Κι όμως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και μετά από μια τέτοια χρονιά όλοι αναρωτιούνται ακόμα αν είναι αλήθεια: ανοίγουν τα σχολεία; Θα ξαναμπούμε στους σχολικούς ρυθμούς που όλοι γνωρίζαμε μέχρι στιγμής; Είναι πραγματικότητα; Θα πάρουμε πίσω την καθημερινότητά μας; Η αλήθεια είναι πως η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα έχει κάποιες ιδιομορφίες, αλλά δεν θα είναι ακατόρθωτο να προσαρμοστούμε.

Οι μαθητές απέχουν από τους κανονικούς ρυθμούς πάνω από μισό χρόνο και είναι λογικό να έχουν ξεσυνηθίσει. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους γονείς. Γι’ αυτό και η δυσκολία επανένταξης στην σχολική καθημερινότητα θα είναι λίγο μεγαλύτερη από ότι τις άλλες χρονιές.

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να κάνετε αυτή την μετάβαση πολύ πιο εύκολη και ομαλή! Για ρίξτε μία ματιά!

ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Απολαύστε τις τελευταίες μέρες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία!

Αξιοποιήστε τες στο έπακρο: πάτε για μπάνιο στην θάλασσα όσο πιο συχνά μπορείτε, μια μικρή εκδρομή σε κάποιο χωριό, παίξτε παιχνίδια, αθληθείτε, κάντε περιπάτους… Όλα αυτά μαζί με τα παιδιά σας φυσικά! Είναι σημαντικό να μην έχετε «απωθημένα» ούτε εσείς ούτε και εκείνα πριν μπείτε ξανά στους ρυθμούς σας! Χορτάστε έξω, λοιπόν!

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Φορτίστε τις μπαταρίες σας.

Μην το πάρετε αψήφιστα. Θα μου πείτε, ολόκληρη καραντίνα κάναμε και μετά ήρθε το καλοκαίρι, είναι δυνατόν να είμαστε κουρασμένοι και πόσο μάλλον τα παιδιά μας; Βεβαίως! Η ίδια η ρουτίνα γίνεται κουραστική στο τέλος, αλλά πέρα από αυτό τα παιδιά όταν βρίσκονται εκτός σχολικού ωραρίου συνηθίζουν να κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ και όλη την υπόλοιπη μέρα να παίζουν είτε εντός είτε εκτός σπιτιού. Ξεκινήστε από τον ύπνο: φροντίστε να ξεκουράζονται αρκετά.

Και, έπειτα, πάμε στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ χαλάρωση. Αυτό σημαίνει γεύματα με την οικογένεια, συζητήσεις στο μπαλκόνι με καλή μουσική να παίζει, ένα ευχάριστο βιβλίο, επιτραπέζια παιχνίδια…. Κάτι που να μην περιλαμβάνει οθόνη ή τρέξιμο δηλαδή. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για εσάς. Σιγουρευτείτε ότι θα μπείτε στον στίβο ξεκούραστοι και ξεκούραστες!

ΤΡΙΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Πάτε για shopping νωρίς!

Και τι άλλο μπορεί να εννοώ με αυτόν τον όρο; Σχολικά είδη φυσικά! Πέρα από το ότι είναι τέλειο να αγοράζεις σχολικά, εξυπηρετείται και άλλος σκοπός: τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Παροτρύνετέ τα να τα χρησιμοποιούν συχνά για να συνηθίζουν! Αφήστε τα να διαλέξουν αυτά που τους αρέσουν και η μελέτη θα γίνει πιο ευχάριστη από ποτέ!

επιστροφή στα θρανία

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Επαναλήψεις, επαναλήψεις, επαναλήψεις!

