοκετού μειώνοντας τις πιθανότητες καισαρικής τομής (Di Mascio et al. 2016)
Μειώνει τη συνολική διάρκεια του 1ου σταδίου του τοκετού (Ghodsi, Asltoghiri, and Hajiloomohajerani 2012). Και φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό κατά 39% (Berghella and Saccone 2017)
Οι έγκυες που γυμνάζονται πιστεύουν ότι η άσκηση βοηθά στον έλεγχο πρόσληψης βάρους, ενώ μειώνει το στρες, το αίσθημα κόπωσης και την κατάθλιψη (Symons Downs and Hausenblas 2004) Επιπλέον αισθάνθηκαν ότι αυξάνει την ευεξία και την αυτοπεποίθησή τους.
Η ευεξία κατά την κύηση είναι εξαιρετικά σημαντική.
Η άσκηση μειώνει το ποσοστό των ορμονών του στρες στο αίμα. Απελευθερώνει επίσης ορμόνες ευφορίας όπως ενδορφίνες και ντοπαμίνη. Τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την αιμάτωση των ζωτικών οργάνων και την οξυγόνωση του εμβρύου.
Είναι φανερό ότι το πρώτο που θα έπρεπε να συνταγογραφείται για μια υγιή εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές είναι η άσκηση. Πρόκειται για ένα εργαλείο που διαμορφώνει το ενδομήτριο περιβάλλον προς όφελος του εμβρύου, προστατεύει την έγκυο από επιπλοκές της κύησης και βελτιώνει τα περιγεννητικά αποτελέσματα.
Ποια άσκηση είναι η καταλληλότερη;
Αυτή που είναι σχεδιασμένη για εγκύους, όπως γιόγκα εγκυμοσύνης αλλά και ο χορός, το περπάτημα, το κολύμπι. Πόση άσκηση είναι αποτελεσματική; 30-60 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα ή και καθημερινά.
Βάλε την άσκηση στη ζωή σου είτε είσαι έγκυος είτε όχι. Φροντίζοντας το σώμα σου συμβάλεις στην αρμονική ανάπτυξη του μωρού μέσα σε αυτό.

Ηλέκτρα Οικονομίδου
Μαία, Χοροθεραπεύτρια DRLST
Η Ηλέκτρα Οικονομίδου είναι Μαία και Χοροθεραπεύτρια DRLST. Έχει σπουδάσει μαιευτική και έχει πολυετή εμπειρία σαν μαία και έχει επίση ιδρύσει το Birth Engineering.
Διαβάστε περισσότεραBerghella, Vincenzo, and Gabriele Saccone. 2017. “Exercise in Pregnancy!” American Journal of Obstetrics and Gynecology 216(4): 335–37. http://dx.doi.org/10.1016/j.ajog.2017.01.023.
Ghodsi, Zahra, Maryam Asltoghiri, and Mina Hajiloomohajerani. 2012. “Exercise and Pregnancy: Duration of Labor Stages and Perinea Tear Rates.” Procedia – Social and Behavioral Sciences 31(2011): 441–45. http://dx.doi.org/10.1016/j.sbspro.2011.12.082.
Di Mascio, Daniele et al. 2016. “Exercise during Pregnancy in Normal-Weight Women and Risk of Preterm Birth: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.” http://dx.doi.org/10.1016/j.ajog.2016.06.014.
Symons Downs, Danielle, and Heather A. Hausenblas. 2004. “Women’s Exercise Beliefs and Behaviors during Their Pregnancy and Postpartum.” Journal of Midwifery and Women’s Health 49(2): 138–44.