Η αξία του θηλασμού είναι ανεκτίμητη και ιδιαίτερα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Tα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα λόγω του αυξημένου κινδύνου λοιμώξεων. Η υποστήριξη της συνέχισης του θηλασμού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επιπλέον, η ασφάλεια και η ζεστασιά που παρέχει ο θηλασμός είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις μητέρες όσο και για τα παιδιά σε χαοτικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο θηλασμός ΣΩΖΕΙ ζωές.
Αυτό συμβαίνει επειδή το ανθρώπινο γάλα δεν είναι μόνο η ιδανική τροφή για τα βρέφη. Περιέχει επίσης αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Το μολυσμένο νερό, η κακή υγιεινή και η εξάπλωση μικροβίων και βακτηριδίων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θέτει τα βρέφη και τα μικρά παιδιά κίνδυνο. Ο θηλασμός βοηθά επίσης να διατηρούνται τα βρέφη ζεστά και μειώνει τα επίπεδα στρες στα μωρά όσο και στις μητέρες τους.
Γυναίκες υπό στρες ΜΠΟΡΟΥΝ να θηλάσουν επιτυχώς.
Το αντανακλαστικό καθόδου γάλακτος (letdown) επηρεάζεται από το άγχος, η παραγωγή γάλακτος δεν επηρεάζεται. Διαφορετικές ορμόνες ελέγχουν αυτές τις δύο διαδικασίες. Η αντιμετώπιση για την κακή απελευθέρωση γάλακτος είναι οι αυξημένοι θηλασμοί όπου στοχεύουν στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το letdown. Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι θηλάζουσες γυναίκες έχουν χαμηλότερη επίπεδα άγχους. Οπότε το να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τον θηλασμό μπορεί να τις βοηθήσει να ανακουφιστούν από το στρες που μπορεί να βιώνουν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Υποσιτισμένες γυναίκες ΠΑΡΑΓΟΥΝ αρκετή ποσότητα γάλακτος.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ πραγματικών περιπτώσεων ανεπαρκούς παραγωγής γάλακτος Η παραγωγή γάλακτος είναι σχετικά ανεπηρέαστη σε ποσότητα και ποιότητα εκτός από τις εξαιρετικά υποσιτισμένες μητέρες καθώς παράγουν γάλα από τις λιποαποθήκες που ήδη υπάρχουν στο σώμα τους.

Ποια είναι η λύση;
Η λύση είναι να βοηθήσουμε τις υποσιτισμένες μητέρες διότι βλάπτονται λιγότερο από παθογόνους μικροοργανισμούς και προφανώς χρειάζεται περισσότερη τροφή. Τρέφοντάς τες, βοηθάς και τη μητέρα και το παιδί. Η χορήγηση συμπληρώματος σε βρέφη μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος μειώνοντας το θηλασμό. Η βοήθεια θα είναι να αυξήσουμε την συχνότητα και την διάρκεια του θηλασμού.
O αποθηλασμός ΕΙΝΑΙ αναστρέψιμος.
Μία μητέρα που έχει αποθηλάσει ΜΠΟΡΕΙ να προσπαθήσει να κάνει επαναγαλακτισμό. Διεγείροντας τη θηλή και απομακρύνοντας γάλα, είναι δυνατόν για τις γυναίκες να θηλάσουν ξανά. Η διέγερση της θηλής μπορεί να παρέχεται από το μωρό όταν θέλει ή ακόμα και μεγαλύτερο παιδί, καθώς επίσης και με διέγερση και άντληση με το χέρι. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες. Οι μητέρες χρειάζονται μεγάλη ενθάρρυνση και υποστήριξη τόσο ψυχολογική όσο και στο να σιτίζονται και να ενυδατώνονται επαρκώς δεδομένου πάντα των συνθηκών που επικρατούν. Τα μωρά, φυσικά, πρέπει να τρέφονται με συμπλήρωμα μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει η παράγωγη γάλακτος στις μητέρες.
ΔΕΝ χρειάζονται πάντα υποκατάστατα ανθρώπινου γάλακτος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η παροχή υποκατάστατων μητρικού γάλακτος για το βρέφος και τα μικρά παιδιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από προσεκτική εξέταση (να είναι το σωστό γάλα για την ηλικιακή ομάδα του βρέφους –παιδιού) και με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη εξοπλισμού για την τήρηση σωστής υγιεινής καθώς επίσης τη μειωμένη πρόσβαση σε νερό, καύσιμα και ηλεκτρισμό.
Από την Βασιλική Γιαλοψού, μαία.