Περιγραφή

Bullying: Συνέπειες στο παιδί, πρόληψη και πώς το αντιμετωπίζουμε ως γονείς

Bullying συνέπειες και αντιμετώπιση – Εισαγωγή:

Με τον εκφοβισμό κάθε μορφής να σημειώνει σταθερά αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι προβληματισμοί που εγείρονται είναι πολλοί. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει άραγε τρόπος πρόληψης; Τι χρειάζεται να προσέξω ως γονιός; Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω μια κατάσταση εάν προκύψει;

Διάβασε το ebook και μάθε πώς μπορείς να στηρίξεις εσύ το παιδί σου να αντιμετωπίσει την κατάσταση είτε είναι θύμα είτε θύτης είτε τρίτος παρατηρητής.

Bullying: Ο ρόλος της οικογένειας & του σχολείου

Τι είναι το bullying;

Το bullying χρειάζεται να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις για να θεωρείται bullying:

 • κακεντρέχεια 
 • υπεροχή δυνάμεων
 • επαναληψιμότητα
 • δυσφορία 
 • πρόκληση

Μιλάμε λοιπόν για μια επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, κοινωνική) με επιβολή ισχύος και πρόθεση να προκληθεί βλάβη, είτε εκφράζεται από ένα άτομο σε κάποιο άλλο είτε από μία ομάδα ατόμων.

Ένας εκφοβιστής έχει πρόθεση να προκαλέσει πόνο (προκαλώντας σωματική βλάβη, εξαπολύοντας οδυνηρές λέξεις ή συμπεριφορές) και το κάνει επανειλημμένα. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να δεχθούν σωματικό bullying, ενώ τα κορίτσια πιο πιθανό να γίνουν αποδέκτες ψυχολογικού bullying.

Αποτελεί μοτίβο συμπεριφοράς, και όχι τόσο κάποιο μεμονωμένο γεγονός. Τα παιδιά που ασκούν bullying συνήθως έχουν ή δημιουργούν μια θέση εξουσίας, π.χ. λόγω θέσης και/ή σωματότυπου. Όταν δύο άτομα της ίδιας περίπου σωματικής διάπλασης ή δύναμης τσακώνονται ή έρχονται άγρια στα χέρια, μεμονωμένα ή επανειλημμένα δεν αποτελεί bullying, αλλά δυσλειτουργικό τρόπο επίλυσης διαφορών.

Bullying: Συνέπειες στο παιδί, πρόληψη και πώς το αντιμετωπίζουμε ως γονείς

Τι είναι η σχολική βία;

Η σχολική βία αφορά όλες τις μορφές βίας που λαμβάνουν χώρα εντός και γύρω από το σχολείο, βιώνεται από μαθητές και διαπράττεται από άλλους μαθητές, καθηγητές ή σχολικό προσωπικό. Αυτό περιλαμβάνει bullying και cyberbullying.

Bullying συνέπειες και αντιμετώπιση – Περιεχόμενα:

 1. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα;
 2. Τι είναι το bullying;
 3. Είδη bullying
 4. Γιατί συμβαίνει ο εκφοβισμός;
 5. Επιπτώσεις του bullying στα παιδιά
 6. Μπορείς να προλάβεις το bullying;
 7. Πώς καταστέλλεται αποτελεσματικά το bullying;
 8. Αντιμετώπιση bullying από γονείς
 9. Αντιμετώπιση bullying από δασκάλους – καθηγητές
 10. Αντιμετώπιση από τα παιδιά (θύμα – θύτης – παρατηρητής)
 11. Γραμμές βοήθειας
 12. Βιβλιογραφία

Γράφουν οι:

Μαριαλένα Κατσούρα

Μαριαλένα Κατσούρα

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μαριαλένα Κατσούρα. Άρχισε να γνωρίζει τον χώρο της συμβουλευτικής πριν από 10 χρόνια, όταν επέστρεψε Ελλάδα μετά από τις σπουδές της σε Γερμανία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο και την απασχόλησή της στο μεταφραστικό τμήμα τριών διαφορετικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά, ασχολήθηκε βιωματικά με τη συμβουλευτική γονέων στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Αποτελεσματικού Γονέα & Δασκάλου (Gordon’s PET/ΤΕΤ), μεταφράζοντας παράλληλα σχετικά βιβλία για την Gordon Hellas (Ages & Stages, Consent for Kids κ.λπ.), και στη συνέχεια μεταπήδησε και επαγγελματικά πλέον στη συμβουλευτική ενηλίκων γενικότερα. Εκπαιδεύτηκε στην προσωποκεντρική συμβουλευτική και τη συνοδεία focusing ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Συνεχίζοντας στην προσέγγιση του ενήλικου παιδιού, εκπαιδεύτηκε στη συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία ζεύγους (EFT) και τον Κύκλο της Ασφάλειας για Γονείς (CoS®- P™) που βασίζονται μεταξύ άλλων στη θεωρεία του δεσμού (attachment). Συνεχίζει να εκπαιδεύεται στους εκάστοτε τομείς ενδιαφέροντος (π.χ. αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά, τραυματοθεραπεία, σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε ζευγάρια κ.λπ.) ακολουθώντας τη ροή. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα
Σπύρος Κασιμάτης

Σπύρος Κασιμάτης

Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ο Σπύρος Κασιμάτης με πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ΜA στην Ιστορία από το University College London (SSEES) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Συμβουλευτική από το University of Strathclyde. Έχει εξειδικευτεί στη φροντίδα παιδιών που πενθούν, στη θεραπεία ζεύγους με τη μέθοδο Emotionally Focused Therapy και στην επαγγελματική υποστήριξη εκπαιδευτικών.

Διαβάστε περισσότερα