Οι Γονείς, ως οι σημαντικοί άλλοι στη ζωή των παιδιών, έχουν αναλάβει τον ρόλο της καθοδήγησης της οικογένειας. Σε μια εποχή που τα παιδιά βιώνουν μεγάλη σύγχυση καθώς βομβαρδίζονται από πολλές πληροφορίες, ο σύμβουλος οικογένειας John Kim Payne θέτει τον προβληματισμό για το πώς μπορούν οι γονείς να τα κατευθύνουν αποτελεσματικά, όταν έχουν μπροστά τους τόσο πολλά ερεθίσματα και τόσες πολλές επιλογές.

Η απάντηση του έρχεται μέσα από το βιβλίο του «γονείς Απλά!», σύμφωνα με το οποίο οι γονείς χρειάζεται να “επαναφέρουν την ισορροπία”. Ενθαρρύνει τους γονείς να αμφισβητούν τη νέα τάση της υπερβολής της καταναλωτικής κοινωνίας. Και αντιπροτείνει μικρές, βιώσιμες αλλαγές, ώστε η κάθε οικογένεια να βρει τον ρυθμό της! Με μερικά βήματα απλοποίησης και την συνειδητή επιλογή του “όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω”, ο συγγραφέας  ισχυρίζεται ότι γονείς και παιδιά θα κερδίσουν σε  χρόνο, σύνδεση, ασφάλεια και ευκολία.

Ο Payne, προτείνει την Απλοποίηση σε σχέση με το Περιβάλλον του παιδιού και τον ρυθμό της καθημερινότητας, που παρουσιάστηκαν σε προηγούμενο άρθρο, (στο πρώτο μέρος.) Στο παρόν άρθρο θα αναλυθούν οι Ιδέες Απλοποίησης ως προς τα προγράμματα, το πώς θα πρέπει να συνεργάζονται οι γονείς και με ποιους τρόπους μπορούν να δημιουργήσουν νησίδες ηρεμίας και σύνδεσης.

 Στο τρίτο μέρος του άρθρου, θα αναλυθούν ιδέες απλοποίησης σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας και την επιρροή των ενηλίκων στην ζωή των παιδιών.

Τελικά… είναι Απλό να είσαι Γονιός!

Απλοποίηση στα Προγράμματα

Ισορροπία στην ποσότητα και τη διάρκεια των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των Παιδιών

Συνήθως οι σύγχρονοι γονείς ωθούν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες από πολύ μικρές ηλικίες. Ωστόσο, από τη φύση τους τα παιδιά δεν είναι εφοδιασμένα να αντέχουν τα τρελά πήγαινε-έλα και το άγχος του βιαστικού γονέα που προσπαθεί να προλάβει τόσα πολλά σε λίγο χρόνο.

Ο Payne έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, όταν τα παιδιά υπεραπασχολούνται, τότε εξαντλούνται ψυχικά και σωματικά, από τις απαιτήσεις που προκύπτουν  από τη  συμμετοχή, τον ανταγωνισμό και ειδικά τη γονεϊκή πίεση για αριστεία. “Λίγα άτομα  μπορούν να αριστεύσουν σε κάποια από τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται”. Έρευνα έχει δείξει ότι το αυθόρμητο/ μη οργανωμένο παιχνίδι είναι απαιτούμενο αναπτυξιακό στάδιο για όλα τα παιδιά! Για τα παιδιά ως 9 ετών, προτεραιότητα πρέπει να είναι το ελεύθερο παιχνίδι, έναντι του οργανωμένου αθλητισμού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που παίζουν σε μη οργανωμένα περιβάλλοντα, γίνονται πιο δημιουργικά, επινοητικά και ευπροσάρμοστα καθώς βρίσκουν μόνα τους λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να  περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα που θα πάνε στη μια, αγαπημένη δραστηριότητα που θα έχουν επιλέξει.

