Πίνακας περιεχομένων

Αυτό το άρθρο προσφέρει ιδέες και συμβουλές στους γονείς που τα παιδιά τους εκφράζουν την επιθυμία για αδερφάκι και εκείνοι είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να αποκτήσουν άλλο παιδί. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επιθυμία και πώς βοηθώ το παιδί μου να αποδεχτεί τα δεδομένα της οικογένειάς μας;

Και μια μέρα ξεκινά να σου ζητάει επίμονα αδερφάκι…

’Θέλω αδερφάκι, δεν μου αρέσει να είμαι μοναχοπαίδι!’

Τα παιδιά πολλές φορές ζητούν αδερφό ή αδερφή. Βέβαια και παιδιά που έχουν αδέρφια μπορεί να εκφράσουν την επιθυμία να ‘εξαφανιστεί’ βολικά και μαγικά το αδερφάκι τους κάποιες φορές… Κάθε οικογένεια έχει τις καλές και τις δύσκολες στιγμές της, και τέτοιες κουβέντες μπορεί να πυροδοτήσουν δυσάρεστα συναισθήματα, να μας κάνουν να νιώσουμε ανεπάρκεια και ενοχές ή και να μας υποψιάσουν ότι κάτι άλλο υποβόσκει.

Πώς ανταποκρίνομαι σαν γονέας σε αυτή την επιθυμία του παιδιού μου;

Είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάμε στο παιδί μας για το μέγεθος και τη μορφή της οικογένειάς μας η συζήτηση να μην ‘χρωματίζεται’ από  τη δική μας συναισθηματική φόρτιση.

Πάμε να δούμε κάποιες ιδέες που μπορεί  να μας βοηθήσουν στη διαχείριση τέτοιων στιγμών και συζητήσεων;

Θέλει αδερφάκι και δεν μπορώ. Τι του λέω; 

Αποφύγετε τις ενοχές

Πιο εύκολο να το λέμε από το να το κάνουμε, αλλά είναι σημαντικό να μην αισθανόμαστε ένοχοι. Μην ξεχνάτε:  η απόφαση του να κάνετε και άλλα παιδιά είναι δική σας και όχι του παιδιού σας.

Αν το παιδί σας γκρίνιαζε ‘Μισώ την αδερφή μου, μακάρι να μην υπήρχε και να ήμουν μοναχοπαίδι!’, θα αισθανόσασταν ένοχοι ή θα προσπαθούσατε να κάνετε κάτι για να’ διορθώσετε’ την κατάσταση; Μάλλον όχι! 

Προφανώς έχετε σκεφτεί και αποφασίσει μαζί με τον σύντροφό σας γιατί θέλετε να κρατήσετε την οικογένειά σας στο παρόν μέγεθός της, ή μπορεί απλά να αισθάνεστε πλήρεις με τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.

Δεν είστε ΥΠΟΧΡΕΩΜEΝΟΙ να κάνετε ένα αδερφάκι για το παιδί σας ούτε να αισθάνεστε ότι έτσι πρέπει.

‘Ένα παιδί – με ή χωρίς αδέρφια – είναι πιο πιθανό να είναι ευχαριστημένο αν οι γονείς του αισθάνονται καλά και άνετα  με το μέγεθος της οικογένειάς τους’, κατά τη Dr. Sarah Newman, κοινωνική Ψυχολόγο με εξειδίκευση στην Δυναμική της Οικογένειας. ’Είναι δύσκολο  να πείσουμε ένα παιδί, ότι η ζωή είναι μια χαρά και χωρίς αδέρφια αν δεν δεχτούμε εμείς οι ίδιοι το μέγεθος της οικογένειάς μας σαν φυσιολογική κανονικότητα’. 

Υπάρχουν τόσοι μύθοι για το ‘μοναχοπαίδι’, μύθοι αβάσιμοι, στρεβλοί και παρωχημένοι. Προσπαθήστε λοιπόν να απελευθερωθείτε από ενοχικά συναισθήματα πριν μιλήσετε στο παιδί σας.

Θέλει αδερφάκι και δεν μπορώ. Τι του λέω; 

Αναρωτηθείτε για τις βαθιές αιτίες που το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται έτσι

Καταρχάς αναρωτηθείτε και κατανοήστε γιατί το παιδί σας ζητάει αδερφάκι. Ίσως ζηλεύει το γεγονός ότι η καλύτερή του φίλη μόλις απέκτησε μικρό αδερφάκι. Η’ μπορεί να αισθάνεται μοναξιά, απομόνωση ή παραμέληση.

Ξεκινήστε λοιπόν με το να το ρωτήσετε. Η συζήτηση μπορεί να φέρει στην επιφάνεια βαθύτερα θέματα και ανησυχίες που αξίζει να επιλύσετε μαζί. Ρωτώντας το παιδί, μπορείτε να βρείτε τρόπους να εντάξετε πράγματα που του ‘λείπουν’ αυτή τη στιγμή από την οικογένειά σας, με σεβασμό και ενσυναίσθηση στις ανάγκες και τα συναισθήματά του.

