Είμαι η Έλλη Παπαδοπούλου και είμαι το prequel! Κάπως σαν το Batman begins… Και θα μιλήσουμε για γονιμότητα και γονεϊκότητα.

Γονιμότητα και Γονεϊκότητα: Ποιο έρχεται πρώτα;

Η Γονιμότητα προηγείται, χρονικά τουλάχιστον, της Γονεϊκότητας. Είμαι εδώ κοντά σου με τα ακαδημαϊκά μου ‘παράσημα’ – τις σπουδές Ψυχολογίας και εκπαιδεύσεις στο NLP και διάφορους άλλους τρόπους σκέψης και μεθοδολογίες, αλλά κυρίως με το πάθος, την αγάπη και τον σεβασμό μου για τη Γονιμότητα και αυτούς που την επιδιώκουν.

Για αυτό το τόσο ιδιαίτερο στάδιο ζωής που θέλουμε να διευρύνουμε ό,τι αντιλαμβανόμαστε σαν ‘οικογένεια’. Α, και ξέχασα να αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία και βίωμα ως προς αυτό – ίσως το πιο πολύτιμο εφόδιο για τον προορισμό μας. 

Είμαι εδώ για το πριν, πριν το ‘μωρό’.

Είμαι εδώ για το ακόμη δεν.

Είμαι εδώ επίσης και για το πριν ξανά.

Αλλά και για το μετά…κυρίως για το μετά.

Γιατί το πριν έχει να κάνει με το μετά. Πόσο πολύ, το ξέρεις και το ξέρω.

‘Γονιός’ και γονιός

Αλήθεια, πόσο μεγάλη σημασία έχει το τί ‘γονιός’ είμαι πριν γίνω κυριολεκτικά γονιός; Και πόσο τελικά καθορίζει, επηρεάζει και βοηθά στο τί γονιός είμαι, τελεία.

Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Θα το διαπιστώνεις κάθε φορά, τώρα που ξεκινήσαμε να μιλάμε και να μοιραζόμαστε.

‘Γονείς’ είμαστε όλοι μας, από την πρώτη εκείνη στιγμή που οι δικοί μας γονείς μας άνοιξαν την πόρτα αυτού του κόσμου. Τι ‘γονιός’ είμαι  και θέλω να είμαι: Για μένα, για τους γύρω μου, για τον σύντροφο μου, για τους γονείς μου, για το παιδί μου, για τον κόσμο μας.

Το χωραφάκι, ο Τζακ και η μαγική φασολιά

Η φάση ζωής που αποζητούμε και επιδιώκουμε τη γονιμότητα με την κυριολεκτική της έννοια, είναι μια μεγαλειώδης στιγμή στη ζωή μας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να σκαλίσω αυτό το χωραφάκι…το δικό μου χωραφάκι. 

Να ποτίσω το χορταράκι, να το φροντίσω, να του μιλήσω, να το υποστηρίξω και να πιστέψω ότι είναι η μαγική φασολιά του Τζακ. Τον έχετε ακουστά φαντάζομαι τον τυπάκο, τον Τζακ, και τη μαγική του φασολιά…

Γιατί τελικά ο καθένας μας έχει μέσα του τη μαγική φασολιά.

Καμιά φορά το ξεχνάμε: την παραμελούμε, δεν δίνουμε σημασία, τσιγκουνευόμαστε το νερό, τον ήλιο, τη στοργή. ΟK λοιπόν, μπορεί να συμβεί και αυτό.

Ο κηπουρός και ο γεωπόνος

Σαν επίμονος κηπουρός που είσαι, ίσως βοηθήσει ένας εξίσου επίμονος γεωπόνος κοντά σου, ίσως κάποια σαν και εμένα. Γνώσεις, διεύρυνση, προσωπικό βίωμα και επαγγελματική εμπειρία, δυνατότητες του ‘πώς αλλιώς’, εργαλεία και τεχνικές…

Κάποια στιγμή μπορεί να χρειάζεσαι το κατάλληλο προστατευτικό γάντι για να ξεριζώσεις την τσουκνίδα, άλλωστε η τσουκνίδα κάνει εξαιρετικό αφέψημα για το στομάχι…

Άλλοτε μπορεί να χρειάζεσαι μια μικρή τσάπα για να σκάψεις λίγο πιο βαθιά, να φέρεις στην επιφάνεια φρέσκο χώμα, νέα θρεπτικά συστατικά, να αερίσεις το παρτέρι σου.

Ή ίσως απλά θέλει ρύθμιση το πότισμα…μην πνίξεις το παρτέρι σου και βουλιάξεις στον υπερβάλλοντα ζήλο…αλλά ούτε να το ξεράνεις. Ισορροπία: χρυσή τομή, ‘παν μέτρον άριστον’ έλεγαν οι Αρχαίοι μας, που τα έχουν πει όλα οι άτιμοι!

Μπορεί να αρκεί και μια υπενθύμιση ότι απλά ακολουθείς τον Ήλιο. Γυρίζεις το κεφαλάκι σου σαν τα σοφά ηλιοτρόπια που από μόνα τους ξέρουν:  

ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ Η ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΓΙΑΤΙ.

Αυτή τη δουλειά σε προσκαλώ να κάνουμε μαζί. Γιατί το χωραφάκι του καθενός μας είναι μοναδικό, ξεχωριστό, ο ‘κλήρος’ μας! Δεν μοιάζει με το δίπλα, και ούτε χρειάζεται να μοιάζει. Αυτό άλλωστε είναι η βιοποικιλότητα –  στη φύση, στην κοινωνία, στον καθένα μας

ΕΥΤΥΧΩΣ! Πόσο βαρετή θα ήταν η φύση αλήθεια αν δεν είχε τη φαντασία και τη δύναμη να είναι διαφορετική…Θα καταντούσε ‘κλωνοποιημένη’! BORING!

Μας προσκαλώ λοιπόν να καλωσορίσει η μία την άλλη στην ηλιόλουστη, φρεσκοσκαλισμένη και φρεσκοποτισμένη παρέα μας! Να μοιραστούμε, να γευτούμε, να μυρίσουμε, να δούμε και να ονειρευτούμε τη δική μας μαγική φασολιά! 

Καλή μας αρχή!

Έλλη Παπαδοπούλου

Έλλη Παπαδοπούλου

Σύμβουλος Γονιμότητας & Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ψυχολόγος

H Ελλη Παπαδοπούλου, είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Ιδιαίτερη εξειδίκευση και πάθος της η Γονιμότητα, η Υπογονιμότητα και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι δημιουργός & ιδρύτρια της HeartFert®, με αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο ταξίδι της Γονιμότητας, της Υπογονιμότητας ή άλλων προκλήσεων υγείας, και πέραν αυτών. Tί επιθυμεί να είναι για σένα? Ενημερωμένη και γεμάτη περιέργεια συνταξιδιώτης σου, πάντα με εσένα οδηγό. H Γονιμότητα είναι τρόπος σκέψης και ύπαρξης και το Γόνιμο Mindset εφόδιο ζωής!

Διαβάστε περισσότερα