Βίντεο
Trailer
Εισαγωγή - Δύσκολα συναισθήματα
Θετική Διαπαιδαγώγηση, Ενεργητική Ακρόαση & Παιγνιοθεραπεία
Πώς βιώνω εγώ τα δύσκολα συναισθήματα του παιδιού
Η ζήλια στο παιδί: Πώς ακούμε τα συναισθήματά του;
Πρακτικές ασκήσεις ενεργητικής ακρόασης
Πρακτικές Τεχνικές Παιγνιοθεραπείας
Οι γονείς σήμερα προσπαθούμε όλο και περισσότερο να δώσουμε βάση και σημασία στη σχέση μας με το παιδί μας. Θέλουμε να αποκτήσουμε έναν ασφαλή δεσμό και έχουμε ως προτεραιότητα την ψυχική του υγεία. Θέλουμε να χτίσουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας και να το βοηθήσουμε να αποκτήσει ψυχική ανθεκτικότητα. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε αλλάζοντας τον τρόπο Γονεϊκότητας που είχαμε μάθει και βοηθώντας το παιδί μας να μάθει όλα τα συναισθήματά του και να τα αποδέχεται. Η διαχείριση ζήλιας είναι πολύ σημαντική. Ας δούμε μέσα από την Θετική διαπαιδαγώγηση και την Παιγνιοθεραπεία πώς μπορεί το παιδί μας να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του και πιο συγκεκριμένα τη ζήλια.
Πάμε λοιπόν να δούμε…
Ζηλεύουν τα παιδιά;
Παιδί και “δύσκολα συναισθήματα”
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει μαθαίνοντας ότι τα δύσκολα συναισθήματα… λύπη, θυμός, κλάμα, ζήλια δεν είναι επιτρεπτά. Μάθαμε να τα καταπιέζουμε με αποτέλεσμα σήμερα να δυσκολευόμαστε και εμείς οι ίδιοι να τα διαχειριστούμε ιδιαίτερα όταν αυτά τα συναισθήματα τα φέρνει το παιδί μέσα στη σχέση μας. Ως νέοι γονείς προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την πεποίθηση και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ονοματίζουν το συναίσθημά τους, να το αναγνωρίσουν, να μάθουν να το διαχειρίζονται τόσο στη σχέση τους με εμάς αλλά και στη σχέση τους με τους συνομήλικους. Ο θυμός, η λύπη, η ζήλια είναι συναισθήματα θεωρούμε πως το παιδί μας δεν πρέπει να εκφράζει και δυσκολευόμαστε πολύ να τα διαχειριστούμε ειδικά μέσα στη καθημερινότητα.
Πώς βοηθά η Θετική Διαπαιδαγώγηση τα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και συγκεκριμένα στη διαχείριση της ζήλιας
Η θετική διαπαιδαγώγηση είναι μια μέθοδος που αναπτύχθηκε από τους Βιεννέζους ψυχίατρους Alfred Adler και Rudolf Drejkus. Η θετική διαπαιδαγώγηση δίνει έμφαση στον σεβασμό και βασίζεται στο πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να συμπεριφέρονται μέσω του θετικού παραδείγματος εστιάζοντας κάθε φορά στο τι μπορούμε να κάνουμε και να διορθώσουμε ένα λάθος και όχι να τιμωρήσουμε μια πράξη ή ένα συναίσθημα.
Αν το σκεφτούμε είναι απλά ο τρόπος που θα θέλαμε να μας φέρονται και εμας ως ενήλικες. Μέσω της θετικής διαπαιδαγώγησης και της ενεργητικής ακρόασης μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει τα συναισθήματά του να τα εκδηλώνει και σιγά σιγά να μάθει και να τα διαχειρίζεται. Όταν θα έρχονται τα δύσκολα συναισθήματα όπως η ζήλια, ο θυμός, η λύπη, μέσω της θετικής διαπαιδαγώγησης θα βοηθήσουμε τα παιδιά αλλά και εμάς να αναγνωρίζουμε την αιτία πίσω από αυτά τα συναισθήματα.
