Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Θέλει αδερφάκι, αλλά δεν μπορώ να κάνω 2o παιδί: Πώς το διαχειρίζομαι;

‘Μαμά θέλω αδερφάκι! Πότε θα κάνετε ένα αδερφάκι να έχω να παίζω;’

‘Μα θα το αφήσετε μοναχοπαίδι; Μόνο του να μεγαλώσει το παιδί…’

Και εσύ ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις δεύτερο παιδί, ή ίσως να μην θέλεις κιόλας, ή να το έχετε αποφασίσει με τον σύντροφό σου για τους δικούς σας λόγους.

Όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται στην απόκτηση ακόμη ενός παιδιού. Το να έχω ήδη παιδί και να μην μπορώ να φέρω στον κόσμο ένα δεύτερο, ονομάζεται δευτερογενής υπογονιμότητα. Επίσης για πολλούς η απόφαση να κρατήσουν την οικογένειά τους αριθμητικά μικρότερη είναι προσωπική επιλογή. Οι συναισθηματικοί πυροδότες μέσα σε μια τέτοια κατάσταση είτε εξ ’ανάγκης είτε εξ ’επιλογής είναι σημαντικοί έως και ανεξέλεγκτοι αν τους το επιτρέψουμε…Ενοχές, δεύτερες σκέψεις, φόβος και άγχος για τις δύσκολες κουβέντες και εξηγήσεις που θα χρειαστούν.

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο:

  • Πώς αξιολογώ την έκφραση της επιθυμίας για αδερφάκι από το παιδί μου; Το εννοεί; Του στερώ κάτι με αυτή μου την αδυναμία ή την απόφαση;
  • Πώς τοποθετούμαι εγώ η ίδια αλλά και σαν ομάδα με τον σύντροφό μου ως προς αυτό το θέμα; Και αν διαφωνούμε για το πώς θα εξελιχθεί η οικογένειά μας, πώς το διαχειριζόμαστε;
  • Είναι εγωιστική η επιλογή μου να μείνω με ένα παιδί; Θα γίνει ένα κακομαθημένο μοναχοπαίδι;
  • Πώς μιλάω και εξηγώ στο παιδί την κατάσταση; Πόσα μοιράζομαι και τι του λέω;
  • Πώς οριοθετώ τους γύρω μου – οικογένεια, φιλικό περιβάλλον – ως προς τις ‘καλοπροαίρετες’ συμβουλές και σχόλια;

Gerhardt, S. 2016, Γιατί η αγάπη μετράει, Αθήνα: Καλέντης

Bukai, J. & Bukai D., 2017, Γονείς & Παιδιά: Εργαλειοθήκη για τη συντήρηση μιας δύσκολης σχέσης, Αθήνα: Opera Animus

Knott, S., 2019, Μητέρες, Αθήνα: Μεταίχμιο

Straub, R.O., 2021, Ψυχολογία της Υγείας, Αθήνα, Broken Hill Publishers Ltd

Dr. Sunita Osborn, 2020, The Miscarriage Map.

Γίνε μέλος σήμερα
Έλλη Παπαδοπούλου

Έλλη Παπαδοπούλου

Σύμβουλος Γονιμότητας & Υποβοηθούμενης Αναπαπαραγωγής, Ψυχολόγος

H Ελλη Παπαδοπούλου, είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Ιδιαίτερη εξειδίκευση και πάθος της η Γονιμότητα, η Υπογονιμότητα και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι δημιουργός & ιδρύτρια της HeartFert®, με αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο ταξίδι της Γονιμότητας, της Υπογονιμότητας ή άλλων προκλήσεων υγείας, και πέραν αυτών. Tί επιθυμεί να είναι για σένα? Ενημερωμένη και γεμάτη περιέργεια συνταξιδιώτης σου, πάντα με εσένα οδηγό. H Γονιμότητα είναι τρόπος σκέψης και ύπαρξης και το Γόνιμο Mindset εφόδιο ζωής!

Διαβάστε περισσότερα