Γεια σας. Είμαι η Βίκυ, μαμά διδύμων 10 ετών, ομοζυγωτικών και υπερφανταστικών!

Οικογένεια με δίδυμα

Μήπως τα βλέπεις διπλά; Ακούς κάποια πράγματα σαν ηχώ ή με μια αίσθηση dolby surround ηχοσυστήματος; Δεν είχες ασχοληθεί ποτέ με λαχεία, αλλά κέρδισες το καλύτερο; Welcome! Είσαι κι εσύ μια μαμά ή ένας μπαμπάς με δίδυμα! Και αν αναρωτιέσαι πώς θα επιβιώσεις τον πρώτο χρόνο, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε. Το σίγουρο είναι σε περιμένει μία συναρπαστική περιπέτεια που θα κάνει το Allou Fun Park να μοιάζει με το παρκάκι της γειτονιάς!

Οικογένεια με δίδυμα κορίτσια στη θάλασσα

Survivor

Εν αρχή ην η επιβίωση σε όλα τα επίπεδα! Ζητήστε βοήθεια πρακτική (πλύσιμο πιάτων, φαΐ, πλυντήρια) και αφοσιωθείτε στο δίδυμο για να χτίσετε μια γερή, ασφαλή σύνδεση και να γίνετε οι καταλληλότεροι μεταφραστές της νέας αυτής γλώσσας. Ακούστε το ένστικτο και το συναίσθημα και όχι τριτοξάδερφα και εκείνη τη θεία από τα παλιά που τα ‘κανε όλα σωστά! Συντονιστείτε και κάντε rotation ύπνου, σύντροφοι! Ιεραρχήστε τις προτεραιότητες με τρόπο που όταν κάνετε τον απολογισμό σας, μήνες ή χρόνια μετά, να σας αφήνει σχετικά ικανοποιημένες/ους. Τι θα θέλατε να προσφέρετε σε αυτά τα παιδιά στο ξεκίνημα της ζωής τους; Πώς μπορείτε να το καταφέρετε αυτό;

Οικογένεια με δίδυμα αγόρια παίζουν

Προκλήσεις για οικογένεια με δίδυμα:

 • Τα δίδυμα είναι πάντα ένας πόλος έλξης στο δρόμο, στο πάρκο, στη ζωή γενικότερα – πόσο μάλλον τα τρίδυμα. Πολλές ερωτήσεις, ιστορίες, περιέργεια, θαυμασμός. Όλα καλά, αρκεί να είμαστε στο mood. Αν όχι, καλό είναι να θέτουμε ένα όριο, ώστε να ακούμε με φίλτρο όσα αντέχουμε και επιθυμούμε. 
 • Οι ασθένειες στον παιδικό. Μεγάλες νύχτες… δύσκολες μέρες…
 • Η ερώτηση – τρίτων – που με ενοχλεί και με δυσκολεύει πιο πολύ σχετικά με τις κόρες μου ξεκινάει: «ποια είναι πιο…. / ποια μίλησε πιο νωρίς / ποια είναι πιο ήσυχη;» Είναι φοβερό το πώς χρειάζεται κανείς να ποσοτικοποιήσει και να κατατάξει την πληροφορία με αυτό τον τρόπο. Και βέβαια το highlight των πρώτων χρόνων: «Άντε, δεν πειράζει, θα έρθει και το αγόρι»!
 • Η διατήρηση της μοναδικότητας, της σχέσης με την κάθε μία ξεχωριστά. Η ομοιότητα, το κοινό φύλο και πολλά άλλα κοινά είναι μια τρομερή ευκολία κατά την ανάπτυξη – ανταμοιβή για τους πρώτες μήνες που ίσως τους περάσαμε μεταξύ Βέγγου και zombie – αλλά και μια μεγάλη πρόκληση για το πώς θα γιορτάζουμε, θα θυμόμαστε τη μοναδικότητα! Work in progress.

