Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως ενήλικες στις διακοπές είναι η αύξηση του άγχους. Συχνά μας κυριεύει ο όγκος της δουλειάς που χρειάζεται να ολοκληρώσουμε και η πίεση που νιώθουμε λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων αυτή την εποχή του χρόνου. Προστίθεται το άγχος της αγοράς δώρων και νιώθουμε μια τεράστια συναισθηματική κούραση, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε λιγότερους συναισθηματικούς πόρους για να διαχειριστούμε τα παιδιά μας. Παιδιά τα οποία βγαίνουν εντελώς εκτός προγράμματος. Ένας ενήλικας που είναι συναισθηματικά κουρασμένος και ανήσυχος είναι λιγότερο ικανός να είναι εκεί για τα παιδιά του συναισθηματικά. Πώς μπορεί όμως, σε μία τέτοια συνθήκη, ο γονιός να βοηθήσει, ώστε να μην βγει το παιδί εκτός προγράμματος;

Η αλήθεια είναι ότι οι εορταστικές διακοπές απαιτούν πολλή δουλειά, κυρίως από τους γονείς.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι αν η συμπεριφορά του παιδιού σας φαίνεται πιο δύσκολη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι πιθανό αυτή η συμπεριφορά να μεγεθύνεται από την αυξανόμενη συναισθηματική σας κόπωση και τα μειωμένα συναισθηματικά σας αποθέματα. Και είναι λογικό.

Ας δούμε πώς επηρεάζουν οι διακοπές τα παιδιά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα υποσύνολο παιδιών που στην πραγματικότητα τα καταφέρνουν καλύτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών, επειδή δεν τους επιβάλλεται η απαίτηση να λειτουργήσουν. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει εργασία για το σπίτι, οπότε ενεργούν καλύτερα μέσα στο σπίτι. Δεν υπάρχουν δυσκολίες σχολικής συμπεριφοράς που να προκαλούν απογοήτευση, επομένως τα παιδιά είναι πιο συνεργάσιμα. Έτσι, δυστυχώς, δεν είναι ότι συνέβη κάποιο θαύμα με τη συμπεριφορά του παιδιού σας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Είναι το αποτέλεσμα ύπαρξης λιγότερων προκλητικών παραγόντων συμπεριφοράς.

Το να βγουν τα παιδιά εντελώς εκτός προγράμματος τα επηρεάζει;

Για άλλα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, τα υψηλότερα επίπεδα ενθουσιασμού ή άγχους στο σπίτι αυτή την εποχή του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερο έλεγχο των παρορμήσεων τους. Τα παιδιά επιδεικνύουν λιγότερο έλεγχο για να συγκρατούν τον ενθουσιασμό και τα συναισθήματά τους. Αυτό δημιουργεί δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι θα δείτε το παιδί σας να παίζει περισσότερο. Το δεύτερο είναι ότι οι συναισθηματικές διακυμάνσεις αλλά και οι εκνευρισμοί που θα βλέπετε θα είναι πιο συχνοί και πιο έντονοι.

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα για να γίνουν οι διακοπές πιο εύκολες για όλους και να μη βγείτε εντελώς εκτός προγράμματος;

1. Δώστε στο παιδί σας ένα πλάνο – προγραμματισμό

Τα παιδιά μπορεί να κατακλυστούν από αλλαγές στη ρουτίνα ή νέες καταστάσεις. Η συζήτηση για το τι να περιμένουν μπορεί να τα βοηθήσει. Εξηγήστε τα χρονοδιαγράμματα («Θα είμαστε εκεί για περίπου μία ώρα» ή «μέχρι να νυχτώσει» για τις μικρότερες ηλικίες) και προσφέρετε καθοδήγηση για το ντύσιμο τους («Μπορείς να φορέσεις ότι σου αρέσει, αλλά σήμερα εκεί που θα πάμε δεν θα φορέσουμε φόρμες»). Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τις προσδοκίες σας («Παρακαλώ, αφήνετε τα ακουστικά και τα βιβλία σας μόλις βγούμε από το αυτοκίνητο»).

