Το ενδομήτριο περιβάλλον είναι η πρώτη κατοικία του μωρού. Είναι το σώμα σου, η μήτρα σου. Είναι η φυσική σου κατάσταση, τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι ανησυχίες και οι φόβοι σου. Το ενδομήτριο περιβάλλον είσαι εσύ που κυοφορείς το μωρό σου.

Το ενδομήτριο περιβάλλον διαμορφώνει τις πρώτες αναμνήσεις που καταγράφονται στα κύτταρα του μωρού σου και θα το ακολουθούν σε όλη τη ζωή του. Είναι η κυτταρική του μνήμη. Διαμορφώνεται από τεράστιο φάσμα μορίων πληροφορίας όπως χημικοί, ορμονικοί και αυξητικοί παράγοντες στο σώμα σου. Αυτοί οι παράγοντες ελέγχουν τη συναισθηματική και φυσική σου υγεία αλλά και του μωρού σου. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή του ενδομήτριου περιβάλλοντος παίζουν και όλα όσα βάζεις στο σώμα σου από την τροφή, μέχρι τις κρέμες σώματος. Το μωρό σου λούζεται στην κυριολεξία από τη χημεία του αίματός σου, βιώνει τις ίδιες εμπειρίες και την ίδια φυσιολογία με σένα.

Η επίδραση των ορμονών σου

Σίγουρα έχεις ακούσει τη φράση «είμαστε ότι τρώμε». Για το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σου αυτό ισχύει 100%. Δεν είναι τυχαίο που με το θετικό τεστ κυήσεως αρχίζεις αμέσως να προσέχεις τη διατροφή σου, τα φάρμακα που παίρνεις, αυτά που βάζεις στο σώμα σου.

Το ίδιο ισχύει και με τις ορμόνες σου! Ο πλακούντας που φιλτράρει όλα όσα περνάνε στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου δεν κάνει διακρίσεις. Κάνει ότι μπορεί να εμποδίσει τις βλαβερές ουσίες ώστε να αναπτυχθεί το μωρό σου. Αλλά επιτρέπει τις συναισθηματικές πληροφορίες να φτάσουν το μωρό σου μέσω των ορμονών.

Το πρωταρχικό προσαρμοστικό σύστημα

Πρόκειται για μια πολύπλοκη σειρά χημικών και ορμονικών συστημάτων που ρυθμίζουν τις λειτουργίες του σώματός μας. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σύστημα αυτό έχει μεγάλη επίδραση στο έμβρυο. Η ορμονική χημεία του σώματός σου σχηματίζει το αναπτυσσόμενο σώμα του εμβρύου όπως μια πέτρα αλλάζει τη ροή σε ένα ρυάκι. Ουσιαστικά μοιράζεσαι δύο κυρίαρχες καταστάσεις με το μωρό σου αναλόγως με το αν αισθάνεσαι ότι ευημερείς ή απλά επιβιώνεις. Το ορμονικό προφίλ σου όταν είσαι ήρεμη και ασφαλής ορίζεται από τον άξονα της ωοκυτοκίνης. Ενώ όταν είσαι αγχωμένη από τον άξονα της κορτιζόλης.

Ο άξονας της ωκυτοκίνης

Η ωκυτοκίνη είναι ορμόνη και νευροδιαβιβαστής, μια χημική ουσία που μεταφέρει πληροφορίες στα κύτταρά σου. Εκκρίνεται από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης στο κέντρο του εγκεφάλου σου όταν αγκαλιάζεσαι, κάνεις έρωτα, γεννάς, θηλάζεις ή νιώθεις ευχαριστημένη. Το μωρό σου, όταν κυριαρχεί ο άξονας της ωκυτοκίνης προετοιμάζει τον εγκέφαλο του για ένα κόσμο που θα είναι ασφαλής ώστε να αναπτύξει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον αγάπης.

Ο άξονας της κορτιζόλης

Σε αντίθεση με τον άξονα της ωκυτοκίνης, ο άξονας της κορτιζόλης λειτουργεί όταν είσαι κατάσταση στρες. Η κορτιζόλη είναι όπως και η ωκυτοκίνη ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια. Εκκρίνεται όταν ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να αντεπεξέλθει σε μια στρεσογόνο κατάσταση. Η απάντηση στο στρες είναι η παραγωγή της αδρενοκορτικοτροπίνης (ACTH) μια άλλη νευρο-ενδοκρινή ορμόνη που με τη σειρά της δίνει εντολή για την παραγωγή επιπλέον κορτιζόλης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά τα ακαταλαβίστικα για τον οργανισμό σου;