Αφιερώστε χρόνο ποιοτικής και ουσιαστικής σύνδεσης με το παιδί σας

Το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε σε οποιονδήποτε άνθρωπο, είναι ο χρόνος και η αμέριστη προσοχή μας. Πόσο μάλλον στο παιδί μας! Ουσιαστική παρουσία λοιπόν όχι μόνο φυσική αλλά και συναισθηματική – με διάθεση να ακούμε προσεκτικά αυτά που μας λέει, με ενδιαφέρον και περιέργεια για τα δικά του ενδιαφέροντα και συναισθήματα.  Έτσι του δίνουμε την ευκαιρία να αναπτύξει τη συναισθηματική  νοημοσύνη και τις δεξιότητες επικοινωνίας του χωρίς φόβο επίκρισης ή ντροπής

Θέλει αδερφάκι και δεν μπορώ. Τι του λέω; 

Ιδέες/προτάσεις ποιοτικής σύνδεσης για την οικογένεια

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε ποιοτικό χρόνο μαζί ίσως μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Βάλτε στην άκρη λίγο χρόνο κάθε μέρα να περνάτε με το παιδί σας χωρίς αποσπάσεις όπως οθόνες ή κινητά (digi free time). Μπορείτε να διαβάσετε μαζί, να συζητήσετε, να κάνετε μια κοινή φυσική δραστηριότητα όπως σπορ, χορό ή απλά να παίξετε μαζί!
  • Μια που η τεχνολογία είναι πλέον τρόπος ζωής, το να μοιραστείτε δραστηριότητες μαζί αξιοποιώντας την τεχνολογία σαν μέσο είναι μια ιδέα κοντά στα ενδιαφέροντα των παιδιών και των εφήβων.
  • Προγραμματίστε κάθε εβδομάδα χρόνο ‘αποκλειστικότητας’, ακόμη και αν είναι μία βόλτα για περπάτημα ή κάποιο πολιτιστικό δρώμενο που θα παρακολουθήσετε μαζί
  • Οργανώστε όποτε είναι εφικτό οικογενειακές εξορμήσεις  ή εκδρομές, κάτι που όλοι θα περιμένουν με χαρά. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολυέξοδο η δύσκολο στην οργάνωση – ένα αυθόρμητο πικνίκ στο πάρκο της γειτονιάς, ή σε μια κοντινή εξοχή μπορεί να γίνει η ευχάριστη έκπληξη του Σαββατοκύριακου!

Περνώντας χρόνο ποιότητας μαζί βοηθάτε το παιδί σας να αισθανθεί την αγάπη και τη φροντίδα σας. Και ίσως να μη το απασχολεί και τόσο το ότι δεν έχει αδέρφια.

Θέλει αδερφάκι και δεν μπορώ. Τι του λέω; 

Εξηγήστε στο παιδί τους λόγους σας να κρατήσετε την οικογένειά σας στο μέγεθος που έχει αυτή τη στιγμή.

Οι γονείς συνήθως έχουν πολύ καλούς λόγους που ορίζουν το μέγεθος της οικογένειάς τους. Μπορεί να είναι οικονομικοί λόγοι, θέματα οικογενειακής ισορροπίας, ή αφοσίωση της ενέργειας και του χρόνου σας σε ένα παιδί. 

Μπορεί βέβαια και να επιθυμούσατε περισσότερα παιδιά αλλά να μην μπορείτε λόγω δευτερογενούς υπογονιμότητας ή άλλων λόγων υγείας.  Σε  τέτοιες περιπτώσεις το θέμα μπορεί να αποτελεί επώδυνο γεγονός για εσάς και τον σύντροφό σας. Είναι σημαντικό να σεβαστείτε και να αναγνωρίσετε και τις δικές σας συναισθηματικές ανάγκες.

Αν αισθάνεστε έτοιμοι και το παιδί σας είναι σε ηλικία κατάλληλη για να κατανοήσει, θα μπορούσατε να μοιραστείτε τους λόγους και τα συναισθήματα αυτής σας της απόφασης.

Και τελικά, τι πιο υποστηρικτικό για τη συναισθηματική του ασφάλεια από την επιβεβαίωση ότι για εσάς είναι αρκετός ή αρκετή – όλα τα παιδιά που θα θέλατε να αποκτήσετε σε ένα! 

Θέλει αδερφάκι και δεν μπορώ. Τι του λέω; 

Αναζητήστε τρόπους να υποστηρίξετε τις κοινωνικές διασυνδέσεις του παιδιού σας.

Μερικές φορές η επιθυμία για αδερφάκι κρύβει τη λαχτάρα του παιδιού για κοινωνικότητα. Μπορείτε να υποστηρίξετε την κοινωνικότητα του παιδιού σας ενθαρρύνοντας playdates με συμμαθητές και φίλους, ή νέες δραστηριότητες με άλλα παιδιά, ή συμμετέχοντας στα κοινωνικά δρώμενα του σχολείου και της γειτονιάς σας.

Αλλά και η σύνδεση μέσα στο σπίτι είναι μια σημαντική ανάγκη όπως είπαμε. Αν οι συνθήκες σας το επιτρέπουν, ένα κατοικίδιο μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο τρόπο συναισθηματικής σύνδεσης και ανάληψης ευθυνών και πρωτοβουλίας για το παιδί σας μέσα στην οικογένεια.

