Βιβλίο για το bullying: «Mίλα, μη φοβάσαι», Εκδόσεις Ε.Π.Ψ.Υ.Π.Ε (2008) [Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και του εφήβου]

Στο βιβλίο αυτό λογοτέχνες, ζωγράφοι, εκπαιδευτικοί και ειδικοί επιστήμονες γίνονται μια παρέα και χαρίζουν στα παιδιά τρεις ιστορίες, ζωγραφιές και δραστηριότητες, στις οποίες κάθε παιδί θα ανακαλύψει τον εαυτό του ή οικείες του καταστάσεις!

Με το έργο του ο καθένας τα παρακινεί: Μίλα μη φοβάσαι.

Βιβλίο για το bullying

Τι στόχο έχει αυτό το βιβλίο για bullying;

Ένα βιβλίο που θα απολαύσουν τα παιδιά και θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών, συμβάλλοντας στην πρόληψη της βίας για να σπάσουμε τη συνομωσία της σιωπής.

Βιβλία για το bullying που περιέχουν 3 Ιστορίες για τη βία στο σχολείο

  1. Η σημαία της Φροξυλάνθης, Ελένης Δικαίου
    Στην πρώτη ιστορία η Ελίνα κάνει την ζωή της Ισιδώρας αφόρητη στο σχολικό λεωφορείο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όλοι. Παρουσιάζεται εύγλωττα η συναισθηματική κατάσταση των «αόρατων» παιδιών. Αλλά ευτυχώς και αυτά τα πιο ευάλωτα παιδιά, βρίσκουν το σθένος, εν τέλει να μιλήσουν και να αντισταθούν στην αδικία υπερασπιζόμενα τους πιο αδύναμους μαθητές
  2. Στη φωλιά του Νίκου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Στη δεύτερη ιστορία ο Νίκος κλέβει τα γυαλιά του συμμαθητή του, γιατί υποστήριζε άλλη ομάδα. Περιγράφεται με απλό τρόπο και κατανοητό τρόπο η οπαδική βία, [πιο επίκαιρη από ποτέ], η αντιπαλότητα ανάμεσα στην ομάδα του “μωβ” εναντίον της ομάδας του “μπλε”. Σκιαγραφούνται εύστοχα η ανάγκη των παιδιών να ανήκουν σε μια ομάδα και να γίνουν αποδεκτά από τους συνομηλίκους τους, η δυσκολία τους να ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους, καθώς και η δυσκολία τους να αντισταθούν στην πλειοψηφία. Ωστόσο, πρωτοστατεί θετικά στην ιστορία ένας καταπληκτικός εκπαιδευτικός και δίνει την καλύτερη παιδαγωγική λύση, προστατεύοντας την ανωνυμία του παιδιού που εκφόβισε, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία, ευκαιρία για σύναψη φιλικής σχέσης!
    Η συγκεκριμένη ιστορία έχει γυριστεί το 2011 σε dvd με ήρωες μαθητές του 4ου δημοτικού σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, υπό την σκηνοθεσία του του Γιάννη Κουφονίκου & επιμέλεια-οργάνωσης παραγωγής: Πάττυ Παπαδήμου & Χρυσούλα Φανάρα.
    Το παίξιμο ρόλων και γενικά η θεατρική αγωγή είναι ένας πολύτιμος τρόπος βιωματικής μάθησης.
  3. Το ημερολόγιο ενός «κακού», Τζέμη Τασάκου
    Η τρίτη ιστορία, αφηγείται την ζωή του ένας μαθητής της Ε΄ δημοτικού, ο οποίος κάνει ζαβολιές για να κερδίσει στις σχολικές εκλογές, κοροϊδεύει άλλα παιδιά για το ανάστημά τους, τη διαφορετική φυλή, τα βραβεία της αδελφής του. Περιγράφεται γενικά ένα παιδί δυσαρεστημένο με τη ζωή του και παρουσιάζεται ως ο «κακός» της ιστορίας, αλλά εν τέλει είναι μόνο αυτό; Τι άλλα δύσκολα συναισθήματα κρύβονται πίσω από την κακή του συμπεριφορά; Ζήλια για την αδερφή του, αίσθημα απόρριψης, απόγνωση να λάβει τη γονεϊκή αποδοχή κ.α.

Ολοκληρώνοντας τη δράση με Αναστοχασμό

Οι παιδαγωγοί μπορούν να αφιερώσουν 2 διδακτικές ώρες, για κάθε ιστορία για να μπορέσουν να συζητήσουν με τους μαθητές τους για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του κάθε ήρωα και να σκεφτούν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της κατάστασης. Ο αναστοχασμός των μαθητών, είναι βασικός στο τέλος κάθε βιωματικής δράσης. Στο τέλος του βιβλίου, επίσης προτείνονται δραστηριότητες για μέσα στην τάξη με σύνθημα: “ΝΙΚΑΜΕ ΤΗ ΦΟ-ΒΙΑ-ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΦΙΛΙΑ!”

Από την Ιωάννα Ρεϊζοπούλου, Ψυχολόγο & Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, 
reizjoanna@gmail.com