Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Πώς καλλιεργώ υπευθυνότητα στο σπίτι

Επεισόδιο 2

Το 1ο μυστικό της υπευθυνότητας: Οργάνωση

Επεισόδιο 3

Το 2ο μυστικό της υπευθυνότητας: Διαρκής εξάσκηση

Επεισόδιο 4

Το 3ο μυστικό της υπευθυνότητας: Θετική ενίσχυση χωρίς δωροδοκία

Επεισόδιο 5

Απόφυγε τη λέξη Ανευθυνότητα

Επεισόδιο 6

Κλείσιμο

Τι είναι η υπευθυνότητα;

Υπευθυνότητα είναι η ικανότητα, καμιά φορά και υποχρέωση, να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας, να λογοδοτήσουμε για αυτό που κάνουμε, λέμε ή εννοούμε. Είναι η δέσμευση να εκτελέσουμε μια αποστολή, ένα καθήκον, μια υπόσχεση. Δέσμευση, ηθική, νομική, λεκτική ή με όρους συμβολαίου. Η ικανοποιητική προετοιμασία για τη ζωή απαιτεί υπευθυνότητα. Η ανάληψη ευθυνών είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης και της ωρίμανσης ενός μικρού παιδιού. Η συνέπεια και η υπευθυνότητα είναι αξίες ζωής με θετικά οφέλη για τη διαβίωση, τις κοινωνικές σχέσεις, την επαγγελματική και ακαδημαϊκή εξέλιξη. Ποια είναι όμως τα μυστικά για να μεγαλώσεις ένα υπεύθυνο παιδί;

Διδάσκεται η υπευθυνότητα;

Η υπευθυνότητα καλλιεργείται, δεν διδάσκεται. Συνήθως, προσπαθούμε με τιμωρία, αμοιβές και δωροδοκία να κάνουμε το παιδί μας υπεύθυνο. Και συνήθως γίνεται μόνο για όσο διαρκεί η τιμωρία ή η δωροδοκία. Για να γίνει η υπευθυνότητα αξία ζωής, πρέπει να τη δώσουμε στο παιδί και να το αφήσουμε να μάθει πώς να τη χειρίζεται. Τα πρώτα και ουσιαστικά μαθήματα υπευθυνότητας δίνονται από εμάς τους γονείς και το περιβάλλον του σπιτιού είναι το πιο ασφαλές και πρόσφορο για να δώσουμε ισχυρά μαθήματα υπευθυνότητας στο παιδί μας!

Αρνητική αντίδραση στην ανάληψη ευθυνών; Είναι φυσιολογικό!

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά παρουσιάζουν αρνητικές αντιδράσεις στην ανάληψη νέων ευθυνών. Βοηθώντας τα, να κατανοήσουν ότι οι ευθύνες είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της στάσης τους από αρνητική σε θετική. Σημαντικό είναι σε όλη αυτή την διαδικασία να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια προκαθορισμένη ώρα και στιγμή όπου το παιδί θα δείξει τη στάση που περιμένουμε. Αυτό είναι κάτι που χτίζεται, βήμα βήμα , θέλει υπομονή από εμάς και την πίστη ότι αυτό για το οποίο προσπαθούμε θα φέρει καρπούς. Πίστη στον εαυτό μας, δηλαδή και σε όσα κάνουμε! 

Στόχοι αυτής της σειράς είναι:

  • Να αντιληφθούμε εμείς την αξία της υπευθυνότητας και τις θετικές αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή μας
  • Να μάθουμε πώς πρακτικά θα καλλιεργήσουμε υπευθυνότητα στα παιδιά
  • Να δούμε και να αξιοποιήσουμε πρακτικά εργαλεία στην καθημερινή ζωή, τα οποία θα ενισχύσουν την υπευθυνότητα του παιδιού
  • Να μάθω πώς να διαχειρίζομαι την δυσκολία ανάληψης ευθυνών του παιδιού χωρίς τιμωρία
  • Να μάθω πώς να ενισχύσω την υπευθυνότητα, χωρίς να δωροδοκώ
  • Να μάθεις τα μυστικά για να μεγαλώσεις ένα υπεύθυνο παιδί, με την Χαρά Κουκουράκη!

Βιβλιογραφία

Πουχόλ Ε., & Λουθ Ι.,

20 Αξίες Ζωής, 2003, Άγκυρα

Dinkmeyer D.& MacKay G., Το Υπεύθυνο Παιδί και Πως να το μεγαλώσουμε, 2000, Θυμάρι

Filiozat I., Στην Καρδιά των Συναισθημάτων του Παιδιού, 2000, Ενάλιος

Filiozat I., Τα Δοκίμασα Όλα, 2015, Ενάλιος

Γίνε μέλος σήμερα
Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδοψυχολόγος, Ψυχολόγος

Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.

Διαβάστε περισσότερα