τρόποι να μην βγει το παιδί εντελώς εκτός προγράμματος
4+1 τρόποι να μην βγει το παιδί εντελώς εκτός προγράμματος

2. Εξηγήστε τους «κανόνες του σπιτιού» όπου κι αν πάτε

Ίσως είναι εντάξει για τη δική σας οικογένεια να φτιάχνετε «καταφύγια» και «σκηνές» στο σπίτι. Αλλά η οικογένεια που θα σας φιλοξενεί σε ένα γιορτινό πάρτι μπορεί να μην θέλει τα μαξιλάρια να μετακομίσουν από τους καναπέδες του σαλονιού ή των κρεβατιών τους.

Μάθετε τους κανόνες ή τις συνήθειες των οικοδεσποτών, όπου κι αν πάτε και προετοιμάστε το παιδί σας.

3. Συμφωνείστε τη δική σας «μυστική χειρονομία»

Πριν πάτε σε μια εκδήλωση, συμφωνήστε σε ένα σήμα με το χέρι (όπως να αγγίξετε τον λοβό του αυτιού σας). Το παιδί σας μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να σας δείξει αν τα πράγματα σε κάτι δεν πάνε καλά.

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με τα σήματα των χεριών, δοκιμάστε κάτι άλλο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ελαφρύ χτύπημα στον ώμο και να ρωτήσω: «Είσαι καλά;» Μικρές χειρονομίες όπως αυτές, δίνουν στα παιδιά έναν τρόπο να σας ενημερώνουν πότε έχουν χορτάσει, έχουν κουραστεί ή χρειάζονται ένα διάλειμμα. Και αυτό βοηθά στη μείωση των προβλημάτων συμπεριφοράς.

τρόποι να μην βγει το παιδί εντελώς εκτός προγράμματος
4+1 τρόποι να μην βγει το παιδί εντελώς εκτός προγράμματος

4. Ψωνίστε με σύνεση ή διαδικτυακά

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται στον αυτοέλεγχο. Μια επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο αυτή την εποχή του χρόνου θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη και διασκεδαστική. Όμως όλη η τρέχουσα διαφημιστική καμπάνια γύρω από νέα παιχνίδια και ρούχα μπορεί να οδηγήσει το παιδί σας να σας απασχολεί συνεχώς για να αγοράσετε πράγματα που ουσιαστικά δεν χρειάζεστε ή δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Εάν το παιδί σας τείνει να κατακλύζεται από παρορμήσεις στα καταστήματα, σκεφτείτε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας από το διαδίκτυο.

+1 Μικρές ανταμοιβές και έπαινος

Τις εβδομάδες πριν από τις διακοπές είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε τα δώρα ως μέσο διαπραγμάτευσης. Προσπαθήστε να αποφύγετε να λέτε φράσεις όπως «Να είσαι καλό παιδί, αλλιώς ο Άγιος Βασίλης θα το μάθει!». Είναι πιο ουσιαστικό να προσφέρετε στο παιδί σας μικρές βραχυπρόθεσμες ανταμοιβές. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε, «Όταν συνεργαστούμε και καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την καθαριότητα των δωματίων, θα παρακολουθήσουμε μαζί την αγαπημένη σου εκπομπή σήμερα το απόγευμα».

Ανταπεξήλθε παρά το ότι βγήκε εκτός προγράμματος;

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, όταν το παιδί συμπεριφέρεται καλά κατά τη διάρκεια μιας γιορτής, να του δείχνετε ότι το έχετε προσέξει. Σκύψτε και ψιθυρίστε του: «Τα κατάφερες περίφημα στο να ακούς άλλους ανθρώπους χωρίς να διακόπτεις. Είμαι περήφανος για σένα». Η αναγνώριση και ο έπαινος σημαίνουν πολλά για τα παιδιά που μαθαίνουν και σκέφτονται διαφορετικά.

Κωνσταντίνα Φρατζεσκάκη
Τηλέφωνο: 6947079314
Email: k.frantzeska@gmail.com
Ιστοσελίδα: https://alittlesprout.gr/

Η Αγωγή του Παιδιού για τον Γονιό και Μέλλοντα Γονιό του 21ου αιώνα, Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, Β’ έκδοση, 2014

Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν & πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν, Α. Φέιμπερ & Ι. Μάζλις, 12η έκδοση, Εκδόσεις Πατάκη