Θα ξαναπώ ότι είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει κάποια… απώλεια μνήμης! Πρόσφατα ανακάλυψα ότι οι περισσότεροι μαθητές μου έχουν ξεχάσει να κάνουν προπαίδεια και διαίρεση. Μην πανικοβληθείτε μεν, φροντίστε, δε, να ασχοληθείτε με αυτά τα κενά! Και πριν ανοίξουν τα σχολεία αλλά και αργότερα τα παιδιά θα χρειαστούν επιπλέον στήριξη και από εσάς. Ξεκινήστε από τα βασικά, όπως είναι οι μαθηματικές πράξεις, τα μέρη του λόγου, ο γραπτός λόγος και συνεχίστε με βάση τις ανάγκες του παιδιού σας. Αν δεν έχετε χρόνο να διαθέσετε (ξέρω, όλοι τρέχουμε), μπορείτε να αναθέσετε αυτό το έργο σε άλλο μέλος της οικογένειας, ή, ακόμα καλύτερα, σε κάποιον εκπαιδευτικό. Μην το παραλείψετε και θα με θυμηθείτε!

ΠΕΜΠΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Συζήτηση. Τι καλύτερο;

Αυτή είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα ανεξαιρέτως. Πριν αρχίσει το σχολείο μπορείτε να κάνετε συζητήσεις προετοιμασίας και μετά την έναρξη καθημερινά να συζητάτε τα νέα, τις αλλαγές που έχουν γίνει και τα σχετικά. Φυσικά, μην ξεχνάτε να εστιάζετε στα συναισθήματα του παιδιού. Ερωτήσεις όπως «σου έλειψε το σχολείο;» «πώς σου φαίνεται μετά από τόσο καιρό η επιστροφή σου;» «έχεις άγχος;» σίγουρα θα σας βοηθήσουν και τους δύο πολύ.

ΕΚΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Μην πανικοβάλλεστε!

Εσείς, ναι! Μην πανικοβάλλεστε! Τα παιδιά έχουν απίστευτο ένστικτο με αποτέλεσμα να καταλαβαίνουν πώς νιώθετε εσείς. Κάθε φορά που έχετε άγχος και αρνητικά συναισθήματα το παιδί δέχεται αυτά τα vibes και τα ενσωματώνει στην δική του διάθεση. Αυτό που θέλουμε, αντίθετα, είναι καλά vibes: γαλήνη, ασφάλεια, ηρεμία. Το παιδί να νιώθει ότι όλα είναι φυσιολογικά και πως αυτή η επιστροφή δεν θα έχει κάτι το εξωγήινο. Αν δείξετε ότι δεν φοβάστε, δεν θα φοβάται ούτε και εκείνο!

ΕΒΔΟΜΟΣ ΤΡΟΠΟΣ: Εξηγήστε! Γιατί φοράμε μάσκα;

Γιατί δεν μας αφήνουν να παίζουμε στα διαλείμματα; Γιατί είναι όλα διαφορετικά; Είναι λογικό όλες αυτές οι αλλαγές να προξενήσουν δυσφορία και είναι πολύ πολύ λογικό, αν σκεφτείτε ότι και εμείς νιώθουμε έτσι για αυτές τις αλλαγές. Το αντίδοτο είναι υπομονή και φυσικά και άλλη συζήτηση! Πρέπει να εξηγείτε ακόμα και καθημερινά αν χρειαστεί τον λόγο για τον οποίο τα πράγματα είναι διαφορετικά από άλλες χρονιές, το ότι η κατάσταση αυτή δεν θα κρατήσει για πάντα και πως στο μεταξύ θα πορευτούμε έτσι για λίγο καιρό. Η υπομονή και προσαρμοστικότητα είναι αρετές που κατακτώνται δύσκολα αλλά μας ανταμείβουν πάντα!

Δοκιμάστε όλα τα παραπάνω και πιστεύω πως θα έχετε ευχάριστα αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε ποτέ πως κάθε δύσκολη κατάσταση μας διδάσκει πολλά και μας κάνει πιο δυνατούς! Σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά και καλή επιστροφή στα θρανία!

Άρθρο: Επιστροφή στα θρανία: 7 τρόποι για ομαλή μετάβαση!

Από τη Βίβιαν Ταρσούνα, Παιδαγωγός
tarsounavivian@gmail.com
https://www.facebook.com/ProperEducationGR