Περιγραφή

Αναρωτιέσαι πώς μπορείς να επικοινωνήσεις την απώλεια ή την ασθένεια σε ένα παιδί; Έχεις βιώσει εσύ την απώλεια του μωρού σου και ψάχνεις να βρεις τον τρόπο να το αντιμετωπίσεις και να το ξεπεράσεις; Πώς, λοιπόν, βιώνει την απώλεια ένα παιδί και πώς ένας γονέας; Πάμε να το ανακαλύψουμε μαζί.

Η Βίκυ Βάββα, Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων και η Μαρία Στραγαλινού, Βοηθός Μητρότητας περιγεννητικού πένθους, μιλούν για το πώς συζητάμε με τα παιδιά για την απώλεια και το πένθος,  και για το πώς διαχειρίζονται και βιώνουν οι γονείς μια περιγεννητική απώλεια ή απώλεια μικρού παιδιού, θέτοντας το θεωρητικό πλαίσιο και συνοδεύοντάς το με πρακτικές εφαρμογές.

Πώς βιώνει την απώλεια ένα παιδί

«Το παιδί δεν θα το αντέξει», «Πώς να του πω κάτι τέτοιο χωρίς να κλάψω?», «Ας του πούμε τώρα κάτι πιο ήπιο και όταν μεγαλώσει…», «Πώς και τι θα απαντήσω στις ερωτήσεις του;», «Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ…», «Κι αν με ρωτήσει πότε θα πεθάνω εγώ;»

Αν νιώθεις άγχος, πίεση και ταραχή μπροστά στην απώλεια και το πένθος, είναι εντάξει. 

Γιατί ναι, είναι φορές που τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε. Φορές που οι απαντήσεις δεν υπάρχουν και πρέπει να δημιουργηθούν απ’ την αρχή. Είναι δύσκολο να μιλήσεις με τα παιδιά σου για θέματα που και εσύ αποφεύγεις ή δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς. Ίσως αναρωτιέσαι αν η αλήθεια θα είναι η καλύτερη επιλογή. Πιθανότατα νιώθεις ότι θέλεις να προστατεύσεις το παιδί σου από τον πόνο και τη θλίψη. Σκέφτεσαι ότι θα τρομάξει και ότι θα χαθεί μέσα στην ανασφάλεια. Σε περιμένουμε στη συνάντηση αυτή για να δημιουργήσουμε μαζί το χώρο των απαντήσεων, έναν χώρο ασφαλή που θα εμπεριέξει τόσο την αλήθεια  – που οφείλουμε στα παιδιά – όσο και τη δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων – που είναι σημαντικό να την ενθαρρύνουμε. 

Μέσα στο eBook θα βρεις:

 • Πώς βιώνει την απώλεια ένα παιδί;
 • Πώς ανακοινώνω στα παιδιά την ασθένεια και το θάνατο γονιού ή άλλου αγαπημένου προσώπου;
 • Πώς στηρίζω συναισθηματικά τα παιδιά στην πρώτη, δύσκολη περίοδο μετά την απώλεια;
 • Πώς αξιοποιώ «βοηθούς» (ανθρώπους, βιβλία, ιδέες, παραδείγματα, τη φύση) για να διευκολύνω την επεξεργασία των πολλών και έντονων συναισθημάτων;
 • Πότε να ανησυχήσω και να ζητήσω επαγγελματική βοήθεια;
 • Πώς θα ενθαρρύνω τη διατήρηση της ανάμνησης του προσώπου που πέθανε;
 • Πώς βιώνει την απώλεια ένας γονιός.

Πώς βιώνει την απώλεια ένας γονιος

«Δεν μπορώ να μιλήσω στους γύρω μου, δε με καταλαβαίνουν» «Δεν ξέρω τι να κάνω, είναι τόσα πολλά αυτά που νιώθω» «Πότε θα τελειώσει όλο αυτό; Θα γίνω όπως πριν;» «Τι μπορώ να κάνω για να απαλύνω τον πόνο;»

Ο θάνατος είναι ένα κεφάλαιο της ύπαρξής μας που γεννά αμηχανία, φόβο, και μεγάλο πόνο. Ειδικά όταν η απώλεια συμβαίνει πολύ νωρίς, τότε αυτή αποκτά μια ιδιαίτερη και μοναδική χροιά που πολλές φορές δεν την αντιλαμβάνονται οι γύρω μας. 

Πολλά τα ερωτήματα και οι αγωνίες των ενηλίκων στην περιγεννητική απώλεια (απώλεια στην εγκυμοσύνη ή νεογνική απώλεια), αλλά και στην απώλεια μικρού παιδιού, που συχνά βιώνονται και εκφράζονται σιωπηλά και όχι ανοιχτά. Κύματα συναισθημάτων μας κατακλύζουν, που πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να τα διαχειριστούμε, πώς να τα εκφράσουμε στους οικείους μας, και πώς να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της ύπαρξής μας.

Μέσα στο eBook θα βρεις:

 • Πώς βιώνει ένας γονιός την περιγεννητική απώλεια και την απώλεια μικρού παιδιού.
 • Τι σημαίνει μια τέτοια απώλεια για αυτόν.
 • Πώς μπορεί να τη διαχειριστεί έτσι ώστε να περάσει τη διαδικασία του πένθους του όσο το δυνατόν πιο κοντά στον αληθινό του εαυτό.
 • Πώς πλησιάζουμε τους ανθρώπους που βιώνουν πένθος, τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε, πως τους στηρίζουμε.

Αυτό το e-book σε περιμένει για να βρεις λύσεις αφενός ως προς το να στηρίξεις το παιδί σου να τη διαχειριστεί όσο και ως προς το πώς θα τη διαχειριστείς εσύ ως γονέας εάν έχεις χάσει το μωράκι σου ή το έμβρυο στην κοιλιά σου. Είμαστε δίπλα σου.

Γράφουν οι:

Βίκυ Βάββα

Βίκυ Βάββα

Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλος γονέων, Ψυχοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων και ψυχοθεραπεύτρια, Βίκυ Βάββα. Χαιρόμαστε τόσο πολύ που θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας.

Διαβάστε περισσότερα
Μαρία Στραγαλινού

Μαρία Στραγαλινού

Βοηθός μητρότητας περιγεννητικού πένθους, Εκπαιδεύτρια πένθους

Η ομάδα με τους επαγγελματίες μεγαλώνει ακόμα περισσότερο! Χαιρόμαστε πολύ που θα έχουμε μαζί μας τη Μαρία Στραγαλινού, Βοηθό μητρότητας περιγεννητικού πένθους.

Διαβάστε περισσότερα