Μην το παίρνετε προσωπικά ή κατάκαρδα – μπορεί απλά να είναι μια αναπτυξιακή φάση.

Όπως γνωρίζετε τα παιδιά περνούν μέσα από πολλά αναπτυξιακά στάδια και  ‘φάσεις’.  Μπορεί σε κάποια τέτοια φάση το παιδί σας να εκφράσει την επιθυμία για αδέρφια και με τον καιρό να αποδεχτεί με ευχαρίστηση τα προνόμιά του να είναι μοναχοπαίδι.

Είναι σημαντικό να είστε κοντά του με ενσυναίσθηση. Το να δείχνετε σεβασμό και αποδοχή για τη συναισθηματική του έκφραση είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να του προσφέρετε ως παιδί και αργότερα ως ενήλικα.

Θέλει αδερφάκι και δεν μπορώ. Τι του λέω; 

Θυμίστε διακριτικά στο παιδί σας και την καλή πλευρά του να είναι μοναχοπαίδι!

Εστιάστε και καλλιεργήστε τη σύνδεση και την συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού σας. Σίγουρα υπάρχουν αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα σε κάθε κατάσταση που βιώνουμε και ίσως αυτό είναι μια καλή αφορμή για να το διδάξετε στο παιδί σας. Το ίδιο ποτήρι  μπορούμε να το βλέπουμε μισοάδειο ή  μισογεμάτο. Υπάρχουν πολλά πρακτικά προνόμια στο να είναι κανείς το μοναχοπαίδι της οικογένειας…για θυμηθείτε πώς ήταν να μοιράζεστε το δωμάτιό σας με την ακατάστατη μεγαλύτερη αδερφή σας! 

Τελικά η ουσία δεν είναι τι ‘λείπει’ από την οικογένεια σας αλλά τι χαίρεστε και απολαμβάνετε όλοι μαζί, μέρα τη μέρα, στιγμή τη στιγμή!

Έλλη Παπαδοπούλου

Έλλη Παπαδοπούλου

Σύμβουλος Γονιμότητας & Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ψυχολόγος

H Ελλη Παπαδοπούλου, είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Ιδιαίτερη εξειδίκευση και πάθος της η Γονιμότητα, η Υπογονιμότητα και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι δημιουργός & ιδρύτρια της HeartFert®, με αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο ταξίδι της Γονιμότητας, της Υπογονιμότητας ή άλλων προκλήσεων υγείας, και πέραν αυτών. Tί επιθυμεί να είναι για σένα? Ενημερωμένη και γεμάτη περιέργεια συνταξιδιώτης σου, πάντα με εσένα οδηγό. H Γονιμότητα είναι τρόπος σκέψης και ύπαρξης και το Γόνιμο Mindset εφόδιο ζωής!

Διαβάστε περισσότερα

Families, technology use, and daily life: parents’ role in building resilience and mitigating harm – Parenting for a Digital Future (lse.ac.uk)

www.internetmatters.org/wp-content/uploads/2021/07/Internet-Matters-Wellbeing-In-A-Digital-World-1.pdf

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10106685/#:~:text=The%20time%20spent,their%20mental%20health.

The new coviewing  www.joanganzcooneycenter.org/wp-content/uploads/2011/12/jgc_coviewing_desktop.pdf

Having a second child makes a woman less satisfied; only some types of men benefit

Having a second child decreases happiness in women, has no effect on men

Having more children increases family stress

Family size has no effect on life satisfaction after controlling for other factors

Parents have less well-being but more life-meaning

Each child reduces marital satisfaction

In Korea, older adults with more kids enjoy a higher quality of life

Having another child increases risk of obesity by 7% in women, 4% in men

Cardiovascular disease risk is lowest for those with two children

Mortality risk is lowest for mothers of 2 to 4 children

Having three or more children reduces well-being

Αδέλφια, όχι αντίπαλοι, Πατάκης

Σχέση μεταξύ αδελφών, Lector Jr.

Η συμβουλευτική ψυχολογία στα παιδιά, Πεδίο

Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που ζουν, Θυμάρι

Τα μοναχοπαίδια – ένα ή περισσότερα παιδιά;, Θυμάρι

https://www.maxmag.gr/psychologia/adelfikes-schesis-schesis-agapis-ke/?fbclid=IwAR0RF7LrmBKVvm_soT3A0hcOM9koB20gD1JWav8YMUz6Xlk5KCPoyZpfvE4

http://drvidyahattangadi.com/what-is-the-significance-of-sibling-rivalry/

https://amotherfarfromhome.com/responding-to-siblings-fighting/

https://www.imommy.gr/2013/02/22/paidikh-zhlia-antimetwpiste-thn/

https://www.wikihow.com/Deal-With-Sharing-a-Room-With-Your-Sibling

https://www.positiveparentingsolutions.com/sibling-rivalry

https://www.rodiaki.gr/article/148325/oi-sxeseis-filias-twn-paidiwn-me-synomhlikoys-toys

https://playtivities.com/activities-for-siblings/