Η σχέση το σώμα σου, καθορίζει πολλές φορές και τη σχέση που θα έχει και το παιδί σου με το σώμα του και ειδικά αν έχεις κόρη. Είναι λοιπόν σημαντικό, για να διασφαλίσεις ότι η κόρη σου θα έχει μία καλή σχέση με το σώμα της, να φροντίσεις και εσένα και τη σχέση με το δικό σου σώμα. Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί πρακτικές για να βελτιώσεις τη σχέση με το σώμα σου.

βελτιώσεις τη σχέση με το σώμα

Πώς θα σου φαινόταν να κατάφερνες να βελτιώσεις τη σχέση με το σώμα σου;

Δοκίμασε αυτές τις 5 πρακτικές!

1. Ονόμασε τι σου αρέσει πάνω σου (και όχι τι δεν σου αρέσει).

Δυστυχώς συνήθως επικεντρωνόμαστε στο τι δεν μας αρέσει και όχι στο τι μας αρέσει. Ξεκίνα για αλλαγή να ονοματίσεις τι σε κάνει ξεχωριστή. Τι σε κάνει μοναδική. Ποια θεωρείς ότι είναι τα “καλά” σου χαρακτηριστικά! Μπορεί να είναι κάτι όπως το σχήμα των ματιών μου, τα λεπτά και μακριά μου δάχτυλα, τα μικρά αυτάκια μου, η ποιότητα της τρίχας μου, η “καλή πάστα” των δοντιών μου!

2. Κάθε μέρα προσπάθησε να κάνεις κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι πιο όμορφη.

Πόσο πιο ωραία θα ήταν η μέρα σου αν μέσα στα άπειρα πράγματα που πρέπει να κάνεις, έβαζες στη λίστα σου και κάτι για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να αισθανθείς πιο όμορφη; Μπορεί να είναι απλά πραγματάκια όπως το να βάλεις το καλό σου άρωμα ή να βαφτείς παρόλο που είσαι σπίτι, να φορέσεις τα καλά σου εσώρουχα ή την αγαπημένη σου μπλούζα!

3. Να αναγνωρίζεις και να καταγράφεις καθημερινά 5 θετικά χαρακτηριστικά του εαυτού σου

Για παράδειγμα, σήμερα εκτιμάω στον εαυτό μου την αγάπη μου για τη μουσική!

βελτιώσεις τη σχέση με το σώμα

Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν κάθε μέρα “έπρεπε” να βρεις 5 θετικά σου χαρακτηριστικά! 5 δυνατά σου χαρακτηριστικά! 5 χαρακτηριστικά που σε βοηθάνε καθημερινά! Αδιαμφισβήτητα θα βοηθούσε τη σύνδεση με τον εαυτό σου και το σώμα σου! Και θα σε βοηθούσε να συνειδητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το τι έχει γίνει μέσα στην ημέρα, πόσο πολύτιμη είσαι!

4. Κάνε μία λίστα καλών πραγμάτων που θα κάνεις για τον εαυτό σου, τις ημέρες που αισθάνεσαι “χοντρός/ή”, αντί να τον τιμωρείς δίνοντάς του τροφή!

Δεν είναι όλες οι μέρες οι ίδιες. Και το να έχεις κάνει μία λίστα με καλά πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις για τον εαυτό σου, τις ημέρες που έχεις πεσμένη διάθεση και χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις παγίδες που μόνο χειρότερα μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις. Για σένα νοιάσου και προετοιμάσου! 

5. Βελτίωσε τη σχέση με το σώμα σου, αποδεχόμενος/η τα κοπλιμέντα χωρίς να τα αναιρείς!

Ακόμα και αν δεν πιστεύεις αυτό που σου λέει κάποιος, πες απλά “σε ευχαριστώ πολύ”. 

βελτιώσεις τη σχέση με το σώμα

Και όταν κάποια στιγμή μείνεις μόνη σου, αναρωτήσου: 

  • “Για ποιο λόγο μου το είπε;”
  • “Είχε κάτι να κερδίσει;”
  • “Μήπως βλέπει ως εξωτερικός παρατηρητής κάτι, που εγώ δεν με αφήνω να το χαρώ και να το συνειδητοποιήσω;”
  • “Μήπως έχει δίκιο;”

Επίσης μην ξεχνάς, ότι αν κάποιος σου κάνει κοπλιμέντο και σε βλέπει συνέχεια να τον ακυρώνεις και να τον αμφισβητείς, απλά θα σταματήσει να σου λέει ό, τι καλό διαπιστώνει.

Από τη Λαμπρινή Μόσχου, Διαιτολόγο & NLP Coach,
lambrinimos@hotmail.com

Λαμπρινή Μόσχου

Λαμπρινή Μόσχου

NLP COACH, Διαιτολόγος

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Λαμπρινή Μόσχου, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και NLP Wellbeing Coach. Όνειρό της είναι να απαλλάξει τον άνθρωπο από τη νοοτροπία της δίαιτας και της στέρησης και η υγιεινή διατροφή, από μία πράξη τιμωρίας, να γίνει μία πράξη αυτοφροντίδας και σεβασμού προς τον εαυτό μας. Γιατί κάθε κάθε προσπάθεια που ξεκινάει από αγάπη προς τον εαυτό μας, είναι “καταδικασμένη” να πετύχει. Στόχος της είναι να επιστρέψει τη δύναμη πίσω στο άτομο και να το αφήσει να γίνει το ίδιο θεραπευτής του εαυτού του. Μία δύναμη και τέχνη που θα μάθει να την έχει και στην μετέπειτα ζωή του. Και όλα αυτά κάτω από το πρίσμα της ευεξίας και όχι της δίαιτας ή του αδυνατίσματος. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα

National Centre for Eating Disorders