φάσμα του αυτισμού, μαθησιακή διαταραχή…

Ανησυχείς. Το ξέρω. Μια καινούρια λέξη μπήκε στη ζωή σου και θεωρητικά «άλλαξε» τον τρόπο που βλέπεις τις ιδιαιτερότητες του παιδιού σου. Ίσως τον τρόπο που βλέπεις το μέλλον σας. Ακόμη και τον εαυτό σου.

Ξέρω ότι φοβάσαι τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ξέρω ότι αναστατώθηκες. Ξέρω ότι ίσως ανακουφίστηκες που όλο αυτό που έβλεπες, έχει ένα όνομα. Ξέρω ότι απλά ίσως θέλεις να βάλεις τα κλάματα αυτή τη στιγμή.

Βάλ’ τα. Κλάψε. Το αξίζεις.

Για να κρατάς αυτή την όποια διάγνωση στα χέρια σου, σημαίνει ότι κάτι είδες, κάτι έψαξες, κάπου απευθύνθηκες -ίσως όχι μόνο σε ένα άτομο ή μια υπηρεσία – πέρασες μια διαδικασία και τώρα πλέον όλο αυτό έχει υπόσταση. Οι ανησυχίες σου έχουν υπόσταση.

Πάρε τον χρόνο σου και κλάψε. Όχι, γιατί όλο αυτό είναι «κακό» (γιατί ΔΕΝ είναι), αλλά ίσως γιατί δεν το περίμενες όταν σκεφτόσουν τον εαυτό σου ως γονιό.

Η ιδέα του παιδιού που φανταζόσουν ότι θα έχεις, ίσως έχει αλλάξει και επίσημα πλέον. Ίσως έχεις διαλυθεί. Είναι ΟΚ να κλάψεις γι’ αυτό. Χρειάζεσαι να κάνεις λίγο συντροφιά σε όλα αυτά τα κομμάτια σου που διαλύθηκαν, προτού τα επανασυνθέσεις και γίνεις ο γονιός που πραγματικά χρειάζεσαι να είσαι.

Είναι ΟΚ.

Δεν προδίδεις ούτε το παιδί σου ούτε τον εαυτό σου εάν αφήσεις τον πόνο σου να εκφραστεί. Εάν επιτρέψεις στον εαυτό σου να περάσει μέσα από αυτή τη διαδικασία, εάν «πενθήσεις» την απώλειά σου, έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την αποδοχή. Τόσο του εαυτού σου, όσο και του παιδιού σου.

Μπορεί να έχεις θυμώσει. Κι αυτό ΟΚ. Δεν είναι εύκολο. Ο θυμός σου για όλο αυτό που περνάς δε σε κάνει «κακό γονιό». Σε κάνει άνθρωπο. Ίσως πιο δυνατό άνθρωπο.

Πάρε τον χρόνο σου και ζήτα βοήθεια. Αναζήτησε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι για τις γνώσεις και την προσέγγισή τους και πλαισίωσε τον εαυτό σου. Το χρειάζεσαι. Δεν είσαι λιγότερο ικανός εάν το κάνεις.

Αν το καλοσκεφτείς, δεν έχει αλλάξει κάτι. Εξακολουθείς να είσαι ο γονιός του ίδιου υπέροχα μοναδικού παιδιού όπως και χθες. Αυτό δεν άλλαξε. Ούτε το παιδί άλλαξε. Τώρα απλά έχεις μεγαλύτερο εύρος επιλογών για να το στηρίξεις. Ίσως αυτό αξίζει να το γιορτάσεις.

Τα κατάφερες ως εδώ. Μπράβο σου.

Το μόνο που έχεις να κάνεις τώρα, είναι να συνεχίσεις αυτό που ήδη έκανες. Να συνεχίσεις να μεγαλώνεις αυτό το υπέροχο πλάσμα. Να συνεχίσεις να το αγαπάς.

Και να μη ξεχνάς να αγαπάς και να φροντίζεις και τον υπέροχο εαυτό σου που έχει καταφέρει τόσα. Σου αξίζει.

Μαριαλένα Κατσούρα

Μαριαλένα Κατσούρα

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μαριαλένα Κατσούρα. Άρχισε να γνωρίζει τον χώρο της συμβουλευτικής πριν από 10 χρόνια, όταν επέστρεψε Ελλάδα μετά από τις σπουδές της σε Γερμανία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο και την απασχόλησή της στο μεταφραστικό τμήμα τριών διαφορετικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά, ασχολήθηκε βιωματικά με τη συμβουλευτική γονέων στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Αποτελεσματικού Γονέα & Δασκάλου (Gordon’s PET/ΤΕΤ), μεταφράζοντας παράλληλα σχετικά βιβλία για την Gordon Hellas (Ages & Stages, Consent for Kids κ.λπ.), και στη συνέχεια μεταπήδησε και επαγγελματικά πλέον στη συμβουλευτική ενηλίκων γενικότερα. Εκπαιδεύτηκε στην προσωποκεντρική συμβουλευτική και τη συνοδεία focusing ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Συνεχίζοντας στην προσέγγιση του ενήλικου παιδιού, εκπαιδεύτηκε στη συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία ζεύγους (EFT) και τον Κύκλο της Ασφάλειας για Γονείς (CoS®- P™) που βασίζονται μεταξύ άλλων στη θεωρεία του δεσμού (attachment). Συνεχίζει να εκπαιδεύεται στους εκάστοτε τομείς ενδιαφέροντος (π.χ. αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά, τραυματοθεραπεία, σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε ζευγάρια κ.λπ.) ακολουθώντας τη ροή. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα