Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Γιατί δεν πρέπει να δωροδοκούμε το παιδί;

Από πού ξεκινάει η ανάγκη να δωροδοκούμε το παιδί μας;

Πόσες φορές στην προσπάθειά σου να πείσεις το παιδί σου να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη ευθύνη, μπήκες στον πειρασμό να το δωροδοκίσεις; Να του δώσεις μια μικρή σοκολάτα ώστε να στρώσει το κρεβάτι του, να του χαρίσεις κάποιο παιχνίδι προκειμένου να μαζέψει το γεμάτο από παιχνίδια δωμάτιό του ή και να του υποσχεθείς βόλτα, με σκοπό να βάλει τα διπλωμένα ρούχα του στην ντουλάπα; Είναι η λύση στο πρόβλημα το να δωροδοκούμε το παιδί;

Δεν είσαι ο μοναδικός γονιός που σκέφτεται με αυτό το τρόπο, άλλωστε πόσο κακό να είναι, από τη στιγμή που “κερδίζετε” και οι δυο σας; Εσύ δεν μαζεύεις για χιλιοστή φορά το παιδικό δωμάτιο και το μικρό σου πλασματάκι παίρνει κάτι που θέλει. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να σου φαίνεται η ιδανική λύση για να πετύχεις το σκοπό σου, πώς όμως επηρεάζεται το παιδί μεγαλώνοντας και ποια η επίδραση της δωροδοκίας στην υπευθυνότητα του;

Η καλλιέργεια της υπευθυνότητας

Τα παιδιά μεγαλώνοντας ξεκινούν να υιοθετούν συνήθειες που θα τα ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους. Η καλλιέργεια της υπευθυνότητας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους και ξεκινά όταν εκείνα είναι ακόμα μικρά. Οι προσπάθεια αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών του παιδιού, μέσω δωροδοκίας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την διαδικασία δημιουργίας αισθήματος ευθύνης και να μπερδέψει το παιδί.

Ποια είναι η σωστή προσέγγιση, εάν όχι η δωροδοκία;

Για την σημασία της καλλιέργειας της υπευθυνότητας στο παιδί μας μιλάει η Χαρά Κουκουράκη, Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν και απολαμβάνουν τη ζωή. 

Παρακολουθώντας αυτό το σύντομο βίντεο, θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την δωροδοκία του παιδιού σου και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγεις αυτή τη συνήθεια, μέχρι να σταματήσεις να την εφαρμόζεις τελείως.

Δες όλα τα επεισόδια της σειράς, με την Χαρά Κουκουράκη, που αποκαλύπτει τα 3 μυστικά για να μεγαλώσεις ένα υπεύθυνο παιδί!

  • Πουχόλ Ε., & Λουθ Ι.,
  • Dinkmeyer D.& MacKay G., Το Υπεύθυνο Παιδί και Πως να το μεγαλώσουμε, 2000, Θυμάρι
  • Filiozat I., Στην Καρδιά των Συναισθημάτων του Παιδιού, 2000, Ενάλιος
  • Filiozat I., Τα Δοκίμασα Όλα, 2015, Ενάλιος
Γίνε μέλος σήμερα
Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδοψυχολόγος, Ψυχολόγος

Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.

Διαβάστε περισσότερα