Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα σχολεία κλείνουν. Φτάνει επιτέλους η ώρα για ξεκούραση, παιχνίδι, φαγητό και πολλές χαρούμενες οικογενειακές στιγμές. Ταυτόχρονα όμως, οι πολλές ώρες στο σπίτι μπορεί να οδηγήσουν και σε λίγη βαρεμάρα. Ας δούμε, λοιπόν,  μερικές ιδέες για δραστηριότητες για αδέρφια, ώστε να μπορούν να απασχοληθούν τα αδερφάκια στο σπίτι, με ή χωρίς την παρέα των γονιών τους.

Δραστηριότητες για αδέρφια στο σπίτι

Κρυφτό

Το κρυφτό είναι ένα αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγαλύτερων, το οποίο όμως έχουμε συνδυάσει με τους εξωτερικούς χώρους, παρ’ όλα αυτά μπορεί εύκολα να παιχτεί και μέσα στο σπίτι. Ανάλογα με τους χώρους του σπιτιού, καθώς και την ηλικία των παιδιών αλλάζει ο βαθμός δυσκολίας. Εννοείται ότι μπορούν να συμμετέχουν και οι γονείς.

δραστηριότητες για αδέρφια στο σπίτι

Οι κανόνες είναι απλοί

Ένας φυλάει και οι υπόλοιποι κρύβονται. Στη συνέχεια αυτός που φυλάει προσπαθεί να τους βρει. Μόλις τους βρει κερδίζει, εκτός αν κάποιος καταφέρει και «φτύσει» πρώτος για τον εαυτό του ή για όλους.

Έξτρα πληροφορία: το κρυφτό πέρα από τη διασκέδαση που μας προσφέρει, βοηθά και την ανάπτυξη χιλιάδων συνδέσεων στον εγκέφαλο των παιδιών. Ακόμα και το κλασικό «κουκου – τζα» ενισχύει την ανάπτυξη της σκέψης από την βρεφική ηλικία.

Πολυαγαπημένες δραστηριότητες για αδέρφια οι… κατασκευές με τουβλάκια

Τα παιδιά αγαπάνε τα τουβλάκια (τα περισσότερα τουλάχιστον). Οι κατασκευές με τουβλάκια είναι μια δραστηριότητα που έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά (κατασκευαστικότητα, λεπτή κινητικότητα, φαντασία κ.α.), αν μάλιστα οι κατασκευές πραγματοποιηθούν από κοινού, αναπτύσσονται και οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια, η επικοινωνία και η συνεργασία.

Στο Project Parenting θα βρεις πολλές ιδέες για χριστουγεννιάτικες κατασκευές, πράγμα το οποίο θα ενθουσιάσει τα παιδιά. Μπορούν να φτιάξουν ακόμα και στολίδια για το δέντρο!

δραστηριότητες για αδέρφια στο σπίτι

Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού

Ένα άλλο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων είναι το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Ένα παιδί κρύβει τον θησαυρό και στη συνέχεια αφήνει στοιχεία προκειμένου να το βρει το άλλο/τα άλλα. 

Ανάλογα με την ηλικία μπορεί να χρειαστεί και η βοήθεια των γονιών. Επιπλέον, ανάλογα με την ηλικία διαφοροποιείται και ο βαθμός δυσκολίας. Αν είναι μικρά τα παιδιά μπορούμε να κρύψουμε κάποιο μεγάλο αντικείμενο, ενώ αν είναι μεγαλύτερα μπορούμε αντί για σημάδια να χρησιμοποιήσουμε αινίγματα, χάρτες κτλ.

Ανάγνωση ή ακρόαση παραμυθιού και δραματοποίηση

Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να κρατήσει απασχολημένα τα παιδιά πάρα πολλή ώρα. Ανάλογα με την ηλικία, είτε τα παιδιά διαβάζουν μόνα τους το παραμύθι που έχουν επιλέξει, είτε τους το διαβάζει κάποιος μεγαλύτερος. Από κει και πέρα τα παιδιά καλούνται να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει, να γίνουν ταυτόχρονο σκηνοθέτες, ενδυματολόγοι, σεναριογράφοι και να δημιουργήσουν τη δική τους παράσταση. Την παράσταση αυτή μπορούν να την παρουσιάσουν στη συνέχεια σε γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και φίλους. 

δραστηριότητες για αδέρφια στο σπίτι

Και εννοείται μια από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες για αδέρφια η…. Παρακολούθηση Χριστουγεννιάτικων ταινιών

Σίγουρα η οθόνη δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την απασχόληση των παιδιών, αλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί στις χριστουγεννιάτικες ταινίες και μια ζεστή σοκολάτα; Είτε αυτές είναι ταινίες κινουμένων σχεδίων, είτε είναι η κλασική αγαπημένη όλων «Μόνος στο σπίτι», νομίζω πως τα Χριστούγεννα τις απαιτούν!

Μπορούμε πολύ εύκολα να κρατήσουμε τα παιδιά απασχολημένα στο σπίτι και παράλληλα να διασκεδάσουν και να αναπτύξουν πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Οι γονείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τους δώσετε τις ιδέες αν δείτε ότι δυσκολεύονται από μόνα τους και να τα οργανώσετε αν είναι μικρής ηλικίας. Βέβαια, όλες οι δραστηριότητες υπόσχονται ευχάριστες στιγμές για όλη την οικογένεια, οπότε μη διστάσετε να συμμετέχετε σε αυτές. Καλές γιορτές!!

Ελισάβετ Μπέντη

Ελισάβετ Μπέντη

Ειδική Παιδαγωγός, Νηπιαγωγός

Η Ελισάβετ Μπέντη έχει πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και πτυχίο επιπέδου 5 στην Εργοθεραπεία. Εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις και τις δεξιότητες της στον τομέα της Εκπαίδευσης, συμμετέχοντας σε σεμινάρια, συνέδρια και εξειδικεύσεις!

Διαβάστε περισσότερα