Μειώνοντας τις έξτρα δραστηριότητες και διαλέγοντας λίγες και πιο ουσιαστικές, οι γονείς προσφέρουν ένα πιο βιώσιμο ρυθμό ζωής για την οικογένεια. Αντιπρόταση στην υπεραπασχόληση λοιπόν, είναι  να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ υπερδιέγερσης και ηρεμίας, στην καθημερινότητα των παιδιών. Έτσι οι γονείς, πρέπει να δημιουργούν τις ευκαιρίες για ελεύθερο χρόνο για αυθόρμητο παιχνίδι, μέσα κι έξω από το σπίτι, κοντά στην φύση για τη σωματική και ψυχική τους εκτόνωση. Ο ελεύθερος χρόνος διευκολύνει τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Δίνει στα παιδιά μια βαθιά αίσθηση ρυθμού κι έτσι αποκτούν μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη και αυτοεκτίμηση!

Φαντάσου…

«Το παιδί σου να έχει χρόνο κάθε μέρα να παίζει… να ονειρευτεί, να αναπτύξει τη χαρά της προσδοκίας, να βρει βάθος σε νοήματα και συναισθήματα».

Τελικά… είναι Απλό να είσαι Γονιός!

Ήρεμο οικογενειακό χρόνο μαζί, χωρίς παρεμβολές

Τις προηγούμενες γενιές, ήταν συνηθισμένο να υπάρχει μια μέρα αφιερωμένη μόνο στην οικογένεια. “Εκείνο το αίσθημα της Κυριακής, με την απόλυτη ησυχία, το θυμόμαστε όλοι. Ήταν μια μέρα αφιερωμένη στην οικογένεια, που μαζεύονταν για το Κυριακάτικο τραπέζι,” αναφέρει ο Payne. “Οι περισσότεροι τότε απέφευγαν τα ψώνια και έβαζαν στην άκρη κάθε μορφή εργασίας.” Ωστόσο, στην τρέχουσα εποχή που χάρη στα κινητά τηλέφωνα είμαστε όλοι διαρκώς διαθέσιμοι, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να περιφρουρήσουμε τις οικογενειακές στιγμές.

Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν. Είναι σημαντικό ακόμη και οι πολυάσχολες, σύγχρονες οικογένειες να προσπαθούν να ξεκλέβουν ποιοτικό χρόνο για να διασκεδάζουν και να χαλαρώνουν. Με αυτό τον  τρόπο, φέρνουν ισορροπία και συνάμα θέτουν όρια, μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Με το να κλείνει ο γονέας το κινητό του και να αρνείται κλήσεις την ώρα του οικογενειακού γεύματος, δίνει ένα σαφές μήνυμα στα παιδιά του ότι οι οικογενειακές στιγμές είναι πολύτιμες! Υιοθετήστε ένα τελετουργικό που ταιριάζει στην δική σας οικογένεια και απολαύστε τις σιωπές και τις παύσεις!

Φαντάσου…

«Να δημιουργείς ένα οικογενειακό θησαυρό από ιστορίες που μοιράζονται όλα τα μέλη της! Κι έτσι η οικογένειά σου αποκτά ταυτότητα και ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ σας…»

Τελικά… είναι Απλό να είσαι Γονιός!

Απόλαυση μιας  συνηθισμένης μέρας!

Είναι εξαιρετικά κοπιαστικό για τους γονείς να προσπαθούν να κάνουν κάθε μέρα εξαιρετική για το παιδί τους. Ο ρόλος του γονέα δεν είναι να διασκεδάζει καθημερινά το παιδί του. Κάθε μέρα δεν μπορεί να είναι εξαιρετική και μια τέτοια προσδοκία θα ήταν μάταιη. Οπότε είναι σημαντικό ο γονέας να θέτει ρεαλιστικούς στόχους για την κάθε μέρα. Όταν κάθε νότα είναι μια ψηλή νότα, τα παιδιά χάνουν την ικανότητά τους να αφοσιωθούν απόλυτα στο παρόν και να ρυθμίζουν τον προσωπικό τους χρόνο, αναφέρει ο Payne.

“Οι συνηθισμένες μέρες είναι η πεμπτουσία της ζωής”. Το να μάθει κάποιος να εκτιμάει τις απλές απολαύσεις μιας συνηθισμένης ζωής, τον βοηθά να χτίσει χαρακτήρα και ενθαρρύνει τα παιδιά να ζουν με ευγνωμοσύνη την κάθε στιγμή και να χαίρονται το παρόν – “το εδώ και τώρα”. Αυτή η στάση αποκτάει ακόμη μεγαλύτερο νόημα, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι!

