Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Θετική διαπαιδαγώγηση σημαίνει χαρούμενο παιδί;

Θετική διαπαιδαγώγηση σημαίνει χαρούμενο παιδί;

Σίγουρα γνωρίζεις μερικά πράγματα για τη θετική διαπαιδαγώγηση, είτε από προσωπική σου έρευνα, είτε από τον κύκλο των φίλων ή συναδέλφων σου. Είναι όμως ξεκάθαρο τι είναι η θετική διαπαιδαγώγηση και πώς την εφαρμόζεις; Θετική διαπαιδαγώγηση σημαίνει χαρούμενο παιδί; Είναι μέρος της θετικής διαπαιδαγώγησης να κάνεις όλα τα χατίρια του παιδιού σου, να μην το βάλεις τιμωρία ή να μην του αρνείσαι καμία από τις επιθυμίες του;

Ευτυχισμένο παιδί, ποιος ευθύνεται για την ευτυχία του;

Ευθύνεσαι εσύ ως γονιός για την ευτυχία του παιδιού σου; Αναμφισβήτητα, θέλεις το παιδί σου να είναι ευτυχισμένο, όπως όλοι οι γονείς και θα έκανες τα πάντα για να το πετύχεις. Εάν όμως εκείνο δεν είναι, σημαίνει ότι έχεις κάνει εσύ κάτι λάθος και φταις; Δεν είσαι εσύ η αιτία των δυσκολιών που αντιμετωπίζει και για αυτό το λόγο δεν είσαι η λύση στα προβλήματα που το απασχολούν.

Το γονεϊκό στυλ που επιλέγεις αλλά και τα γονίδια επηρεάζουν την εξέλιξη των παιδιών αλλά ούτε το καθένα ξεχωριστά ούτε και τα δύο μαζί δεν είναι αποκλειστικός παράγοντας της επιτυχίας, της εξέλιξης, της ευτυχίας και της εξέλιξης του χαρακτήρα του παιδιού. 

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο τρόπος που του συμπεριφέρεσαι δεν έχει σημαντική επίδραση στα παραπάνω. Η δυνατότητα να εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ελεύθερα, χωρίς να καταπιέζεται, βοηθά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του και φυσικά της μετέπειτα εξέλιξής του. Πώς σχετίζεται όμως η θετική διαπαιδαγώγηση με τα παραπάνω;

Γιατί να δεις αυτό το βίντεο;

Παρακολουθώντας το σύντομο βίντεο με την Δανάη Τριανταφύλλη θα μάθεις εάν τελικά θετική διαπαιδαγώγηση σημαίνει χαρούμενο παιδί και γιατί οι περισσότεροι γονείς μπερδεύονται. Η Δανάη Τριανταφύλλη είναι Σύμβουλος Γονέων και Ψυχοθεραπεύτρια. Για αυτήν, ιδιαίτερη σημασία έχει να βρούμε πως συνδεόμαστε σε μια αποσυνδεμένη, πλέον, κοινωνία. Είτε μιλάμε για τη σχέση μας με τα παιδιά μας, είτε για τις σχέσεις μας με σημαντικά άλλα πρόσωπα στη ζωή μας, είτε για τη σχέση μας με τον εαυτό μας.

Δες όλα τα επεισόδια της σειράς, με τη Δανάη Τριανταφύλλη, που μοιράζεται 4 tips για να μάθεις πώς να… ξεμπερδευτείς με τη θετική διαπαιδαγώγηση!

Το περιεχόμενο της σειράς βασίζεται κυρίως στη γνώση και την εμπειρία του επαγγελματία. Ενδεικτικά κάποια βιβλία που μπορείτε να βρείτε υλικό σχετικά με το θέμα:

  • ‘Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα’, Thomas Gordon, 2021, Κάκτος & Gordon Hellas
  • ‘Το ικανό σου παιδί’, Jesper Juul, 2018, Εκδόσεις Πουά
  • ‘The Gentle Parenting Book: How to raise calmer, happier children from birth to seven’, Sarah Ockwell-Smith, 2016, Piatkus
Γίνε μέλος σήμερα
Δανάη Τριανταφύλλη

Δανάη Τριανταφύλλη

Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλος Γονέων

Η Δανάη Τριανταφύλλη είναι Σύμβουλος Γονέων και Ψυχοθεραπεύτρια. Για αυτήν, ιδιαίτερη σημασία έχει να βρούμε πως συνδεόμαστε σε μια αποσυνδεμένη, πλέον, κοινωνία. Είτε μιλάμε για τη σχέση μας με τα παιδιά μας, είτε για τις σχέσεις μας με σημαντικά άλλα πρόσωπα στη ζωή μας, είτε για τη σχέση μας με τον εαυτό μας, με τους ρυθμούς που ζούμε αυτή η ερώτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μέσω της σύνδεσης γινόμαστε ορατά και κατανοητά, μας εκτιμούν και εκτιμούμε κι εμείς τον εαυτό μας, νιώθουμε ασφαλείς, λαμβάνουμε αγάπη, γινόμαστε αποδεκτά και αποδεχόμαστε. Σχετιζόμαστε πραγματικά. Στόχος και επιθυμία της είναι να βοηθήσει γονείς (και μέσω αυτών τα παιδιά τους) να απολαύσουν αυτά που η σύνδεση και η υγιής επαφή έχει να μας προσφέρει.

Διαβάστε περισσότερα