Όταν πρέπει να ανταποκριθείς σε μια κατάσταση στρες το ορμονικό προφίλ της κορτιζόλης θα ανεβάσει την αρτηριακή σου πίεση, θα στείλει οξυγόνο στα άκρα τονώνοντας τους μύες. Η αναπνοή σου θα γίνει πιο ρηχή θωρακική και οι σφίξεις σου θα αυξηθούν ενώ καταστέλλεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού αυξάνοντας την πιθανότητα λοίμωξης. Όλος ο οργανισμός σου ετοιμάζεται να αμυνθεί για να επιβιώσει. Αν και το στρες μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες – πίεση στη δουλεία, οδήγηση σε πολυσύχναστους δρόμους, οικονομικά προβλήματα, αυξάνει στον ίδιο βαθμό την κορτιζόλη στο αίμα σου. Το μωρό στη μήτρα δεν ξεχωρίζει τις πηγές του άγχους σου. Απλά δέχεται τα μηνύματα από τις ορμόνες σου.

Το αποτύπωμα στο μωρό σου

Το προσαρμοστικό σύστημα του εμβρύου λαμβάνει τις πληροφορίες της χημείας του οργανισμού σου. Και προετοιμάζει τον οργανισμό του για να γεννηθεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Αναπτύσσει περισσότερο τον ερπετικό εγκέφαλο – το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που οι πρόγονοι μας χρησιμοποίησαν πρώτο για να επιβιώσουν ώστε να μπορεί να παράγει την κορτιζόλη που θα χρειαστεί μετά τη γέννηση του. Είναι ευερέθιστο και έτοιμο να “αμυνθεί”  εφ’ όσον έχει συνηθίσει να είναι υπό ένα καθεστώς μόνιμης απειλής. Ως ενήλικας μπορεί να αρρωσταίνει εύκολα αφού το ανοσοποιητικό είναι σε καταστολή και να αποζητά στρεσογόνες καταστάσεις ή να τις δημιουργεί ώστε να νιώθει ασφάλεια.

Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι υψηλά ποσοστά κορτιζόλης στο αίμα σχετίζονται με επιπλοκές όπως πρόωρο τοκετό, διαβήτη κύησης και λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη. Επίσης αυξάνονται οι πιθανότητες για χαμηλού βάρους γέννησης μωρά, και παιδιά με αναπτυξιακά προβλήματα , παχυσαρκία και μεταβολικά νοσήματα. Βλέπουμε λοιπόν ότι πέρα από τις επιδράσεις στη ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη μελλοντική υγεία του μωρό σου, ο άξονας της κορτιζόλης, που ενεργοποιείται με το στρες, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη φυσιολογία και την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Τώρα είναι που αγχώθηκα…

Ο στόχος αυτής της πληροφορίας είναι να αναλάβεις δράση και όχι να αγχωθείς. Δεν θέλουμε παραπάνω κορτιζόλη στο αίμα σου!  Αντίθετα γνωρίζοντας τη σημασία της ψυχολογικής σου κατάστασης για το ενδομήτριο περιβάλλον μπορείς να αρχίσεις πιο συνειδητά να προσέχεις τον εαυτό σου σε όλα τα επίπεδα. Μεγαλώνεις έναν άνθρωπο μέσα σου. Ξεκίνα να τον φροντίζεις από τώρα. Η γνώση για το ενδομήτριο περιβάλλον φέρνει μπροστά σου το ρόλο που έτσι και αλλιώς θα αναλάβεις ως γονέας όταν το μωρό γεννηθεί. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να διαχειρίζεσαι το στρες. Να χαλαρώνεις και να διαμορφώσεις το μικρόκοσμο του μωρού σου – το σώμα σου. Το Birth Engineering αποσκοπεί σε αυτό ακριβώς: να σου παρέχει εργαλεία και μεθόδους ώστε να περιορίσεις τον άξονα της κορτιζόλης και να ενισχύσεις αυτόν της ωκυτοκίνης.

Για εσένα που σου άρεσε αυτό το άρθρο, δες το βίντεο:

Δες τη σειρά εδώ
Ηλέκτρα Οικονομίδου

Ηλέκτρα Οικονομίδου

Χοροθεραπεύτρια DRLST, Μαία

Η Ηλέκτρα Οικονομίδου είναι Μαία και Χοροθεραπεύτρια DRLST. Έχει σπουδάσει μαιευτική και έχει πολυετή εμπειρία σαν μαία και έχει επίση ιδρύσει το Birth Engineering.

Διαβάστε περισσότερα