Στο παρακάτω βίντεο θα δώσουμε παραδείγματα με ενεργητική ακρόαση αλλά και με την Παιγνιοθεραπεία πώς να διαχειριστούμε αυτές τις καταστάσεις.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η Παιγνιοθεραπεία στην διαχείριση αυτών των συναισθημάτων και συγκεκριμένα στη διαχείριση της ζήλιας
Η παιγνιοθεραπεία είναι μια μη κατευθυντική θεραπευτική προσέγγιση που βοηθάει τα παιδιά προσχολικής και σχολική ηλικίας (4 έως 12 ετών) να ανακουφιστούν από συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς και θέματα κοινωνικοποίησης. Η Παιγνιοθεραπεία δίνει την ευκαιρία στο παιδί να «παίξει» μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο με την παρουσία ενός ειδικού. Το παιχνίδι αποτελεί το μέσο με το οποίο το παιδί θα επεξεργαστεί και θα βρει λύση. Ο φυσικός τρόπος έκφρασης, η ελευθερία και η δημιουργικότητα γίνονται τα προσωπικά εργαλεία του παδιού μέσα στη θεραπεία.
Τι κερδίζει το παιδί μέσα από αυτή τη διαδικασία;
Μέσα από το παιχνίδι το παιδί θα εξερευνήσει τα συναισθήματα του και θα τα προσεγγίσει με ασφαλή τρόπο. Το playroom γίνεται ο χώρος που θα αναδυθούν νέες εμπειρίες, με τις οποίες θα έρθει σε επαφή και θα τις επεξεργαστεί. Η Παιγνιοθεραπεία θα βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει ευελιξία στην διαχείριση των συναισθημάτων, αφού παίζοντας μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του.
Το παιχνίδι γίνεται το εργαλείο του παιδιού να γνωρίσει τον εσωτερικό του κόσμο και να ανακαλύψει τις “μαγικές” τους δυνάμεις!
Στόχοι βίντεο:
- Να μάθεις πώς να βοηθήσεις το παιδί να διαχειρίζεται δύσκολα συναισθήματα
- Να έρθεις σε επαφή με τη Θετική Διαπαιδαγώγηση & την ενεργητική ακρόαση
- Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία και πώς βοηθάει
- Πώς ακούμε τα συναισθήματα των παιδιών μας και τι σημαίνει για εμάς
- Η αιτία πίσω από τη συμπεριφορά: Τι χρειάζεται το παιδί μου;
- Πώς βοηθάει το παιδί, τεχνικές Παιγνιοθεραπείας για Γονείς
- Παραδείγματα & Role Play
Δήμητρα Σαββιδάκη, Ψυχολόγος
Τηλέφωνο: 6956564718, 2111181052
Email: info@paixnidoxoros.gr
Ιστοσελίδα: https://paixnidoxoros.gr/
Isabelle Filiozat(1999)Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού (Βασιλική Κοκκίνου μετ.) Ν. Χαλκηδόνα Ενάλιος
Naomi Aldort (2005) Αναθρέφοντας τα παιδιά μας αναθρέφουμε τον εαυτό μας(ΜαΪα Παπαγιανόπουλου μετ.) Αθήνα. Αλκυών
Shefali Tsabary(2010). The conscious parent. London . Hoddler &Stoughton
Ντάνιελ Σίγκελ. Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του. Παττάκης


Έλενα Κοντογιάννη
Εκπαιδεύτρια Γονέων Attachment Parenting, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Κοντογιάννη, είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας (Προσωποκεντρική) και σύμβουλος γονέων. Εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες, συνεδρίες σε γονείς και σεμινάρια γονεϊκότητας. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.
Διαβάστε περισσότερα
Σε συνεργασία με:
Παιχνιδοχώρος
Ποιοι είμαστε Ο Παιχνιδοχώρος σαν ιδέα υπήρχε από το 2016, υλοποιήθηκε και ξεκίνησε το ταξίδι του το 2020. Πρόκειται για έναν χώρο αναζήτησης και συζήτησης,...
Διαβάστε περισσότερα