Ποτέ δεν είναι εύκολο να μιλάς για τον πόλεμο… Ακόμα περισσότερο όταν θέλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο. Πέρα από την προσωπική τους ανάπτυξη, τα παιδιά σας έχουν ως όφελος τη σχέση τους μαζί σας καθώς τους δείχνετε ενσυναίσθηση, κατανόηση και υποστήριξη.

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο;

Από πού ξεκινάμε όταν θέλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο;

Ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο της ζωής των παιδιών σας, δύσκολες συζητήσεις μπορεί να προκύψουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Μερικές φορές αυτά τα θέματα προκύπτουν σε συζητήσεις στο σχολείο ή με φίλους ή λόγω της επικαιρότητας. Άλλες φορές, μπορείτε να ξεκινήσετε αυτές τις συζητήσεις με τα παιδιά σας στην ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού.

Γιατί -αν και δύσκολο- είναι απαραίτητο να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο;

Το να μάθουμε πώς να συζητάμε με τα παιδιά μας για τον πόλεμο είναι σίγουρα ένα δύσκολο έργο. Με τη συνεχή έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιθανό τα παιδιά μας να βλέπουν πολλές απόψεις σχετικά με ειδήσεις. Πολλές φορές προτού καν έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να το κάνετε!

Ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσετε κάνοντας ερωτήσεις αντί να ξεκινήσετε αμέσως μια ομιλία που περιέχει όλες τις απόψεις σας για τον πόλεμο και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

5 Αρχές που μπορείτε να χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε με τα παιδιά σας για τον πόλεμο

Η συζήτηση με τα παιδιά σας για τον πόλεμο θα προσαρμοστεί ανάλογα με την ηλικία τους, το στάδιο της ζωής τους και την κατανόηση περίπλοκων θεμάτων όπως η κυβέρνηση, η ιστορία και η ηγεσία. Πριν ξεκινήσετε τη συνομιλία σας, σκεφτείτε πώς θα προσεγγίσετε το παιδί σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να σκεφτείτε αυτές τις 5 αρχές όταν μιλάτε στα παιδιά σας για πόλεμο.

1. Κάντε ερωτήσεις

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει ήδη εκτεθεί σε συζητήσεις για πόλεμο, βρείτε μια ήσυχη στιγμή για να επικοινωνήσετε μαζί του. Ίσως μετά το δείπνο ή πριν τον ύπνο. Σε αυτές τις στιγμές, δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά σας για να προβληματιστούν και να μοιραστούν τις σκέψεις τους.

2. Αφήστε τα παιδιά σας να καθοδηγήσουν τη συνομιλία

Επιτρέψτε στο παιδί σας να κάνει ερωτήσεις και να καθοδηγεί τη συζήτηση. Αυτές οι συνομιλίες σας επιτρέπουν να καταλάβετε πλήρως την κατανόησή τους για τον πόλεμο και τις συγκεκριμένες καταστάσεις μέσα τους.

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο;

3. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι δείχνετε στα παιδιά σας

Παρόλο που δεν μπορείτε πάντα να ελέγξετε τι βλέπουν τα παιδιά σας, μπορείτε να περιορίσετε την έκθεσή τους στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από τα κατάλληλα όρια.
Καθώς τα ειδησεογραφικά πρακτορεία διαθέτουν προειδοποιήσεις και εικόνες με γραφικό περιεχόμενο, σκεφτείτε να θέσετε σε σίγαση ή να απενεργοποιήσετε την τηλεόραση σε αυτές τις στιγμές. Εάν υπάρχει κάποια ορολογία ή λεξιλόγιο πολέμου που προκαλεί σύγχυση στα παιδιά σας, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να δώσετε ορισμούς. Εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύονται προβληματικά για τα μεγαλύτερα παιδιά σας, συζητήστε μαζί τους για το τι βλέπουν, ποιον ακολουθούν και γιατί.

4. Αποφύγετε τις ετικέτες

Μιλώντας με τα παιδιά μας για τον πόλεμο, είναι πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεστε να χαρακτηρίσετε γρήγορα τη μια πλευρά ως «καλούς» και την άλλη ως «κακούς». Όταν τα παιδιά σας ρωτούν «γιατί συμβαίνουν άσχημα πράγματα», είναι σημαντικό να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ του κακού που συνέβη και των ανθρώπων που εμπλέκονται. Η επισήμανση ολόκληρων ομάδων ανθρώπων ή εθνών ως «καλών» ή «κακών» διαιωνίζει άσκοπα τον φόβο ή τη σύγχυση στα παιδιά σας. Ανεξάρτητα από τον πόλεμο ή την κατάσταση, κανένα άτομο από αυτήν τη χώρα ή το έθνος δεν εμπλέκεται ούτε συμφωνεί με τις αποφάσεις της χώρας τους. Αντί να επιλέγετε ετικέτες, χρησιμοποιήστε τη φράση: «Δεν ξέρω».

Ως γονιός, η ειλικρίνεια και η παραδοχή ότι δεν γνωρίζεις τα πάντα θα αποδειχθεί πολύ πιο πολύτιμη από την προσπάθεια να έχεις μια απάντηση για κάθε ερώτηση από το παιδί σου.

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο;

5. Εστιάστε στη «βοήθεια»

Όταν συμβαίνει κάτι τρομακτικό, υπάρχουν πάντα εκείνοι που προσπαθούν να βοηθήσουν. Ειδικά σε περιόδους πολέμου, υπάρχουν άτομα που δεσμεύονται να βοηθήσουν όσους κινδυνεύουν. Είτε πρόκειται για απλές συγκεντρώσεις υποστήριξης είτε για προσπάθειες δωρεών, μπορείτε να βρείτε ιστορίες που επικεντρώνονται στη βοήθεια όσων έχουν ανάγκη. Εάν αποφασίσετε να παρακολουθήσετε τις ειδήσεις με τα παιδιά σας ή να διαβάσετε άρθρα στο διαδίκτυο, σκεφτείτε να βρείτε ιστορίες που περιγράφουν τις θετικές ενέργειες όσων βοηθούν. Εν μέσω βίας, αναζητήστε μηνύματα με επίκεντρο την ελπίδα και την ενότητα. Έπειτα, εάν υπάρχει η δυνατότητα, συζητήστε πώς μπορεί και η οικογένειά σας να συνεισφέρει τη βοήθειά σας.


Μαρία Γκουγκούμη, Ειδική Παιδαγωγός.
Τηλέφωνο: 6947025158
Email: info@special-learners.gr
Ιστοσελίδα: https://special-learners.gr/

Greer J. (2022), How To Talk With Your Kids about War, Focus on the Family. Προσπελάστηκε 1/3/2022 από https://www.focusonthefamily.com/parenting/how-to-talk-with-your-kids-about-war/