Τι λάτρεψα και κρατώ με ευγνωμοσύνη

 • Διπλή αγκαλιά με 2 βρέφη των 2 κιλών έκαστο: έκρηξη οκυτωκίνης και απόθεμα για μια ζωή! Μυρωδιά, αίσθηση, ιερότητα, μαγεία!
 • Μου ταιριάζει στο προφίλ μου να ολοκληρώσω τη δουλειά μαζεμένη! Όλα εις διπλούν αλλά μία φορά ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου τύχει!
 • Ότι ζω το άκρως αντίθετο από αυτό που έζησα μεγαλώνοντας ως μοναχοπαίδι… respect σε αυτή τη σχέση νοιαξίματος, ενσυναίσθησης, διεκδίκησης, μοιράσματος! 
 • Τη μεταξύ τους συνεννόηση, ιδιόλεκτο, επικοινωνία. Κυρίως, όταν καμιά φορά κάνουν διάλογο μέσα στον ύπνο, ενώ ονειρεύονται, και απαντά η μία στην άλλη! (ναι, κοιμόμαστε ακόμη μαζί μία φορά την εβδομάδα)
Οικογένεια με δίδυμα παιδιά με χαρταετό
 • Την αλληλουχία και τον διπλό εορτασμό των περίφημων milestones και όλων των άπειρων στιγμών ανάπτυξης, εξέλιξης, ανακάλυψης! 
 • Το ότι σταδιακά, κοιτάζουν εξίσου ή και πιο συχνά η μία προς την άλλη παρά και οι δύο προς εμένα για λύσεις, απαντήσεις, έμπνευση, ανατροφοδότηση. 
 • Το ότι το απόλυτο όμοιο DNA σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε 2 ίδιους ανθρώπους! Άλλο στυλ και προτεραιότητες, εξατομίκευση μέσα από την ομοιότητα. Άρα, είμαστε πολύ πιο περίπλοκοι, μαγικοί και πολυδιάστατοι από έναν κώδικα! 
 • Το να παρατηρώ την ποιότητα και τις πτυχές μιας τέτοιας σχέσης, είναι ένα ανέλπιστο δώρο ζωής, είναι μια πηγή άφθονων ερεθισμάτων για αναστοχασμό, εξέλιξη, διεύρυνση και αυτοαμφισβήτηση. 
 • Το πώς διορθώνουν κάποιον όταν τις αποκαλέσει με το λάθος όνομα!
Οικογένεια με δίδυμα αδερφές που παίζουν

Το πιο σπουδαίο μάθημα: Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει!

Μεγαλύτερος φόβος: τι θα γίνει όταν η Χ ή η Μ;

Υστερόγραφο: Η εγκυμοσύνη αυτή είχε κάποια στοιχεία θρίλερ λόγω αρχικής τριδυμίας με ακαρδιακό έμβρυο και υποκλοπή στην κυοφορία (βλ. Νικολαΐδης στο Λονδίνο) Τα κορίτσια νοσηλεύτηκαν 10 μέρες στη ΜΕΝΝ. Γέννησα με καισαρική και ουσιαστικά δεν θήλασα, παρά ελάχιστα. Ιδανικά; Καθόλου; Εύκολα; Όχι ιδιαίτερα. Η σύνδεση με τα παιδιά είναι μία καθημερινή, μακρά πορεία και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την καλλιεργήσουμε και να την απολαύσουμε, ακόμη και αν τα πράγματα δεν κυλάνε όπως ονειρευτήκαμε! Ας δημιουργήσουμε τη δική μας διαδρομή με ανοιχτότητα προς το ταξίδι και η Ιθάκη δεν θα μας προδώσει.

Άρθρο: Οικογένεια με Δίδυμα!

Βίκυ Βάββα

Βίκυ Βάββα

Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλος γονέων, Ψυχοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων και ψυχοθεραπεύτρια, Βίκυ Βάββα. Χαιρόμαστε τόσο πολύ που θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας.

Διαβάστε περισσότερα