Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting

Επεισόδιο 1

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να διαχειριστεί το άγχος του;

Ως ενήλικες, γνωρίζουμε πολύ καλά την επίδραση του άγχους στην καθημερινότητά μας. Οι υποχρεώσεις που χρειάζεται να φέρουμε εις πέρας συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το άγχος που βιώνουμε ώστε να καταφέρουμε να τις υλοποιήσουμε. Ακόμα και τώρα που είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, το άγχος, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες που έχουμε συχνά για τον δικό μας εαυτό δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε και να κοιτάξουμε γύρω μας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους μικρούς μας ανθρώπους. Βιώνουν συχνά άγχος και ταραχή γιατί δεν γνωρίζουν αν θα τα καταφέρουν στα τόσα καινούρια που εμφανίζονται μπροστά τους καθημερινά. Το άγχος στα παιδιά δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωριστεί από τους γονείς και φροντιστές πόσο μάλλον να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι που θα παρέχουν βοήθεια και μείωση του άγχους τους.

Τι είναι το άγχος στα παιδιά και πώς εκδηλώνεται;

Το άγχος είναι ένα μέρος της ανάπτυξης των παιδιών που θεωρείται φυσιολογικό, αλλά όταν γίνεται υπερβολικό, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του παιδιού καθώς και τις καθημερινές του ασχολίες. Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις καθώς και με αλλαγές στην συμπεριφορά των παιδιών. Παρατηρούνται επίσης σωματικά συμπτώματα τα οποία προκύπτουν από την ψυχολογική πίεση που τα παιδιά βιώνουν.

Ποια είναι τα αίτια του άγχους;

Ορισμένοι κοινοί παράγοντες που συμβάλλουν στο αυξημένο άγχος, αν και πιθανότατα είναι συνδυασμός αυτών, είναι οι ακόλουθοι:

Περιβαλλοντικοί

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε χαοτικά και μη ασφαλή περιβάλλοντα ή έχουν κάποιο γονέα με ψυχική ασθένεια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άγχος. Ακόμα η οικονομική κατάσταση της οικογένειας και οι διακρίσεις που βιώνουν συμβάλλουν στο άγχος.

Αναπτυξιακοί παράγοντες

Το άγχος είναι φυσιολογικό σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά ορόσημα, όπως στα νήπια με το άγχος αποχωρισμού και στους εφήβους με το κοινωνικό άγχος.

Τραύμα ή στεσογόνα γεγονότα

Οι φυσικές καταστροφές, τα ατυχήματα, η κακοποίηση ή παραμέληση που πιθανόν τα παιδιά να δεχτούν αυξάνει τα επίπεδα του άγχους τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους;

Σωματικά συμπτώματα

Μπορεί να εμφανιστεί πονοκέφαλος, στομαχόπονος, μυϊκή ένταση, ταχυκαρδία, ναυτία κτλ.

Συναισθηματικά συμπτώματα

Τα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν κλάμα, νεύρα, ευερεθιστότητα όπως επίσης δυσκολίες στη συγκέντρωση και στον ύπνο.

Συμπεριφορικά συμπτώματα

Τα παιδιά ίσως εμφανίσουν εντονότερο άγχος αποχωρισμού από τους γονείς, γίνονται αυστηρά με τον εαυτό τους και τους άλλους και αρνούνται να πάνε σχολείο.

Ποιοι είναι οι τρόποι διαχείρισης του άγχους;

  • Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους παρέχοντάς του ενθάρρυνση, υποστήριξη και μαθαίνοντάς τους να αντιμετωπίζει γεγονότα που του προκαλούν έντονο άγχος. 
  • Απλές αλλαγές στη ρουτίνα του παιδιού όπως η υγιεινή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος, η άσκηση καθώς και τεχνικές χαλάρωσης μέσω της αναπνοής βοηθούν τον οργανισμό.
  • Εξατομικευμένη θεραπεία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα βοηθήσει το παιδί να αντιμετωπίσει σκέψεις και συμπεριφορές που ενισχύουν το άγχος και το φόβο του.

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο:

  • Αν τα παιδιά έχουν άγχος όπως εμείς.
  • Τι είναι το άγχος στα παιδιά και τι θέλει να μας πει.
  • Ποιες είναι οι αιτίες του άγχους σε ένα παιδί.
  • Πώς θα καταλάβω αν ένα παιδί έχει άγχος.
  • Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους και πώς αυτά θα εκδηλωθούν.
  • Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να διαχειριστεί το άγχος και ό,τι τον δυσκολεύει.

Βασιλείου Παναγιώτα, Θεοδοσάκης Δημήτρης(2022). Αφηγηματική τεχνική, Συναισθηματική Αγωγή και Θετική Εκπαίδευση. Εκδότης Γρηγόρης

Μαλικιώση- Λοίζου, Μ. (1999). Συμβουλευτική Ψυχολογία. Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

Γίνε μέλος σήμερα
Μαρία Κοντογιάννη

Μαρία Κοντογιάννη

Ειδική Παιδαγωγός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η Μαρία Κοντογιάννη γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1992. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας με κατεύθυνση Ψυχολογίας, ενώ παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: Ειδική Αγωγή, Διαγνωστική, Θεραπευτική, Συμβουλευτική» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» του ΕΚΠΑ, και είναι εγγεγραμμένο μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής όντας κάτοχος διπλώματος στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Πιστοποιήθηκε ως συντονίστρια εμψύχωσης ομάδων παιδιών και ενηλίκων με τη μέθοδο της Συνθετικής Παιγνιόδρασης. Από το 2016, εργάζεται ως συνοδός παράλληλης στήριξης παιδιών σε σχολεία και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον σε παιδιά σχολικής ηλικίας με μαθησιακές δυσκολίες. Εργάζεται επίσης σε κέντρα ειδικών θεραπειών ως ειδική παιδαγωγός υλοποιώντας εξατομικευμένα προγράμματα σε παιδιά, καθώς και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας παρέχοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες σε παιδιά, γονείς και ενήλικες. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε συνέδρια που αφορούν την ψυχολογία, την εκπαίδευση και τη θεατρική αγωγή. Από την ηλικία των έξι ετών ασχολείται με το χορό και τη μουσική λαμβάνοντας μέρος σε παραστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα