οικογενειακά γεύματα
Οικογενειακά γεύματα

Καθημερινά, αρκετές οικογένειες αδυνατούν να φάνε μαζί. Παρόλα αυτά, έστω τα Σαββατοκύριακα είναι σημαντικό να εμμένετε να τρώτε οικογενειακά τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας. Γιατί όμως το οικογενειακό γεύμα δεν είναι μια απλή́ καθημερινή́ ρουτίνα, αλλά έχει ουσιώδη σημασία για μικρούς και μεγάλους;

5 λόγοι για να τρώμε μαζί

1. Είναι κοινός σας χρόνος, κοινή σας στιγμή. Στιγμή που συζητάτε σαν οικογένεια, κάνετε αστεία, κάνετε σχέδια για τις επόμενες ώρες, για τις επόμενες μέρες. Έτσι, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι η εμπλοκή με το φαγητό είναι και κοινωνική υπόθεση.

2. Τα παιδιά μαθαίνουν να προσφέρουν μέσα από το σερβίρισμα, το στρώσιμο και το μάζεμα του τραπεζιού, τη συμμετοχή στην προετοιμασία του φαγητού, ακόμα  και στην αγορά των τροφίμων από το σούπερ μάρκετ.

3. Παρατηρώντας τους γονείς τα παιδιά μιμούνται και μαθαίνουν κανόνες  συμπεριφοράς κι ευγένειας.

4. Έρευνες δείχνουν πως όταν η οικογένεια τρώει μαζί, μπορούν πιο εύκολα να δημιουργηθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μειώνοντας τις πιθανότητες παχυσαρκίας.

5. Βλέποντας τους γονείς να τρώνε πληθώρα διαφορετικών τροφών, δημιουργούνται στα παιδιά τα ερεθίσματα και η περιέργεια να ανακαλύψουν διαφορετικές τροφές, μειώνοντας την πιθανότητα τροφικής επιλεκτικότητας.

Οικογενειακά γεύματα

Τι δεν χρειάζεστε στα οικογενειακά γεύματα;

Παιχνίδια στο τραπέζι και ψηφιακές συσκευές!

Να θυμάσαι ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια του φαγητού τα παιδιά παρατηρούν, μιμούνται, νιώθουν, μαθαίνουν. Γίνε το παράδειγμα για το παιδί σου.

Από τη Θεώνη Καραμπετιάν, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια
ergotherapyforkids@gmail.com