Όλοι έχουμε έρθει σε επαφή ή έχουμε ακούσει για τα παιδιά με αυτισμό, όχι όμως για τους ενήλικες. Είναι αλήθεια ότι ο αυτισμός γίνεται αντιληπτός στην παιδική ηλικία, συνήθως εμφανίζεται στα πρώτα δύο έτη ζωής του ατόμου, δεν είναι όμως μια παιδική διαταραχή. 

Αυτισμός: Πού κατατάσσεται;

Ανήκει στην κατηγορία των αναπτυξιακών διαταραχών. Εκτός βέβαια από αναπτυξιακή διαταραχή είναι και νευρολογική, η οποία προκαλεί στο άτομο ένα διαφορετικό τρόπο λήψης και επεξεργασίας των πληροφοριών, αφού επηρεάζει τη συναισθηματική, την αντιληπτική, τη γνωστική και την επικοινωνιακή του λειτουργία.

Ιστορική αναδρομή του αυτισμού

Πρώτος ο Bleuler το 1913 χρησιμοποίησε τον όρο «αυτιστική σκέψη» για να περιγράψει τη σκέψη των σχιζοφρενών, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στη λογική αλλά στη φαντασία. Έπειτα ακολουθεί ο Leo Kanner (1943) που ορίζει τον αυτισμό ως έμφυτη διαταραχή της ικανότητας για δημιουργία συναισθηματικής και κοινωνικής επαφής. 

Τι σημαίνει αυτισμός;

Ο όρος Αυτισμός, που στην αγγλοσαξονική βιβλιογραφία ονομάζεται autism, ετυμολογικά έχει ελληνική ρίζα και είναι το παράγωγο του συνδυασμού των λέξεων «αυτός» που σημαίνει εαυτός, η οποία ερμηνεύεται ως η εσωστρέφεια του παιδιού στον εαυτό του και η αδυναμία επικοινωνίας με το περιβάλλον και της κατάληξης
«-ισμός» που δηλώνει προσανατολισμό ή κατάσταση. Έτσι, ως αυτισμός μπορεί να οριστεί η κατάσταση της απομόνωσης ενός ατόμου στον εαυτό. 

Τι είναι οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος;

Οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος δεν πρέπει να θεωρούνται ως μια στατική κατάσταση, καθώς επηρεάζουν τη νοητική ανάπτυξη του ατόμου και τα συμπτώματα παρουσιάζονται διαφορετικά σε κάθε ηλικία. Είναι γεγονός ότι συμβαίνουν τεράστιες αλλαγές στο άτομο, καθώς ορισμένα χαρακτηριστικά μπορεί να εμφανιστούν σε μεταγενέστερο χρόνο, άλλα να μειωθούν και άλλα να εξαφανιστούν τελείως με την πάροδο του χρόνου.

Άτομα με αυτισμό

Κάποια άτομα που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα είναι πολύ χαρισματικά και γεμάτα ταλέντο, αλλά τους είναι δύσκολο να κοινωνικοποιηθούν, να ενταχθούν σε μια ομάδα και να ζούνε αρμονικά με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού βλέπουν τον κόσμο με έναν διαφορετικό τρόπο σε σχέση με έναν άλλο άνθρωπο. Ο κόσμος για αυτούς είναι χαοτικός, γεμάτος μυρωδιές, ήχους και εικόνες που είναι δύσκολο να αντιληφθούν.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουν και παρουσιάζουν τα ίδια τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού την κατάσταση τους. Σύμφωνα με τη Γκονέλα (2006)…

Τα άτομα με αυτισμό τον έχουν προσδιορίσει ως εξής:

  • «Ο αυτισμός δεν είναι κέλυφος του ατόμου. Είναι διεισδυτικός σε κάθε πτυχή του ατόμου. Είναι ένας τρόπος ύπαρξης». 
  • «Ο αυτισμός είναι απόσταση από την εξωτερική πραγματικότητα που συνοδεύεται από μια έντονη εσωτερική ζωή». 
  • «Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή. Ένα ελάττωμα στα συστήματα που επεξεργάζονται τις αισθητηριακές πληροφορίες». 
  • «Ο αυτισμός δεν είναι ετικέτα-αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να γεννά η ετικέτα όσο η ταμπέλα. Αυτός είναι ένας θετικός τρόπος να το σκέφτεται κανείς».
Ελισάβετ Μπέντη

Ελισάβετ Μπέντη

Ειδική Παιδαγωγός, Νηπιαγωγός

Η Ελισάβετ Μπέντη έχει πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και πτυχίο επιπέδου 5 στην Εργοθεραπεία. Εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις και τις δεξιότητες της στον τομέα της Εκπαίδευσης, συμμετέχοντας σε σεμινάρια, συνέδρια και εξειδικεύσεις!

Διαβάστε περισσότερα