Βίντεο

Εισαγωγή

Το φαινόμενο του Bullying

Επεισόδιο 1

Οι προεκτάσεις του Bullying

Επεισόδιο 2

Κλείσιμο

Πολλοί αναρωτιόμαστε για το bullying. Τι είναι; Ποιος το ασκεί; Εάν το παιδί σου είναι θύμα bullying, τι πρέπει να κάνεις; Εάν το παιδί σου ασκεί bullying, πού μπορείς να απευθυνθείς, πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις; Σε μια εποχή όπου το bullying μπορεί να γίνει είτε στον ίδιο το σχολικό χώρο ή μέσα από μια οθόνη, φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για να μάθουμε πώς να το αντιμετωπίζουμε.

Σ’ αυτή την πρωτότυπη σειρά από το Project Parenting, ο Σπύρος Κασιμάτης, Εκπαιδευτικός και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, εξηγεί τι είναι το bullying, από πού προέρχεται και τις προεκτάσεις που μπορεί να λάβει. Τελικά τραυματίζεται μόνο αυτός που είναι θύμα bullying ή και αυτός που ασκεί;

Στόχοι σειράς

  • Θα μάθουμε τι είναι το bullying
  • Θα μάθουμε ποις είναι οι συνέπειες σε αυτόν που δέχεται bullying
  • Αλλά και ποιες είναι οι συνέπειες σε αυτόν που ασκεί bullying

6 ταινίες – προτάσεις για το bullying

  • Kes (Ken Loach, 1969). Ένας πιτσιρικάς σε προάστιο της Αγγλίας κρύβεται καθημερινά από τραμπούκους που τον χτυπάνε στο σχολείο, μέχρι που μια μέρα κερδίζει τον σεβασμό όλων, δείχνοντας ότι τόσο καιρό προπονούσε ένα άγριο γεράκι να ακούει κάθε του διαταγή. Η πρώτη του Ken Loach και συγκλονιστική.
  • After Lucia (Michel Franco, 2012). Μια 17χρονη μετακομίζει σε νέα πόλη με τον πατέρα της. Στο σχολείο θα γνωρίσει μια παρέα που στρέφεται εναντίον της. Μία από τις καλύτερες ταινίες που επικεντρώνονται σε εφηβικούς έρωτες που πήραν την κάτω βόλτα.
  • Napoleon Dynamite (Jared Hess, 2004). Ο Napoleon Dynamite είναι -αυτό που κάποιος θα έλεγε- ο απόλυτος φλώρος του σχολείου και τα πάντα πάνω του σε προκαλούν να τον κοροϊδέψεις. Ο κολλητός του είναι ένας μετανάστης από το Μεξικό. Χάρη σε ένα επικό breakdance του όμως, ο Napoleon γίνεται θρύλος και ο κολλητός του προέδρου του 15μελούς.
  • Harmony Lessons (Emir Baigazin, 2013). Η έκπληξη στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας ήρθε από το Αφγανιστάν, όπου ο εκφοβισμός παίρνει βιαιότερη μορφή απ’ ό,τι στον δυτικό κόσμο.
  • Bully (Larry Clark, 2001). Το λέει και ο τίτλος. Η ταινία έχει να κάνει με μια παρέα που αποφασίζει να οργανώσει τη δολοφονία ενός φίλου τους, επειδή δεν αντέχουν άλλο να τους τυραννάει.
  • The perks of being a wallflower (Stephen Chbosky, 2012). Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο και σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον συγγραφέα, η ταινία τα έχει όλα: έναν 15χρονο που τον κοροϊδεύουν γιατί θέλει να γίνει συγγραφέας, έναν 17χρονο που τον χτυπάνε γιατί του αρέσουν τα αγόρια και μια 17χρονη που της έχει βγει το όνομα γιατί βγαίνει με μεγαλύτερους. Αν δεν δακρύσεις στη σκηνή που παίζει το «Heroes» του Bowie, είσαι σίγουρα ρομπότ.

Ελπίζουμε να σου άρεσε το Βίντεο. Περιμένουμε τα σχόλιά σου!

Centers for Disease Control, National Center for Injury Prevention and Control (2019). Preventing bullying. Από https://www.cdc.gov/violenceprevention/pdf/yv/bullying-factsheet508.pdf

Gini, G., & Pozzoli, T. (2013). Bullied children and psychosomatic problems: A meta-analysis. Pediatrics. Από pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/09/11/peds.2013-0614 .

Elliott, M. (2009). Τι να κάνεις όταν σε έχουν βάλει στο μάτι; Αθήνα: Αδελφοί Βλάσση 

National Center for Educational Statistics. (2019). Student reports of bullying: Results from the 2017 School Crime Supplement to the National Victimization Survey. US Department of Education. Retrieved from http://nces.ed.gov/pubsearch/pubsinfo.asp?pubid=2015056 .

Patchin, J. W., & Hinduja, S. (2019). 2019 Cyberbullying Data. Cyberbullying Research Center. Από https://cyberbullying.org/2019-cyberbullying-data .

Stan Davis & Charisse Nixon, Ph.D. Youth Voice Project https://njbullying.org/

Stavrou, M., Kanavou, E., Fotiou, A., Kokkevi, A. (2020). Bullying among adolescent pupils in Greece. Series of Short Reports: Adolescents, Behaviours & Health. Athens: University Mental Health, Neurosciences and Precision Medicine Research Institute (UMHRI).

Thornberg, R., Tenenbaum, L., Varjas, K., Meyers, J., Jungert, T., & Vanegas, G. (2012). Bystander motivation in bullying incidents: to intervene or not to intervene?. The western journal of emergency medicine, 13(3), 247–252. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3415829/ .

Unesco, I. (2019). Behind the numbers: ending school violence and bullying.

Σπύρος Κασιμάτης

Σπύρος Κασιμάτης

Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ο Σπύρος Κασιμάτης με πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ΜA στην Ιστορία από το University College London (SSEES) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Συμβουλευτική από το University of Strathclyde. Έχει εξειδικευτεί στη φροντίδα παιδιών που πενθούν, στη θεραπεία ζεύγους με τη μέθοδο Emotionally Focused Therapy και στην επαγγελματική υποστήριξη εκπαιδευτικών.

Διαβάστε περισσότερα