Νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε ότι ο τρόπος που θα μιλήσουμε και οι λέξεις που θα επιλέξουμε, επηρεάζουν κάθε συνομιλητή μας. Ειδικότερα, μιλώντας με τα παιδιά μας είναι καλό να προσέχουμε ποιες λέξεις χρησιμοποιούμε. Ο τρόπος σκέψης των παιδιών μπορεί λοιπόν να διευρυνθεί μέσα από τον τρόπο που τους μιλάμε. Πάμε να δούμε πώς!

Mindset λέξεων και τρόπος σκέψης

Είναι καλό λοιπόν, να σκεφτόμαστε τον τρόπο, με τον οποίο μιλάμε στα παιδιά μας. Να έχουμε την πρόθεση να διευρύνουμε τον τρόπο σκέψης τους και όχι απλά να πούμε αυτό που θέλουμε χωρίς να υπολογίζουμε τις συνέπειες.

Παράδειγμα

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα μιλήσω με ένα προσωπικό παράδειγμα. Ως δυσλεκτικός ο τρόπος που έγραφα είχε δύο μεγάλα θέματα. Από τη μια έκανα πολύ άσχημα γράμματα (ορνιθοσκαλίσματα τα έλεγαν) αλλά και πάρα πολλά ορθογραφικά λάθη (σε σημείο που δε μπορούσα ούτε εγώ ο ίδιος να καταλάβω τι ήθελα να πω). Ξέχναγα γράμματα, λέξεις, σημεία στίξης δεν υπήρχαν και εννοείται ο καβγάς με τους τόνους κράταγε χρόνια.

Πολύ συχνά άκουγα τη φράση ‘’Γιάννη, είσαι ανορθόγραφος’’ και είχε δίκιο καθώς τα δεδομένα αυτά μαρτυρούσαν.

Συνέπειες

Ναι, είχε δίκιο. Έκανα πολλά ορθογραφικά, πάρα πολλά ορθογραφικά! Αυτό όμως που είχε σαν συνέπεια δηλαδή αυτό που συνέβαινε στον δικό μου εσωτερικό κόσμο, στο μυαλό μου, είναι ότι κλείδωνα. Είμαι ανορθόγραφος τελεία και παύλα! Και πολλές φορές ήταν η τέλεια δικαιολογία για την ανικανότητά μου. Με ένα «είμαι δυσλεκτικός» μου, χαμογελούσαν καταφατικά και με δικαιολογούσαν.

Με το παιδικό μυαλό μου τότε, δεν μπορούσα να αντιληφθώ ότι υπάρχει και η επιλογή να κάτσω να μάθω τους κανόνες και να αλλάξω αυτή την κατάσταση. Κάθε φορά που πήγαινα να μάθω κάτι, με το πρώτο λάθος στον κανόνα, επιβεβαίωνα τη φράση ‘’Γιάννη, είσαι ανορθόγραφος’’ και κατ’ επέκταση αυτό ποτέ δεν θα αλλάξει. Το πίστευα! Είχε αποκτήσει ρίζες βαθιές.

Εναλλακτική

Τώρα, αφού έχουν περάσει 35 χρόνια. Έχω τελειώσει σχολείο, έμαθα ξένες γλώσσες, ολοκλήρωσα πτυχίο στην Ελλάδα, μεταπτυχιακό στην Αγγλία, πήγα Αμερική για το NLP και πολλές – πολλές αποτυχίες, είμαι σε θέση να γράφω και άρθρα! Και μάλιστα άρθρα που σε πολλούς αρέσουν και τα περιμένουν με ανυπομονησία. Μεγάλο επίτευγμα για εμένα!

Τώρα λοιπόν και μετά από όλη αυτή τη διαδρομή, γυρίζοντας πίσω, θεωρώ ότι υπάρχει εναλλακτική. Υπάρχουν άλλα λόγια, τα οποία μπορούν να περάσουν το ίδιο μήνυμα, με τη διαφορά ότι θα μου έδειξαν την επιλογή να αλλάξω. Λόγια τα οποία δε θα είχαν διαμορφώσει ένα πιστεύω. 

Θα μπορούσαν να πουν: «Γιάννη, κάνεις πολλά ορθογραφικά λάθη»…

Η διαφορά μεγάλη για το πώς διαμορφώνεται ο τρόπος σκέψης

Σας παραθέτω και τις δύο επιλογές, για να γίνει ξεκάθαρη η επιρροή που έχει και η δυναμική που ασκείτε «είσαι ανορθόγραφος» vs «κάνεις πολλά ορθογραφικά λάθη».

Και οι δυο φράσεις επικοινωνούν ότι γίνονται ορθογραφικά λάθη. Η διαφορά είναι ότι το ένα αναφέρεται μόνο στη συμπεριφορά του παιδιού, ενώ το άλλο διαμορφώνει πιστεύω.

Άλλα παραδείγματα

«Είσαι ακατάστατος» vs «δεν επιλέγεις να βάλεις τάξη στα πράγματά σου»

«Είσαι αχάριστη» vs «δεν εκτιμάς αντικειμενικά την κατάσταση»

Απότοκο όφελος

Ναι, είναι πολύ πιο εύκολο να πεις στο παιδί σου «είσαι ανορθόγραφος» από το «κάνεις πολλά ορθογραφικά λάθη» και το νόημα είναι το ίδιο: πρέπει να διορθώσει την ορθογραφία του. 

Η δυναμική της φράσης και η μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα που έχει το «κάνεις ορθογραφικά λάθη», είναι ότι υπόγεια περνάει το μήνυμα ότι αυτό μπορείς να το αλλάξεις. Είναι στο χέρι σου, όταν το αποφασίσεις. Και είμαι εδώ ως γονιός, να σε βοηθήσω να το βελτιώσεις.

Άποψη (που αν θέλετε την πετάτε)

Θα συμφωνήσω ότι έχουμε μάθει να μιλάμε με αυτό το τρόπο. Αλλά έχουμε τη επιλογή να κάνουμε κάτι διαφορετικό για τα παιδιά μας. Δεν είμαστε οι γονείς μας.

Υπάρχει η δυνατότητα να εκπαιδευτούμε και εμείς για να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν επιλογές και να γνωρίζουν ότι το να βελτιωθούμε είναι στο χέρι μας. Ναι θέλει δουλειά και πολλές φορές δεν είναι εύκολο, αλλά είναι στο χέρι μας.

Να θυμόμαστε ότι πάντα είμαστε παράδειγμα στα παιδιά μας. Είτε προς αποφυγήν, είτε όχι.

Στο χέρι μας είναι.

Από τον Γιάννη Αθανασόπουλο, Mindset & Intention Trainer, nlpgreece® Senior Trainer
i.athanasopoulos@nlpgreece.gr