Πίνακας περιεχομένων

Η εγκυμοσύνη είναι μια καταπληκτική περίοδος όπου το γυναικείο σώμα εκπληρώνει με μοναδικό τρόπο έναν από τους φυσικούς του ρόλους και όλα όσα συμβαίνουν αυτούς τους 9 μήνες είναι μοναδικά και πολύ ενδιαφέροντα. Στο παρακάτω άρθρο θα βρεις 10 facts για την εγκυμοσύνη και είμαι σίγουρη ότι κάποια σου διαφεύγουν.

10 facts για την εγκυμοσύνη
10 facts για την εγκυμοσύνη

1. Η πρωινή ναυτία μπορεί να σας ενοχλήσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας – ή της νύχτας.

Ένα πρακτικό tip εάν υποφέρετε από πρωινή ναυτία, είναι να φάτε μια φρυγανιά ή ένα κράκερ πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι ώστε να απορροφήσει τα υγρά του στομάχου που επιτείνουν τη δυσφορία.

2. Το φυσιολογικό μέγεθος της μήτρας δεν ξεπερνά εκείνο ενός μικρού αχλαδιού.

Στο τέλος της εγκυμοσύνης έχει φτάσει περίπου όσο ένα καρπούζι! Το επίσης εντυπωσιακό είναι πως 4 με 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, η μήτρα επιστρέφει στο φυσιολογικό της μέγεθος.

3. Όταν είστε έγκυος η καρδιά σας… φουσκώνει από αγάπη!

Κι αν αυτό είναι μια «ροζ» περιγραφή, η πραγματικότητα παραμένει: Κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνεται κατά έως και 50 τοις εκατό ο όγκος αίματος και αντίστοιχα μεγαλώνει ο μυς της καρδιάς ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την αύξηση αυτή και να καλύψει τις ανάγκες του μικρού θαύματος που μεγαλώνει μέσα στη μήτρα σας.

4. Ο σύντροφός σας «δηλώνει» ότι βιώνει και ο ίδιος συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Δεν είναι ανήκουστο. Οι ειδικοί ονομάζουν αυτή την κατάσταση συμπαθητική εγκυμοσύνη!

5. Μπορεί να λαχταράτε να φάτε μη τρόφιμα.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται pica και αφορά περίπου το 30 τοις εκατό των εγκύων. Κάποιες γυναίκες στην κατάσταση αυτή τρώνε ασβέστη από τον τοίχο ή χώμα! Παρότι είναι κάτι γνωστό, ενημερώστε το γιατρό σας γιατί μπορεί να συνδέεται με κάποια έλλειψη θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό σας. Και, φυσικά, μην υποκύψετε στην επιθυμία σας αφού μπορεί να είναι επικίνδυνη για εσάς ή/ και το μωρό σας.

6. Δεν μεγαλώνει μόνο η κοιλιά σας!

Ίσως στο τέλος της εγκυμοσύνης να χρειάζεστε παπούτσια μεγαλύτερα κατά ένα νούμερο. Σε κάποιες γυναίκες αυτή η αλλαγή διατηρείται και μετά τον τοκετό.

7. Πριν εσείς το μάθετε, το σώμα σας γνωρίζει ήδη ότι κυοφορεί.

Έτσι, το στήθος σας αρχίζει να προετοιμάζεται για τη γαλουχία από τις πρώτες ήδη ημέρες μετά τη σύλληψη. Μάλιστα, η ευαισθησία και το «πρήξιμο» στο στήθος που επιμένει και μετά την ημέρα που περιμένετε περίοδο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης.

8. Πρέπει να τρώτε για δύο;

Ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί και η υγιής εγκυμοσύνη δεν σχετίζεται με την ποσότητα αλλά κυρίως με την ποιότητα του φαγητού σας. Επειδή όμως είναι αναμενόμενο ότι θα πάρετε βάρος, ο οργανισμός σας ωθεί το μεταβολισμό να δουλεύει στο φουλ για να αντισταθμίσει την αυξημένη σας όρεξη!

9. Το μωρό σας σάς ακούει!

Μετά τη 16η εβδομάδα της κύησης η ακοή του αναπτυσσόμενου μωρού σας είναι ήδη εξελιγμένη και σταδιακά αρχίζει να ακούει ήχους: Από το γουργούρισμα της κοιλιάς και τους χτύπους της καρδιάς σας μέχρι τη φωνή σας και τη φωνή του συντρόφου σας.

10. Το μωρό τρώει πριν από εσάς.

Ο οργανισμός σας φροντίζει να καλύψει πρώτα τις θρεπτικές ανάγκες του εμβρύου και μετά τις δικές του. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα ώστε να παίρνετε και οι δύο τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Από My Cells / Πρότυπα Εργαστήρια Βιοτεχνολογίας ΕΠΕ και την Τζένη Συκιώτη, Health Manager. info@mycells.gr

MY CELLS / ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΕ

Σε συνεργασία με:

MY CELLS / ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΕ

Σας καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στην ομάδα της MY CELLS η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την ιδιωτική φύλαξη βλαστικών κυττάρων. Η εφαρμογή των κυττάρων αυτών, στοχεύει στην αντιμετώπιση καρδιακών, νευρολογικών, ηπατικών παθήσεων, αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς και στην ανάπλαση – αναγέννηση κατεστραμμένων οστών, χόνδρων και κυττάρων. Είναι χαρά μας να έχουμε στην ομάδα μας μια επιστημονική ομάδα που φροντίζει για την μελλοντική υγεία των παιδιών μας.

Διαβάστε περισσότερα

  • https://www.drdoctor.doctor.gr
  • https://www.mycells.gr