Βίντεο
Trailer
Μαμά θέλω αδερφάκι
Έχεις ένα όμορφο πλασματάκι, με υπέροχα μάτια που σε κοιτούν επίμονα και κάτι υπέροχα χειλάκια που σου λένε “Μαμά, μπαμπά, θέλω αδερφάκι”.
Καταρχάς είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις εάν το να κάνεις δεύτερο παιδί είναι κάτι που θέλεις ή όχι. Πολλές γυναίκες λένε ότι θέλουν να χαρίσουν ένα αδερφάκι στο παιδί τους και αισθάνονται ενοχές που δεν τα καταφέρνουν. Κάποιοι επειδή έχουν πολύ καλές σχέσεις με τα αδέρφια τους, θέλουν οπωσδήποτε και το δικό τους παιδί να ζήσει μια τέτοια σχέση. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο να συμβεί. Πόσα αδέρφια γνωρίζετε που έχουν αδιάφορες σχέσεις ή και δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους; Για σκεφτείτε το…
Κάποιοι άλλοι προβάλουν το δικό τους φόβο για μοναξιά στο ότι δεν θέλουν το παιδί τους να είναι μόνο του. Πόσοι τρόποι υπάρχουν άραγε για να διασφαλιστεί η κοινωνικοποίηση, η συλλογικότητα, η ασφάλεια της ένταξης και την έννοια του Ανήκειν και του μοιράσματος, πέραν της αδελφικής σχέσης;
Αυτά τα ‘πρέπει’ δημιουργούν μεγάλη πίεση, περιοριστικά ‘κουτιά’,που μεγαλώσαμε με αυτά και ίσως τελικά αν τα εντοπίσουμε, και τα εξετάσουμε με μεγαλύτερη ευελιξία, δεν είναι απαραίτητο να μας εκφράζουν σήμερα.
Τι μπορούμε να πούμε στο πρώτο μας παιδί όταν μας λέει ότι θέλει δεύτερο αδερφάκι; Πώς το διαχειριζόμαστε;
Όταν το πρώτο σας παιδί σας λέει ότι θέλει ένα δεύτερο αδερφάκι, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την αντίδρασή του με αγάπη και κατανόηση.
Υπάρχει μια συμπεριφορά και συγκεκριμένη πρόθεση πίσω από τη συμπεριφορά. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις μια συζήτηση με το παιδί για την πρόθεση που κρύβεται πίσω από την ερώτηση. Είναι απορρόφηση από το περιβάλλον; Εχει εντοπίσει αυτό το πλαίσιο σε μια φιλική οικογένεια; Είναι μια επιθυμία για παρέα;
H Ελλη Παπαδοπούλου, που μας μιλάει για το θέμα, είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Έχει εξειδίκευση στη Γονιμότητα, την Υπογονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.
- Αδέλφια, όχι αντίπαλοι, Πατάκης
- Μαμά, αυτός όλο με κάνει και θυμώνω, Θυμάρι
- Οι καβγάδες των παιδιών, Ελληνικά Γράμματα
- Σχέση μεταξύ αδελφών, Lector Jr.
- Η συμβουλευτική ψυχολογία στα παιδιά, Πεδίο
- Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που ζουν, Θυμάρι
- Τα μοναχοπαίδια – ένα ή περισσότερα παιδιά;, Θυμάρι
- https://www.maxmag.gr/psychologia/adelfikes-schesis-schesis-agapis-ke/?fbclid=IwAR0RF7LrmBKVvm_soT3A0hcOM9koB20gD1JWav8YMUz6Xlk5KCPoyZpfvE4
- http://drvidyahattangadi.com/what-is-the-significance-of-sibling-rivalry/
- https://amotherfarfromhome.com/responding-to-siblings-fighting/
- https://www.imommy.gr/2013/02/22/paidikh-zhlia-antimetwpiste-thn/
- https://www.wikihow.com/Deal-With-Sharing-a-Room-With-Your-Sibling
- https://www.positiveparentingsolutions.com/sibling-rivalry
- https://www.rodiaki.gr/article/148325/oi-sxeseis-filias-twn-paidiwn-me-synomhlikoys-toys
- https://playtivities.com/activities-for-siblings/


Έλλη Παπαδοπούλου
Σύμβουλος Γονιμότητας & Υποβοηθούμενης Αναπαπαραγωγής, Ψυχολόγος
H Ελλη Παπαδοπούλου, είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Ιδιαίτερη εξειδίκευση και πάθος της η Γονιμότητα, η Υπογονιμότητα και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι δημιουργός & ιδρύτρια της HeartFert®, με αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο ταξίδι της Γονιμότητας, της Υπογονιμότητας ή άλλων προκλήσεων υγείας, και πέραν αυτών. Tί επιθυμεί να είναι για σένα? Ενημερωμένη και γεμάτη περιέργεια συνταξιδιώτης σου, πάντα με εσένα οδηγό. H Γονιμότητα είναι τρόπος σκέψης και ύπαρξης και το Γόνιμο Mindset εφόδιο ζωής!
Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting
Συντακτική ομάδα