Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Ποια είναι η σημασία της θετικής διαπαιδαγώγησης;

Ποια είναι η σημασία της θετικής διαπαιδαγώγησης;

Η θετική διαπαιδαγώγηση είναι πλέον μια ευρέως γνωστή μέθοδος εκπαίδευσης του παιδιού, πολύ διαφορετική από τον τρόπο που έχουν μεγαλώσει οι προηγούμενες γενιές των παιδιών. Σίγουρα θα έχεις ακούσει ανθρώπους να λένε “ όταν κάνω τα δικά μου παιδιά, δεν θα τους επιτρέπω να τα κάνουν αυτά” αλλά πόσες φορές οι γονείς καταφέρνουν να αλλάξουν το μοτίβο της γονεϊκότητας που βασίζεται στα παλιά πρότυπα; Ποια είναι η σημασία της θετικής διαπαιδαγώγησης στη ζωή του παιδιού;

Συνηθισμένοι τρόποι διαπαιδαγώγησης

Οι περισσότεροι σημερινοί ενήλικες, ειδικά στην Ελλάδα, έχουν μεγαλώσει με αυστηρά και ελεγκτικά πρότυπα διαπαιδαγώγησης. Οι γονείς επέβαλαν στα παιδιά τους από μικρή ηλικία τα προσωπικά τους θέλω και τους δικούς τους αυστηρούς κανόνες, χωρίς να δώσουν στο παιδί την επιλογή να εκφράσει την άποψή του. Δεν είχε την επιλογή να διαφωνήσει με τις αποφάσεις που έπαιρναν οι γονείς του, ακόμα και εάν είχε επιχειρήματα.

Με αυτό τον τρόπο, δεν έμαθαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους αλλά να σκύβουν το κεφάλι στους γονείς, τους δασκάλους και αργότερα το αφεντικό τους. Μεγάλωσαν πολλά φοβισμένα παιδιά, που αργότερα πολλά από αυτά εξελίχθηκαν σε φοβισμένοι και χωρίς αυτοπεποίθηση, για την λήψη αποφάσεων, ενήλικες.

Ίδιο μήνυμα αλλά διαφορετικός τρόπος έκφρασής του

Έπειτα από την αναφορά στον πιο συνηθισμένο τρόπο διαπαιδαγώγησης στην Ελλάδα, παλαιότερα, αναφέρουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβεις με ποιο τρόπο το ίδιο μήνυμα, εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο. Αντί να πεις “φεύγουμε τώρα” μπορείς να πεις “ τι άλλο έχει μείνει για να είσαι έτοιμος/η να φύγουμε”. Ποια είναι λοιπόν η σημασία της θετικής διαπαιδαγώγησης για το παιδί;

Γιατί να δεις αυτό το βίντεο;

Παρακολουθώντας το σύντομο βίντεο με την Δανάη Τριανταφύλλη θα μάθεις τι σημαίνει θετική διαπαιδαγώγηση και παραδείγματα για να την εφαρμόσεις. Η Δανάη Τριανταφύλλη είναι Σύμβουλος Γονέων και Ψυχοθεραπεύτρια. Για αυτήν, ιδιαίτερη σημασία έχει να βρούμε πως συνδεόμαστε σε μια αποσυνδεμένη, πλέον, κοινωνία. Είτε μιλάμε για τη σχέση μας με τα παιδιά μας, είτε για τις σχέσεις μας με σημαντικά άλλα πρόσωπα στη ζωή μας, είτε για τη σχέση μας με τον εαυτό μας.

Δες όλα τα επεισόδια της σειράς, με τη Δανάη Τριανταφύλλη, που μοιράζεται 4 tips για να μάθεις πώς να… ξεμπερδευτείς με τη θετική διαπαιδαγώγηση!

Το περιεχόμενο της σειράς βασίζεται κυρίως στη γνώση και την εμπειρία του επαγγελματία. Ενδεικτικά κάποια βιβλία που μπορείτε να βρείτε υλικό σχετικά με το θέμα:

  • ‘Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα’, Thomas Gordon, 2021, Κάκτος & Gordon Hellas
  • ‘Το ικανό σου παιδί’, Jesper Juul, 2018, Εκδόσεις Πουά
  • ‘The Gentle Parenting Book: How to raise calmer, happier children from birth to seven’, Sarah Ockwell-Smith, 2016, Piatkus
Γίνε μέλος σήμερα
Δανάη Τριανταφύλλη

Δανάη Τριανταφύλλη

Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλος Γονέων

Η Δανάη Τριανταφύλλη είναι Σύμβουλος Γονέων και Ψυχοθεραπεύτρια. Για αυτήν, ιδιαίτερη σημασία έχει να βρούμε πως συνδεόμαστε σε μια αποσυνδεμένη, πλέον, κοινωνία. Είτε μιλάμε για τη σχέση μας με τα παιδιά μας, είτε για τις σχέσεις μας με σημαντικά άλλα πρόσωπα στη ζωή μας, είτε για τη σχέση μας με τον εαυτό μας, με τους ρυθμούς που ζούμε αυτή η ερώτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μέσω της σύνδεσης γινόμαστε ορατά και κατανοητά, μας εκτιμούν και εκτιμούμε κι εμείς τον εαυτό μας, νιώθουμε ασφαλείς, λαμβάνουμε αγάπη, γινόμαστε αποδεκτά και αποδεχόμαστε. Σχετιζόμαστε πραγματικά. Στόχος και επιθυμία της είναι να βοηθήσει γονείς (και μέσω αυτών τα παιδιά τους) να απολαύσουν αυτά που η σύνδεση και η υγιής επαφή έχει να μας προσφέρει.

Διαβάστε περισσότερα