Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Μέλος στο Project Parenting σήμερα!

Επεισόδιο 1

Αδελφικές σχέσεις: Δεύτερο παιδί και προσαρμογή πρωτότοκου παιδιού

Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους γονείς και φυσικά, τα ίδια τα παιδιά. Όλες οι αδελφικές σχέσεις εκτός από την περίπτωση των διδύμων, αρχίζουν με ένα μοναχοπαίδι για κάποια χρόνια, ένα παιδί που συγκεντρώνει όλη μας την προσοχή, τις ανησυχίες και τις ελπίδες μας.

Πώς επηρεάζουν οι αδελφικές σχέσεις την οικογένεια;

Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού μπορεί να πυροδοτήσει έκρηξη συναισθημάτων και συμπεριφορών στο πρωτότοκο παιδί, ενώ οι αδελφικοί καβγάδες, ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά την οικογενειακή ατμόσφαιρα και επικοινωνία. Τα αδέρφια μεγαλώνουν κατά κανόνα σε περιορισμένο ή, τέλος πάντων, μοιραζόμενο χώρο, χωροταξικά και ψυχοσυναισθηματικά. Η προσοχή, ο χρόνος, η αποδοχή και η επαφή με τους γονείς, αποτελούν πεδίο διεκδίκησης όταν υπάρχουν αδέρφια.

Είναι, λοιπόν, οι αδελφικές σχέσεις, καταδικασμένες να θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη

Ή μπορεί και να παραπέμπουν σε πιο δημιουργικές και ειρηνικές εικόνες; Όπως λέει η ψυχολόγος Laurie Kramer, από το Πανεπιστήμιο του Illinois, «η ικανότητα να τσακώνεσαι με τα αδέλφια σου και να επιλύεις αυτές τις διαφορές, αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή επιτυχία.» Τα παιδιά, δηλαδή, που δεν έμαθαν ποτέ να διαχειρίζονται αυτές τις διαμάχες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποξενωθούν μεταξύ τους μεγαλώνοντας. «Δεν έχουν κανένα κίνητρο για να θέλουν να διατηρήσουν επαφές. Θέλουν απλά να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλο», συμπληρώνει η ίδια.

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο

  • Πώς προετοιμάζουμε το πρώτο παιδί για την έλευση του δεύτερου;
  • Γιατί ζηλεύουν τα αδέρφια και πώς θα υποδεχτούμε το δεύτερο παιδί;
  • Πρέπει να παρεμβαίνουμε στις αδελφικές συγκρούσεις;
  • Πώς συμβάλλουμε στην επιμονή των δυσκολιών και πώς μπορούμε να είμαστε πιο βοηθητικοί στην εξομάλυνσή τους;
  • Ποιες είναι οι στερεότυπες πεποιθήσεις & συμπεριφορές με τις οποίες μεγαλώσαμε και τις αναπαράγουμε μηχανικά;
  • Και τα μοναχοπαίδια, τι έχουν να πουν για όλα αυτά;

Σε αυτό το βίντεο με τη Βίκυ Βάββα, Ψυχοθεραπεύτρια, Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων, Θεατροπαιδαγωγό, θα κάνουμε μια σύντομη περιπλάνηση στον οικογενειακό αστερισμό που θα μας προετοιμάσει να διαχειριστούμε τα πολύπλοκα οικογενειακά δυναμικά και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να χτίσουν μια στερεή και γόνιμη αδελφική σχέση ζωής!

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Βίκυ Βάββα

Βίκυ Βάββα

Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλος γονέων, Ψυχοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων και ψυχοθεραπεύτρια, Βίκυ Βάββα. Χαιρόμαστε τόσο πολύ που θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας.

Διαβάστε περισσότερα