Συχνά με πλησιάζουν άνθρωποι και μου λένε ότι “δεν ξέρουν πώς να φερθούν σε φίλους, σε συγγενείς που έχουν βιώσει μια αποβολή, μια διακοπή κύησης, μια νεογνική απώλεια”. Φοβούνται μήπως πουν τα λάθος λόγια, μήπως δεν προσφέρουν αυτό που πραγματικά χρειάζονται.

Πώς να σταθείς δίπλα σε κάποιον που έχασε το μωρό του

Ποια είναι η στάση που κρατάμε

Και τότε νιώθω συγκίνηση, γιατί βλέπω ότι δειλά – δειλά το θέμα της περιγεννητικής απώλειας ανοίγει και αγγίζει και ευαισθητοποιείται ο κόσμος γύρω από αυτό. Είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο να βλέπεις ανθρώπους να θέλουν να στηρίξουν, να είναι πραγματικά δίπλα στη γυναίκα, στο ζευγάρι που πονάει μετά από μία τέτοια τόσο ιδιαίτερη απώλεια.

Καθένας από εμάς βιώνει το πένθος διαφορετικά, όσο διαφορετικός είναι σαν άνθρωπος, όσο διαφορετική είναι η ιστορία του, οι προσλαμβάνουσές του και όλα όσα τον καθιστούν μοναδικό και ξεχωριστό πλάσμα. Αντίστοιχα, όσον αφορά και στο πώς να τον στηρίξουμε στο πένθος του, ανάλογα με τη σχέση που έχουμε μαζί του, με το πώς το βιώνει κάθε στιγμή, δεν υπάρχει μία συνταγή που να ταιριάζει γάντι σε όλους.

Πώς να σταθείς δίπλα σε κάποιον που έχασε το μωρό του

Τι μπορούμε να κάνουμε

Παρόλα αυτά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποιους τρόπους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, για να σταθούμε στο πλάι του ανθρώπου που βιώνει περιγεννητική απώλεια, και πραγματικά να βοηθήσουμε:

  • Επικοινωνούμε με διακριτικότητα και αληθινό ενδιαφέρον, χωρίς να φοβόμαστε να φέρουμε το θέμα της απώλειας στο προσκήνιο. Αν συναντήσουμε άρνηση, δίνουμε χρόνο και επανερχόμαστε και με εναλλακτικούς τρόπους, όπως με κάποιο μήνυμα ή με κάποιο δώρο που να δείχνει ότι νοιαζόμαστε.
  • Δεν χρησιμοποιούμε εκφράσεις που υποτιμούν το βίωμα του πενθούντα, όπως: «Δεν πειράζει, θα κάνεις άλλο», «Έχεις ένα παιδί, τι να πουν άλλες γυναίκες που δεν έχουν κανένα», «Πέρασε τώρα, μην το σκέφτεσαι» κλπ.
  • Προσφέρουμε πρακτική και συγκεκριμένη βοήθεια: «Να πάω σούπερ-μάρκετ το απόγευμα για σένα;», «Να περάσω να βγάλω το σκύλο βόλτα;», «Το μεσημέρι θα φέρω παστίτσιο που μαγείρεψα»
Πώς να σταθείς δίπλα σε κάποιον που έχασε το μωρό του
  • Αν περάσει καιρός από την απώλεια ή στις επετείους, μπορούμε να στείλουμε ένα δώρο ή μία κάρτα που να κάνει τον πενθούντα να νιώσει ότι δεν έχει ξεχαστεί το τι πέρασε/περνάει.
  • Και το πιο σημαντικό από όλα: στεκόμαστε στο πλάι του πενθούντα χωρίς κριτική, χωρίς έτοιμες λύσεις, αλλά με ενσυναίσθηση, με δόσιμο χώρου και χρόνου, με κατανόηση, με αγκαλιά, με ζεστασιά· ακόμα και με σιωπή, αν δεν ξέρουμε ή δε βρίσκουμε τι να πούμε. Η παρουσία μας και μόνο, είναι πολύ σπουδαία.

Οι γονείς που χάνουν τα μωρά τους στην εγκυμοσύνη, ή λίγο μετά από αυτήν, μας χρειάζονται. Αν προσπαθήσουμε να σταθούμε με σεβασμό δίπλα στο πένθος τους, τότε θα γεμίσουμε όλοι από αυτή την ανταλλαγή αγάπης. Γιατί οι άνθρωποι έχουμε φτιαχτεί για να αλληλοστηριζόμαστε, και μέσα από αυτό, ακόμη και μέσα από δύσκολες στιγμές, τρέφουμε την ψυχή μας, τρέφουμε τις σχέσεις μας, και γινόμαστε καλύτεροι και ακόμα πιο όμορφοι άνθρωποι.

Μαρία Στραγαλινού

Μαρία Στραγαλινού

Βοηθός μητρότητας περιγεννητικού πένθους

Διαβάστε περισσότερα