Φαντάσου…

«Το να μπορείς να απολαύσεις πλήρως το “συνηθισμένο”! Είναι ένα εξαίρετο δώρο!»
«Ότι τροφοδοτείς τα όνειρα σου για το μέλλον με μια βαθιά και πλούσια αίσθηση ευγνωμοσύνης για το παρόν».

Τελικά… είναι Απλό να είσαι Γονιός!

Συνεργασία γονέων

Για να καταφέρουν οι γονείς να φέρουν την απλοποίηση στην οικογένειά τους, χρειάζεται να συνεργάζονται μεταξύ τους. Είναι συνετό να μοιράζονται οι γονεϊκές ευθύνες στη διάρκεια της ημέρας. Συχνά οι μητέρες υπερεμπλέκονται στις ζωές των παιδιών τους και αυτό θα πρέπει να αλλάξει, να επιδιώξουν οι γονείς μια μεγαλύτερη ισορροπία στο μοίρασμα των ευθυνών. Η ίση συμμετοχή των δυο γονέων στην ανατροφή των παιδιών ωφελεί, τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και την συντροφική σχέση, καθώς η αγωνία για το μεγάλωμα των παιδιών μειώνεται.

Οι γονείς που συνεργάζονται και μοιράζονται, μπορούν εύκολα να απλοποιήσουν τον ρυθμό της καθημερινότητάς τους, να σχεδιάσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα για τα παιδιά τους και να  δημιουργήσουν κατάλληλες συνθήκες ηρεμίας και σύνδεσης. Έτσι θα καταφέρουν να βρουν χρόνο όχι μόνο να φροντίζουν τα παιδιά τους, αλλά και χρόνο  να περνούν όλοι μαζί  όμορφα σαν οικογένεια, διασκεδάζοντας και παίζοντας!

Φαντάσου…

«Ότι αναλαμβάνεις δράση και συμμετέχεις περισσότερο, ώστε να αποκτήσεις μεγαλύτερη σύνδεση με τα παιδιά σου και ο/η σύντροφός σου να βρει περισσότερη ηρεμία».

«Πως η ενασχόληση με τα της οικογένειας και η σύνδεση θα τροφοδοτήσουν τη φαντασία των παιδιών και θα εμπλουτίσουν το παιχνίδι τους, πολύ περισσότερο από κάθε είδους-ψυχαγωγία».

Ποιες από αυτές τις ιδέες θα υιοθετήσετε στη δική σας ζωή; Ποιες θεωρείτε χρήσιμες και επίκαιρες στην εποχή που διανύουμε ή ταιριάζουν στην δική σας οικογένεια;

Αν έχασες το 1ο μέρος του άρθρου βρες το εδώ!

Και το επόμενο μέρος θα το βρεις εδώ!

Ιωάννα Ρεϊζοπούλου

Ιωάννα Ρεϊζοπούλου

Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχολόγος

Η Ιωάννα Ρεϊζοπούλου έχει πτυχίο του τμήματος Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από  University of Hull U.K.  και στην Οικογενειακή - Συστημική Ψυχοθεραπεία.  Ως ψυχολόγος στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζει  εδώ και πολλά χρόνια, τόσο παιδιά όσο και τις οικογένειες αυτών σε θέματα διαχείρισης αναπηρίας, πένθους,  άγχους, σχολικού εκφοβισμού, διαζυγίου κι εθισμού στο διαδίκτυο. Την ενδιαφέρει η ψυχοεκπαίδευση των γονέων ώστε να μεγαλώνουν παιδιά με ψυχική ανθεκτικότητα και συναισθηματική νοημοσύνη. Συντονίζει Σχολές Γονέων και προσφέρει εποπτεία σε εκπαιδευτικούς. Δείτε το προφίλ της για να μάθετε περισσότερα γι' αυτήν!

Διαβάστε περισσότερα

Kim John Payne & Lisa Ross, (2009)“γονείς Απλά!”, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Aja Lake, “The less is more Rules of Simplicity Parenting”

Γιαπερισσότερες Ιδέες: Simplicity Parenting: Using the Extraordinary Power of Less to Raise Calmer, Happier, and More Secure Kids