H μαγική πρώτη ώρα μετά τον τοκετό
Τα πρώτα λεπτά μετά την γέννηση του μωρού είναι μαγικά, η νέα μητέρα έχει την ευκαιρία να κρατήσει αγκαλιά το μωρό της, να το κοιτάξει στα μάτια, να πιάσει τα χέρια του, κάτι που περίμενε 9 μήνες. Είναι μια φυσική ανάγκη νεογνού και μητέρας να χρειάζονται να μείνουν μαζί, καθώς έχουν τη δυνατότητα επαφής δέρμα με δέρμα και θηλασμού.

Τι εννοούμε λοιπόν ότι πρέπει να γίνεται αυτήν την μαγική πρώτη ώρα μετά τον τοκετό; Μόλις γεννηθεί το νεογνό, αφού είναι και οι δυο υγιείς, τοποθετείται πάνω στην μητέρα του σκεπασμένο με μια ζέστη πετσέτα, κάτι που βοηθάει στην έκκριση ωκυτοκίνης και προλακτίνης. Οι ορμόνες αυτές βοηθούν στην ενίσχυση του δεσίματος μεταξύ τους και στον θηλασμό. Οι συμβατικές διαδικασίες όπως ζύγισμα, μέτρημα και μπάνιο μπορούν να περιμένουν μέχρι την πρώτη ώρα σίτισης. Πρέπει να προσφέρεται ηρεμία, ησυχία και ζεστασιά, καθώς είναι συνθήκες που βοηθούν τη μετάβαση του νεογνού από την ενδομήτριο στην εξωμήτριο ζωή του και επίσης για την μητέρα που βρίσκεται ακόμα σε τοκετό του πλακούντα.
Εδώ λοιπόν είναι κάποιοι από τους λογούς που πρέπει η χρυσή αυτή πρώτη ώρα μετά τον τοκετό να διασφαλιστεί για την μητέρα κ το βρέφος της:
Έναρξη θηλασμού
Το να ξεκινήσει ο θηλασμός την πρώτη ώρα ζωής του νεογνού και κάτω από της κατάλληλες συνθήκες που προαναφέρθηκαν είναι σημαντικό για πολλούς λογούς: Δημιουργεί περισσότερες πιθανότητες για να μακροχρόνιο θηλασμό και για να γίνει σωστή προσκόλληση στο στήθος, ώστε να μειωθούν και οι πιθανότητες προβλημάτων στο θηλασμό, ενισχύεται η σύνδεση μητέρας και βρέφους, και τέλος βοηθάει στην αποκόλληση του πλακούντα πιο γρήγορα και μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγιών μετά τον τοκετό.

Προωθείται η όψιμη απολίνωση του ομφαλίου λώρου.
Δίνεται η ευκαιρία στο βρέφος να λάβει όλο το αίμα που βρίσκεται στον ομφάλιο λώρο, ώστε να έχει μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρού στους πρώτους μήνες ζωής του και η διάχυση του αίματος να είναι μεγαλύτερη στα όργανα, με αποτέλεσμα η προσαρμογή του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού του συστήματος να είναι ομαλότερη στις καινούργιες απαιτήσεις του βρέφους στην εξωμήτριο ζωή.
Προωθείται η σύνδεση μητέρας και βρέφους. Οι μητέρες που έχουν επαφή δέρμα με δέρμα με το βρέφος τους νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο ότι είναι ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μωρό τους, λόγω του ότι η ωκυτοκίνη βρίσκεται στον οργανισμό τους σε μεγαλύτερη συγκέντρωση λόγο του θηλασμού και της επαφής τους.
Προάγει την φυσική ανοσία του μωρού.
Το περιβάλλον της μήτρας είναι αποστειρωμένο, έτσι λοιπόν εκθέτοντας το βρέφος στα καλά βακτήρια της μητέρας του με την επαφή δέρμα με δέρμα ή από τον κολπικό τοκετό, το βοηθάμε να χτίσει καλύτερη ανοσία σε λοιμώξεις και ασθένειες.
Διατήρηση θερμοκρασίας.
Τα έμβρυα έχουν μια ελεγχόμενη θερμοκρασία μέσα στην μήτρα και με την γέννησή τους η αυτούσια θερμορύθμιση τους θέλει χρόνο για να ξεκινήσει. Έχει φανείο ότι όταν τα τοποθετούμε στο δέρμα της μητέρας τους είναι σε θέση να ρυθμίσουν καλυτέρα την θερμοκρασία τους καθώς και την αναπνοή τους.
Προστατεύει από τις επιπτώσεις του αποχωρισμού.
Τα νεογνά όταν γεννιούνται είναι σε κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης και κατά την κατάσταση αυτή κλαίνε σπάνια και φαίνεται να απολαμβάνουν να κοιτάζουν την μητέρα τους, να την μυρίζουν και να την νιώθουν κοντά τους. Ο άνθρωπος ανήκει στα θηλαστικά, έτσι τα μωρά του πρέπει να μένουν κοντά στην μητέρα τους που τους παρέχει ζεστασιά, ασφάλεια και τροφή. Όταν αυτά απομακρύνονται από την μητέρα τους, με το κλάμα της δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους και το άγχος του αποχωρισμού τους.
Ο γυναικολόγος και η μαία που θα επιλέξετε να έχετε στον τοκετό σας θα πρέπει να γνωρίζει και να υποστηρίζει τις επιλογές σας για να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες, όπως ζεστασιά, ηρεμία ιδιωτικότητα, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες φυσικού τοκετού καθώς και να εξασφαλίσουν μητέρα και βρέφος να έχουν ανενόχλητη την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό.
Από την Βασιλική Γιαλοψού, μαία.