Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο τραυλισμός είναι μία διαταραχή στη ροή της ομιλίας κατά την οποία το πρόσωπο που τραυλίζει γνωρίζει ακριβώς αυτό που θέλει να πει, αλλά δυσκολεύεται να εκφραστεί λόγω ακούσιων επαναλαμβανόμενων κολλημάτων, επαναλήψεων ή επιμηκύνσεων ήχων της λέξης. Πολλές φορές ένα παιδί τραυλίζει και ντρέπεται να μιλήσει.

Το παιδί μου τραυλίζει και ντρέπεται να μιλήσει

Τι συμβαίνει σε ένα άτομο που τραυλίζει;

Σε αρκετές περιπτώσεις όταν το άτομο πιέζεται για να μιλήσει εμφανίζει ανακλαστικές μυϊκές συσπάσεις στο πρόσωπο, το στόμα, τα μάτια ακόμα και στο σώμα. 

Τι σημαίνει όταν ένα παιδί τραυλίζει και ντρέπεται να μιλήσει;

Υπολογίζεται ότι το 1 του συνολικού πληθυσμού που αφορά παιδιά προσχολικής ηλικίας και ενήλικές θα παρουσιάσει διαταραχή στη ροή, ενώ το 5 των παιδιών σχολικής ηλικίας θα εμφανίσει για κάποιο διάστημα διαταραχές στη ροή της ομιλίας. Για την πλειοψηφία, η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και θα ξεπεραστεί έως τα τέλη της παιδικής ηλικίας ωστόσο περίπου το 1/3 αν δεν λάβει  έγκαιρα κάποια βοήθεια, κινδυνεύει να αναπτύξει τραυλισμό και στην ενήλικη ζωή του. Έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι 3 φορές συχνότερος σε οικογένειες με ανάλογο κληρονομικό ιστορικό (γενετική προδιάθεση) και 4 φορές συχνότερος στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Πρόκειται για μια σοβαρή δυσκολία που έχει λεκτικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές συνέπειες και μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση, την αυτοαντίληψη και κατ’ επέκταση την κοινωνικότητα του ατόμου.

Το παιδί μου τραυλίζει και ντρέπεται να μιλήσει

“Το παιδί μου είναι αντικοινωνικό;”

Τα παιδιά που τραυλίζουν συχνά αρνούνται να συμμετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, δεν έχουν πολλούς φίλους, δεν παίρνουν πρωτοβουλία να γνωρίσουν ένα άλλο παιδί, δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές εκφράσεις (Γεια, Αντίο κ.λ.π), δεν ξεκινά μια συζήτηση και οι απαντήσεις του είναι κυρίως μονολεκτικές. Ακόμη αποφεύγει να έρθει σε επαφή με μη οικεία πρόσωπα, δεν συμμετέχει στα σχολικά μαθήματα και πολλές φορές αρνείται να πάει στο σχολείο. 

“Τι σημαίνει ότι ντρέπεται να μιλήσει;”

Όχι, δεν είναι αυτά τα παιδιά μη κοινωνικά, εσωστρεφή και μοναχικά. Ούτε είναι κακοί μαθητές και “τεμπέληδες’’. Ο λόγος που αποφεύγουν κοινωνικές και επικοινωνιακές συναναστροφές είναι γιατί αναγνωρίζουν τη δυσκολία τους και βιώνουν έντονο άγχος, πίεση, στεναχώρια, ντροπή ίσως και κοροϊδία.

Το παιδί μου τραυλίζει και ντρέπεται να μιλήσει.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ως γονείς;

 • Περιμένουμε το παιδί να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει, χωρίς να το διακόψουμε.
 • Δεν συμπληρώνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι θέλει να πει.
 • Δεν δείχνουμε ενόχληση ή δυσαρέσκεια με την ομιλία του.
 • Μιλάμε αργά, κάνοντας αρκετές παύσεις. 
 • Χρησιμοποιούμε μικρές προτάσεις για να μιμηθεί την ομιλία μας.
 • Μιλάμε ο καθένας στη σειρά του.
 • Συζητάμε με το παιδί για τη δυσκολία και δεν παριστάνουμε ότι δεν συμβαίνει.
 • Αναγνωρίζουμε την προσπάθειά του και τα συναισθήματα του και το στηρίζουμε.
 • Ακούμε τον προβληματισμό του.
 • Το βοηθάμε να διαχειριστεί καταστάσεις που συμβαίνουν στο σχολείο.
 • Του κάνουμε λιγότερες και πιο εύστοχες ερωτήσεις.
 • Κατεβαίνουμε στο επίπεδο του για να έχουμε καλύτερη βλεμματική επαφή.
 • Μειώνουμε τους ρυθμούς της καθημερινότητας.
 • Περνάμε ποιοτικό χρόνο.
 • Συζητάμε για πράγματα που γνωρίζει και του δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα.

Διάγνωση & θεραπεία

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να βελτιώσουν τη ροή της ομιλίας και να αποτρέψουν την εδραίωση του τραυλισμού και τις ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρει.

Γεωργία Βασιλογιαννακοπούλου

Γεωργία Βασιλογιαννακοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Γεωργία Βασιλογιαννακοπούλου, Λογοθεραπεύτρια. Όπως λέει και η ίδια "Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω έναν πολυχώρο, όπου κάθε παιδί χωρίς ή με αναπηρία, θα μπορέσει να εκφραστεί και να αναπτύξει τις δεξιότητές του, από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία".

Διαβάστε περισσότερα