Μια από τις πιο δημοφιλής δραστηριότητες της εγκυμοσύνης είναι το διάβασμα! Είναι λογικό να θέλεις να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για την εγκυμοσύνη, το θαύμα της γέννησης και τη ζωή με ένα μωρό. Η «Συλλέκτρια» το πρώτο από τα αρχέτυπα που ενεργοποιείται με την εγκυμοσύνη, θέλει να μαζέψει όλες τις πληροφορίες. Αυτή είναι που θα σε οδηγήσει στα σχετικά με την εγκυμοσύνη γκρουπ στο διαδίκτυο, στην πλατφόρμα του Project Parenting, σε ατελείωτες αναζητήσεις στο google και πιθανά σε ένα βιβλιοπωλείο για βιβλία για τον τοκετό, τη γονεϊκότητα και το αντίστοιχο εγχειρίδιο της εγκυμοσύνης.

Αν δούμε βέβαια της αλλαγές που προκαλεί στον εγκέφαλο η εγκυμοσύνη, είναι μάλλον η χειρότερη περίοδος για να επιδοθείς σε εντατικό διάβασμα.

Το αριστερό/αρσενικό ημισφαίριο του εγκεφάλου – υπεύθυνο για την αποθήκευση πληροφοριών, τη λογική και τη μνήμη, αρχίζει να κοιμάται, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται το δεξί/ θηλυκό ημισφαίριο – υπεύθυνο για το συναίσθημα, το ένστικτο, τη μη λεκτική επικοινωνία. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτές τις αλλαγές θα δεις ότι το διάβασμα μπορεί να σε κουράζει, να μην είναι τόσο ευχάριστο όσο προ εγκυμοσύνης.
Η καταλληλότερη περίοδος για ένα βιβλίο εγκυμοσύνης είναι πριν να μείνεις έγκυος. Ο εγκέφαλος είναι ανεπηρέαστος από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Διαβάζοντας την περίοδο αυτή θα προετοιμαστείς με τον καλύτερο τρόπο για την εγκυμοσύνη και τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή σου.

Προς Θεού μείνε μακριά από κάτι τεράστιους τόμους βιβλικών διαστάσεων με τα άπαντα της εγκυμοσύνης, την παθολογία του τοκετού και ότι μπορεί να αντιμετωπίσεις τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής του παιδιού σου. Είναι βέβαιο ότι θα σκονίζονται σε κάποιο σημείο της βιβλιοθήκης μέχρι να το χαρίσεις κάπου!

Υπάρχει λοιπόν κάποιο βιβλίο που να εμπεριέχει ότι χρειάζεται να μάθεις, να είναι ευκολοδιάβαστο και να σε εισάγει όσο καλύτερα γίνεται στο κόσμο της μητρότητας. Δύσκολο task! Η παρακάτω λίστα δημιουργήθηκε από τις προτιμήσεις των μαμάδων

Εγκυμοσύνη-Τοκετός:

 1. Η Θεά σε δράση- Τοκετός Ε. Λεοντίδου
 2. Για μια γέννηση χωρίς βία του Φ. Λεμπουαγιέ,
 3. Η γέννα στο δρόμο της φύσης Μ. Odent
 4. Φυσικός τοκετός Φ. Λεμπουαγιέ
 5. Τέλειο ξεκίνημα, ευτυχισμένη ζωή D. Chopra
 6. The positive birth book M. Ηill

Γονεΐκότητα:

 1. Ένας μοναδικός δεσμός M. Klaus, J. Kennel, P. Klaus
 2. Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα G. Thomas
 3. Γιατί η αγάπη μετράει S. Gerhardt
 4. Δεσμοί Καρδιάς  B. Nicholson, L. Parker
 5. Αναθρέφοντας τα παιδιά μας αναθρέφουμε τον εαυτό μας  N. Aldort
 6. Τo ικανό σου παιδί J. Juul
 7. Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού I. Filliozat
 8. Unconditional parenting A. Kohn
 9. The science of parenting M. Sunderland

Αρκετά μεγάλη λίστα τελικά! Τι να διαλέξεις από όλα αυτά;

Προσπάθησε να αποφύγεις την μανία της «Συλλέκτριας» να τα προμηθευτεί  όλα. Ρώτησε καμία φίλη που έχει γεννήσει πρόσφατα αν έχει κάποιο να δανειστείς. Εάν όχι, είναι μια καλή ευκαιρία να ακολουθήσεις το ένστικτό σου. Νιώσε ποιος από τους τίτλους σου κάνει ‘κλικ’ και αγόρασε το βιβλίο. Να είσαι σίγουρη ότι το βιβλίο που ενστικτωδώς διάλεξες είναι το καταλληλότερο για σένα!

Άρθρο, Βιβλία για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα
Ηλέκτρα Οικονομίδου

Ηλέκτρα Οικονομίδου

Μαία, Χοροθεραπεύτρια DRLST

Η Ηλέκτρα Οικονομίδου είναι Μαία και Χοροθεραπεύτρια DRLST. Έχει σπουδάσει μαιευτική και έχει πολυετή εμπειρία σαν μαία και έχει επίση ιδρύσει το Birth Engineering.

Διαβάστε περισσότερα