Πόσο σπουδαίο είναι να πατάνε τα παιδιά στα πόδια τους …και αυτά να τα στηρίζουν.

Κάτω από τις πατούσες μας, στο πιο νότιο άκρο του σώματός μας, ανοίγεται ένας υπέροχος κόσμος να εξερευνήσουμε.
Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να γεννηθούμε, βγαίνοντας από τη μήτρα της μητέρας μας, προωθούμε το ίδιο μας το σώμα χρησιμοποιώντας τα πέλματά μας τα οποία βρίσκουν αντίσταση στα τοιχώματα της μήτρα. Με την αντίσταση που τα πέλματά μας συναντάνε στα τοιχώματα της μήτρας, μπορούμε και ωθούμε το σώμα μας ολόκληρο προς τη μεγάλη έξοδο.

Αυτή είναι η πρώτη και πιο σημαντική μας σωματική εμπειρία γείωσης. Η εμπειρία της γείωσης, μας δημιουργεί αισθήσεις και συναισθήματα γύρω από την ικανότητα να μπορούν τα πόδια μας να μας στηρίξουν και να  νιώθουμε και ότι το ίδιο το έδαφος  μας σταθεροποιεί και μας στηρίζει.

Ξεκινώντας λοιπόν τη ζωή μας με αυτή την καταλυτική εμπειρία γείωσης και συνεργασίας του σώματος, αξίζει να τη διατηρήσουμε και να την εξασκούμε. ‘Έτσι δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε να μπορούμε να καρπωνόμαστε διαρκώς τα οφέλη της εμπειρίας γείωσης μέσα από το ίδιο μας το σώμα και τη ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση.

Πώς λοιπόν μπορούμε να βάλουμε περισσότερη γείωση στη ζωή των παιδιών μας;

Για να μπορούμε να βιώσουμε γείωση θέλουμε τα πέλματά μας διαθέσιμα να πατήσουν στο έδαφος και να το εξερευνήσουν. Πατουσάκια  γυμνά χωρίς παπούτσια και παντόφλες όσο περισσότερο γίνεται μέσα και έξω από το σπίτι, με φροντισμένες πάντα τις συνθήκες ασφάλειας. (Αποφεύγω πολύ κρύο πάτωμα/ έδαφος, γυαλιά τυχόν σπασμένα ή αγκάθια και αντίστοιχες συνθήκες).

Θα σας εκπλήξει ευχάριστα το τι μπορούν να καταφέρουν οι ελεύθερες και εξασκημένες πατούσες του παιδιού σας. και πόσο πιο ανθεκτικές γίνονται. ‘Ένα ακόμη όφελος είναι η ελευθερία κίνησης και έκφρασης μέσα από τα πόδια.

Αυτοσχέδια παιχνίδια μπορούν να δώσουν το ερέθισμα για μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας και διατήρησης της γείωσή μας. Οι πατούσες έχουν δάχτυλα έτοιμα να πιάσουν και να αφήσουν, οπότε ας τα βάλουμε στο παιχνίδι! Διασκεδαστικές ιδέες είναι τα μαζέματα και πετάγματα αντικειμένων όπως κομματάκια χοντρό ύφασμα ή πετρούλες μικρές ή απλά μαρκαδόροι. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη διάθεση φυσικά, μπορούμε να μαζεύουμε αντικείμενα με τα δάχτυλα των ποδιών και να τα τοποθετούμε σε ένα πιατάκι ή να κάνουμε δαχτυλοδρομίες με στόχο να κρατήσουμε το αντικείμενο που έχουμε γραπώσει με  τα δάχτυλα μέχρι τη γραμμή τερματισμού.

Πατήματα και κατακτήσεις: Η σπουδαιότητα να πατάνε τα παιδιά στα πόδια τους

Με ποιο τρόπο ωφελεί το παιδί μου να βιώνει τη γείωση του;

Μέσα από την ενεργοποίηση και προπόνηση των μυών στα πέλματά του, δημιουργεί τις συνθήκες για να πατάει καλύτερα. Στη καθημερινότητα των παιδιών μέσα από τη σωματική τους εμπειρία, θα υπάρχουν λιγότερα σκουντουφλήματα, περισσότερη ισορροπία στη βάδιση και σύνδεση με την εμπειρία ότι έχω πέλματα και μπορώ να πατάω, περπατάω με αυτά.

Το αποτύπωμα των παραπάνω σωματικών εμπειριών στη ψυχολογία των παιδιών μας είναι ότι αναδύεται το αίσθημα της ασφάλειας για το πού και πώς πατάει, ενισχύεται η ικανότητά του να μπορεί να τα καταφέρει, οπότε εξελικτικά τονώνεται τόσο η αυτοπεποίθησή του όσο και η τόλμη του για νέες δοκιμές και κατακτήσεις. Διατηρώντας επίσης την αισθητηριακή αντιληπτικότητα για τα πέλματά τους διατηρούν και καλύτερη σχέση με την πραγματικότητα.

Τέλος, όσο ενδυναμώνεται το σταθερό πάτημα, ενδυναμώνεται και η ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών απέναντι στις αγχώδεις για αυτά καταστάσεις, δηλαδή μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε ότι τα αγχώνει μέσα από το σταθερό τους πάτημα. Φυσικά, η εμπειρία της γείωσης είναι ένα πολύτιμο εφόδιο για τα παιδιά και μια εξίσου πολύτιμη υπενθύμιση για τους γονείς. Πόδια που πατούν γερά στο έδαφος στηρίζουν περισσότερο αυτόνομα, ανθεκτικά, ικανοποιημένα παιδιά και ενήλικες του μέλλοντος!

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα