Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Πόσο σημαντική είναι η οργάνωση για την υπευθυνότητα;

Πόσο σημαντική είναι η οργάνωση για την υπευθυνότητα;

Όπως όλοι οι γονείς, προσπαθείς και εσύ να μάθεις στο παιδί σου τρόπους να βοηθάει με τις δουλειές στο σπίτι, όχι για προσωπικό όφελος όπως πολλοί μπορεί να υποστηρίζουν αλλά για να μπορέσει να αναπτύξει το αίσθημα της υπευθυνότητας και να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του. Άλλωστε, τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας μηδενικές ευθύνες σε νεαρή ηλικία, στην ενήλικη ζωή τους δυσκολεύονται να είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους. Όμως, πόσο σημαντική είναι η οργάνωση για την καλλιέργεια της υπευθυνότητας στο παιδί σου;

Πώς μπορείς να βοηθήσεις στην ανάπτυξη της υπευθυνότητας στο παιδί;

Η υπευθυνότητα δεν περιορίζεται μόνο στην ολοκλήρωση της εργασίας που έχετε αναθέσει στο παιδί, αφορά συνολικά τρόπο ζωής που μεγαλώνει παιδιά έτοιμα για την κοινωνία. Πώς όμως θα το βοηθήσεις στο ταξίδι αυτό της ανάπτυξης; Υπάρχει τρόπος να το βοηθήσεις ή εξαρτάται αποκλειστικά από το παιδί σου;

Γονείς και πρότυπα

Αρχικά, κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί η σημασία της συμπεριφοράς των γονιών, αναφορικά με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, καθώς αποτελούν το βασικό πρότυπο που θα ακολουθήσουν τα παιδιά. Έτσι, εάν για παράδειγμα προσπαθείς να μάθει το παιδί σου να μεταφέρει το πιάτο του στο νεροχύτη όταν έχει ολοκληρώσει το γεύμα του, αλλά εσύ δεν το κάνεις, το σύνηθες είναι να μην το κάνει ούτε το ίδιο.

Τι γίνεται όμως όταν τα πρότυπα είναι σωστά αλλά το παιδί δεν τα καταφέρνει;

Μήπως ενώ όλα φαίνονται να είναι ξεκάθαρα, αναφορικά με τις ευθύνες του, το παιδί κάπου “χάνεται” στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει την δουλειά που του ζήτησες; Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί η σημασία της οργάνωσης των σκέψεων αλλά και των ευθυνών που αναλαμβάνει, ώστε να βοηθηθεί και να φέρει εις πέρας αυτά που του ζητήθηκαν.

Για την σημασία της οργάνωσης για την καλλιέργεια του αισθήματος ευθύνης στο παιδί, μιλάει η Χαρά Κουκουράκη, Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού. Όνειρό της είναι να  μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν και απολαμβάνουν τη ζωή. 

Δες το σύντομο βίντεο και μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου με την οργάνωση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει και πόσο σημαντική είναι η οργάνωση, ώστε να πετύχει.

Ακόμη, δες όλα τα επεισόδια της σειράς, με την Χαρά Κουκουράκη, που αποκαλύπτει τα 3 μυστικά για να μεγαλώσεις ένα υπεύθυνο παιδί!

  • Πουχόλ Ε., & Λουθ Ι.,
  • Dinkmeyer D.& MacKay G., Το Υπεύθυνο Παιδί και Πως να το μεγαλώσουμε, 2000, Θυμάρι
  • Filiozat I., Στην Καρδιά των Συναισθημάτων του Παιδιού, 2000, Ενάλιος
  • Filiozat I., Τα Δοκίμασα Όλα, 2015, Ενάλιος
Γίνε μέλος σήμερα
Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδοψυχολόγος, Ψυχολόγος

Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.

Διαβάστε περισσότερα