Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς που μπορεί να φέρει φρέσκο αέρα στις επιλογές και τα όνειρα μας. Η δημιουργία νέων στόχων είναι εκείνη που μπορεί να το καταστήσει αυτό πραγματικό. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιοι είναι οι τρόποι για να θέσεις νέους στόχους!

Για ποιο λόγο να θέσεις νέους στόχους;

“Θα πας εκεί που κοιτάς.” Μια πολύ γνωστή φράση που εμπεριέχει μια μεγάλη αλήθεια. Ο νους δεν κοιμάται ποτέ. Αντίθετα, επαγρυπνεί και εργάζεται συνεχώς εξασφαλίζοντας την επιβίωσή μας, αναλύοντας πολυδιάστατα πληροφορίες τόσο σε επίπεδο συνειδητό αλλά κυρίως σε επίπεδο ασυνείδητο. Κι αυτό, γιατί πολύ απλά αν είχαμε πλήρη αντίληψη του συνόλου της αναλυόμενης πληροφορίας θα οδηγούμασταν σε απόλυτη υπερφόρτωση. 

4 +1 τρόποι να θέσεις νέους στόχους

Πώς συμβάλλουν οι νοητικοί χάρτες στο να θέσεις νέους στόχους;

Ο νους δημιουργεί. Δημιουργεί αυτό που σκεφτόμαστε. Μπορούμε να πούμε πως δημιουργούνται νοητικοί χάρτες με τους οποίους μας βοηθά όχι απλά να ζούμε αλλά και να διαμορφώνουμε την καθημερινότητά μας.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο νους λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, όσο πιο συνειδητά παρεμβαίνουμε και συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία τόσο πιο ευχαριστημένοι θα είμαστε με το δημιουργηθέν αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται με τη συνειδητή στοχοθέτηση.

Πώς μπορείς να θέσεις νέους στόχους αποτελεσματικά;

  1. Το πρώτο βήμα στη διαδικασία στοχοθέτησης είναι να σκεφτώ και να οραματιστώ πολύ απλά τι θέλω! Κι αυτό όμως έχει τρόπο. Χρειάζεται να μου επιτρέψω να σκεφτώ τι θέλω και τι θέλω να αλλάξω χωρίς περιορισμούς, χωρίς το καπέλο των φόβων μου. Τι επιθυμώ  ελεύθερα και ανεμπόδιστα, λοιπόν, αναφορικά με: 
  • Τον εαυτό μου, τα συναισθήματά μου προς εμένα και την αυτογνωσία μου
  • Την εργασία μου 
  • Τις διαπροσωπικές μου σχέσεις
  • Τις ασχολίες μου και τη διάθεση του ελεύθερού μου χρόνου
  • Τη σωματική μου υγεία
  • Εμπειρίες που επιθυμώ να βιώσω π.χ. ένα ταξίδι
4 +1 τρόποι να θέσεις νέους στόχους
4 +1 τρόποι να θέσεις νέους στόχους
  1. Αφού καταλήξω, καταγράφω με όση περισσότερη λεπτομέρεια μπορώ τις επιθυμίες που σκέφτηκα, ιεραρχώντας τις. 
  2. Παρατηρώ τι συναισθήματα που προκαλούνται όσο καταγράφονται οι στόχοι μου. Μπορεί να έχω πολύ όμορφα συναισθήματα, πληρότητα, ενθουσιασμό, χαρά, ανυπομονησία κ.ά. , μπορεί όμως να νιώσω και άγχος, βάρος, φόβο, δυσκολία. Αυτά είναι πολύ σημαντικές αφορμές για εσωτερική εργασία ώστε να μπορέσω να τα κάμψω και να τα μετουσιώσω σε ομορφότερα και υποστηρικτικά συναισθήματα για τη διαδρομή μου.
  3. Αρχίζω να σκέφτομαι ποια βήματα μπορώ να εφαρμόσω όσο το δυνατόν αμεσότερα και ουσιαστικά “σπάω” τον κάθε στόχο σε μικρότερους, πιο άμεσα επιτεύξιμους στόχους. Αυτό θα με βοηθήσει πολύ να αποφύγω το άγχος, την υπερφόρτωση και την αγωνία επίτευξης μεγαλύτερων και πιο μακροπρόθεσμων στόχων ειδικά όταν δεν έχει σχηματιστεί ολοκληρωμένη η εικόνα στο μυαλό μου αναφορικά με το πώς θα τους ολοκληρώσω!
  4. Ορίζω τα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία επιθυμώ να πετύχω τον κάθε στόχο. Αυτό το βήμα με βοηθά να κινητοποιηθώ και να οργανωθώ καταλληλότερα με περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι σε κάθε στόχο μου. 
4 +1 τρόποι να θέσεις νέους στόχους

Τι κάνεις αφού θέσεις τους στόχους σου;

Ανά διαστήματα μπορώ να επανέρχομαι και να ελέγχω ποιοι στόχοι έχουν προχωρήσει και σε τι βαθμό. Έτσι, θα μπορέσω να δω και να επανεξετάσω πού χρειάζεται πιθανόν να δώσω περισσότερη έμφαση και ενέργεια και ως προς τι να αναλάβω περισσότερο ενεργό δράση! 

Extra tip just for you: Μπορώ να δημιουργήσω έναν πίνακα ονείρων! Ναι, καλά διάβασες! Έναν πίνακα ονείρων, γνωστό και ως vision board, στον οποίο θα προσθέτω εικόνες, φωτογραφίες, σύμβολα όλων αυτών που επιθυμώ να μου συμβούν και να δημιουργήσω! Καλό είναι να τοποθετήσω τον πίνακα μου αυτόν σε εμφανές σε μένα σημείο ώστε να τον βλέπω όσο το δυνατόν περισσότερο! Με αυτό τον τρόπο ενισχύω τους νοητικούς μου χάρτες και δίνω ουσιαστικά εντολή στον νου για αυτά που επιθυμώ να πραγματοποιηθούν!

Μαρία Λιάτη

Μαρία Λιάτη

Theta Healer®, Ομοιοπαθητικός, Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Λιάτη Ψυχοθεραπεύτρια, Ομοιοπαθητικός και Theta Healer, με σπουδές και προϋπηρεσία σε όλα τα παραπάνω. Έχει εργασιακή εμπειρία σαν Ψυχοθεραπεύτρια και εξειδικεύεται στις συντροφικές σχέσεις, στις αγχώδεις διαταρχές, στις διατροφικές διαταραχές και άλλα! Μπείτε στο προφίλ της και διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία!

Διαβάστε περισσότερα

Napoleon Hill, (2008) Think and grow rich, εκδ. Wilder Publications