Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Θετική διαπαιδαγώγηση και διαχείριση ορίων: Όλα όσα θέλεις να μάθεις!

Οι περισσότεροι γονείς στο σήμερα έχουμε καταλήξει ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό στη σχέση μας με το παιδί μας σε σχέση με το παρελθόν. Θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τη γονεϊκότητά μας και να μην μεταφέρουμε μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες γενιές. Μια λύση σε αυτό είναι το να εφαρμόσουμε τη θετική διαπαιδαγώγηση και το να μάθουμε διαχείριση των ορίων.

Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα;

Με την εξέλιξη επιστημών όπως της νευρολογίας αλλά και της ψυχολογίας ενημερωνόμαστε πλέον για το πόσο σημαντική είναι η αλληλεπίδραση με το παιδί μας και πως η σχέση που θα χτίσουμε μαζί του παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Θέλουμε η σχέση μας να στηρίζεται στην αποδοχή και στη σύνδεση για να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή δεσμό με το παιδί μας. Θέλουμε να είμαστε δίπλα του και να γνωρίζει ότι είμαστε ένα ασφαλές μέρος για να είναι ο εαυτός του και να μπορεί να ανθίσει.

Τι είναι όμως η θετική διαπαιδαγώγηση και πώς μπορούμε να την εφαρμόσουμε;

Ειδικά όταν έχουμε μάθει τόσο διαφορετικούς τρόπους διαπαιδαγώγησης. Πώς μπορούμε να δημιουργούμε αυτή τη σύνδεση μέσα σε αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα;

Θετική διαπαιδαγώγηση και ασφαλής συναισθηματικός δεσμός!

Όταν η σχέση μας στηρίζεται στην ασφαλή σύνδεση μπορούμε να θέσουμε όρια με υγιή τρόπο και σεβασμό. Τα όρια χρειάζονται για να νιώθει ασφαλές το παιδί μας και όρια χρειάζεται να έχουμε όλοι, ενήλικες και παιδιά.

Τα όρια σημαίνουν τιμωρία;

Δυστυχώς τα όρια έχουν συνδεθεί με την τιμωρία ή τη δωροδοκία και για αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι ίσως δεν χρειάζονται ή κατευθείαν συνδέουμε τα όρια με κάτι αρνητικό στην σχέση μας με το παιδί.

Μπορούμε να βάλουμε όρια στη σχέση μας με το παιδί με σεβασμό προς εμάς, προς το παιδί και την σχέση του μαζί μας!

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να θέσουμε τα όρια μας με σεβασμό δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας και ενισχύοντας τον ασφαλή δεσμό μαζί τους;

Η θετική διαπαιδαγώγηση έχει τις ρίζες της σε μια ασφαλή, έμπιστη και στοργική σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, ενσωματώνει μεθόδους γεμάτες σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Θα μιλήσουμε για:

• Τα αναπτυξιακά στάδια
• Τη θέση και διαχείριση ορίων με σεβασμό
• Τους κινδύνους της κλασικής πειθαρχίας
• Την επιβράβευση και την τιμωρία
• Την ενεργητική ακρόαση

Isabelle Filiozat(1999)Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού (Βασιλική Κοκκίνου μετ.) Ν. Χαλκηδόνα Ενάλιος

-Naomi Aldort.(2005) Αναθρέφοντας τα παιδιά μας αναθρέφουμε τον εαυτό μας(ΜαΪα Παπαγιανόπουλου μετ.) Αθήνα. Αλκυών

-Shefali Tsabary(2010). The conscious parent. London . Hoddler & Stoughton

Γίνε μέλος σήμερα
Έλενα Κοντογιάννη

Έλενα Κοντογιάννη

Εκπαιδεύτρια Γονέων Attachment Parenting, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Κοντογιάννη, είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας (Προσωποκεντρική) και σύμβουλος γονέων. Εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες, συνεδρίες σε γονείς και σεμινάρια γονεϊκότητας. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.

Διαβάστε περισσότερα