Βίντεο

Επεισόδιο 1

Θετική διαπαιδαγώγηση σημαίνει τέλειος γονιός;

Τι σημαίνει θετική διαπαιδαγώγηση;

Ακούς παντού και επαναλαμβανόμενα από τους γύρω σου για την θετική διαπαιδαγώγηση και δεν μπορείς να καταλάβεις τι αφορά; Να μην βάλεις τιμωρία το παιδί, να του λες “ναι” σε όλα, να μην το στεναχωρείς ή να γίνεται πάντα αυτό που ζητάει για να μην το ματαιώνεις. Θετική διαπαιδαγώγηση σημαίνει τέλειος γονιός; Η θετική διαπαιδαγώγηση είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης που γνώμονάς της είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και στηρίζεται στη θετική καθοδήγηση του παιδιού. 

Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα πρότυπα, δεν εστιάζει στην τιμωρία του παιδιού αλλά στο θετικό παράδειγμα, δηλαδή τι να κάνεις για να διορθώσεις ένα λάθος αντί να τιμωρήσεις μια πράξη. Αν για παράδειγμα το παιδί σου ρίξει νερό στο πάτωμα, να μην δοθεί έμφαση στην τιμωρία για το λάθος που έγινε αλλά με ποιον τρόπο διορθώνεται, που δεν είναι άλλος από το να μαζευτεί το νερό με μια πετσέτα.

Θετική διαπαιδαγώγηση και συναισθηματικός δεσμός

Η θετική διαπαιδαγώγηση ενισχύει και ενδυναμώνει το συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στον γονιό και το παιδί, που με τη σειρά του δημιουργεί ένα θετικό οικογενειακό περιβάλλον, ενθαρρυντικό για την παιδική εξερεύνηση και μάθηση.

Στόχος λοιπόν είναι το παιδί σου να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά να δοκιμάζει εμπειρίες και να μαθαίνει, χωρίς να φοβάται την αποτυχία. Με αυτή τη μέθοδο εκπαίδευσης λοιπόν, ενθαρρύνεις το παιδί να μαθαίνει, γνωρίζοντας ότι είσαι δίπλα του να το βοηθήσεις με οτιδήποτε χρειαστεί στο ταξίδι της μάθησης και της εξέλιξης.

Γιατί να δεις αυτό το βίντεο;

Παρακολουθώντας το σύντομο βίντεο με την Δανάη Τριανταφύλλη θα μάθεις εάν τελικά θετική διαπαιδαγώγηση σημαίνει να είσαι ο “τέλειος γονιός” και γιατί οι περισσότεροι γονείς μπερδεύονται. Η Δανάη Τριανταφύλλη είναι Σύμβουλος Γονέων και Ψυχοθεραπεύτρια. Για αυτήν, ιδιαίτερη σημασία έχει να βρούμε πως συνδεόμαστε σε μια αποσυνδεμένη, πλέον, κοινωνία. Είτε μιλάμε για τη σχέση μας με τα παιδιά μας, είτε για τις σχέσεις μας με σημαντικά άλλα πρόσωπα στη ζωή μας, είτε για τη σχέση μας με τον εαυτό μας.

Δες όλα τα επεισόδια της σειράς, με τη Δανάη Τριανταφύλλη, που μοιράζεται 4 tips για να μάθεις πώς να… ξεμπερδευτείς με τη θετική διαπαιδαγώγηση!

Το περιεχόμενο της σειράς βασίζεται κυρίως στη γνώση και την εμπειρία του επαγγελματία. Ενδεικτικά κάποια βιβλία που μπορείτε να βρείτε υλικό σχετικά με το θέμα:

  • ‘Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα’, Thomas Gordon, 2021, Κάκτος & Gordon Hellas
  • ‘Το ικανό σου παιδί’, Jesper Juul, 2018, Εκδόσεις Πουά
  • ‘The Gentle Parenting Book: How to raise calmer, happier children from birth to seven’, Sarah Ockwell-Smith, 2016, Piatkus
Δανάη Τριανταφύλλη

Δανάη Τριανταφύλλη

Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλος Γονέων

Η Δανάη Τριανταφύλλη είναι Σύμβουλος Γονέων και Ψυχοθεραπεύτρια. Για αυτήν, ιδιαίτερη σημασία έχει να βρούμε πως συνδεόμαστε σε μια αποσυνδεμένη, πλέον, κοινωνία. Είτε μιλάμε για τη σχέση μας με τα παιδιά μας, είτε για τις σχέσεις μας με σημαντικά άλλα πρόσωπα στη ζωή μας, είτε για τη σχέση μας με τον εαυτό μας, με τους ρυθμούς που ζούμε αυτή η ερώτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μέσω της σύνδεσης γινόμαστε ορατά και κατανοητά, μας εκτιμούν και εκτιμούμε κι εμείς τον εαυτό μας, νιώθουμε ασφαλείς, λαμβάνουμε αγάπη, γινόμαστε αποδεκτά και αποδεχόμαστε. Σχετιζόμαστε πραγματικά. Στόχος και επιθυμία της είναι να βοηθήσει γονείς (και μέσω αυτών τα παιδιά τους) να απολαύσουν αυτά που η σύνδεση και η υγιής επαφή έχει να μας προσφέρει.

Διαβάστε περισσότερα