Βίντεο

Επεισόδιο 1

Παιγνιοθεραπεία: Το παιδί θα βρει τη λύση!

Η παιγνιοθεραπεία είναι μια μη κατευθυντική θεραπευτική προσέγγιση που βοηθάει τα παιδιά προσχολικής και σχολική ηλικίας  (4 έως 12 ετών) να ανακουφιστούν από συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς και θέματα κοινωνικοποίησης. 

Το παιχνίδι είναι ένας από τους τρόπους που τα παιδιά μαθαίνουν τον εαυτό τους και τους ανθρώπους γύρω τους και εξερευνούν το περιβάλλον τους. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν τη συνεργασία, το μοίρασμα, κάνουν φιλίες, διαπραγματεύονται, κοινωνικοποιούνται, αναπτύσσονται σωματικά, καλλιεργούν λεπτή και αδρή κινητικότητα, αποκτούν αίσθηση του χώρου. Μέσα από το παιχνίδι ακόμη, κάθε παιδί μαθαίνει να εκφράζει επιθυμίες και συναισθήματα. Το παιχνίδι τέλος, βοηθά την ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας και της επικοινωνίας, οξύνει τη φαντασία, τη μνήμη, την αφαιρετική σκέψη και τη δημιουργικότητα. 

  • Η παιγνιοθεραπεία δίνει την ευκαιρία στο παιδί να «παίξει» μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο με τη παρουσία ενός ειδικού. 
  • Το παιχνίδι αποτελεί το μέσο με το οποίο το παιδί θα επεξεργαστεί και θα βρει λύση. 
  • Ο φυσικός τρόπος έκφρασης, η ελευθερία και η δημιουργικότητα γίνονται τα προσωπικά εργαλεία του παιδιού μέσα στην θεραπεία.

Μέσα στο playroom δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να εκφραστεί και να βρεί μέσα από το παιχνίδι λύση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ο θεραπευτής δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό ασφάλειας επιτρέποντας έτσι στο παιδί να νιώσει ελευθερία και να αποκτήσει ψυχική ανθεκτικότητα.

Παιγνιοθεραπεία: Το παιδί θα βρει τη λύση!

Σ’ αυτή την πρωτότυπη σειρά από το Project Parenting η Δήμητρα Σαββιδάκη, Ψυχολόγος Παιγνιοθεραπεύτρια, σου εξηγεί τι είναι η Εκπ. Παιγνιοθεραπεία, τι συμβαίνει στο playroom και τη μαγική εξέλιξη της θεραπείας.

Στόχοι σειράς:

  1. Τι είναι Παιγνιοθεραπεία
  2. Τα οφέλη του Παιχνιδιού
  3. Τι γίνεται στο Playroom και τι κερδίζει το παιδί;
  4. Δεσμός ασφάλειας

Ελπίζουμε να σου άρεσε η Σειρά “Παιγνιοθεραπεία: Το παιδί θα βρει τη λύση!” Περιμένουμε τα σχόλια σου.

Rise VanFleet,Andrea E. Sywulak, Cynthia Caparosa Sniscak (2010).
Child-Centered Play Therapy.The Guilford Press

Δήμητρα Σαββιδάκη

Δήμητρα Σαββιδάκη

Ψυχολόγος

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Δήμητρα Σαββιδάκη, Ψυχολόγο και εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια. Έχει ιδρύσει τον Παιχνιδοχώρο και το όνειρό της είναι να εμπνεύσει τους γονείς να γνωρίσουν το Playful Parenting και το παιχνίδι. Πιστεύει πως η δύναμη και τα οφέλη του παιχνιδιού μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό καταφύγιο ασφάλειας. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας! #projectparenting

Διαβάστε περισσότερα
Μαρίνα Αρπλιά

Μαρίνα Αρπλιά

Δημιουργός του Project Parenting & Παιδαγωγός

Γεια σου! Είμαι η Μαρίνα Αρπλιά, η δημιουργός του Project Parenting 💛 Σπούδασα στο Παιδαγωγικό και παρακολούθησα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ευρώπη και την Αφρική,...

Διαβάστε περισσότερα
Παιχνιδοχώρος

Σε συνεργασία με:

Παιχνιδοχώρος

Ποιοι είμαστε Ο Παιχνιδοχώρος σαν ιδέα υπήρχε από το 2016, υλοποιήθηκε και ξεκίνησε το ταξίδι του το 2020. Πρόκειται για έναν χώρο αναζήτησης και συζήτησης,...

Διαβάστε περισσότερα