Όταν ρωτάω τους μαθητές μου τι τους αρέσει να κάνουν στον ελεύθερο τους χρόνο, τι τους χαλαρώνει ή τι τους βοηθάει να μελετήσουν, οι περισσότεροι απαντάνε ότι ακούν μουσική.

Μουσικοθεραπεία

Ποια τα οφέλη της μουσικής;

Είναι γνωστά τα οφέλη της μουσικής σε διαφόρους τομεiς όπως η μνήμη και η εκμάθηση, η δημιουργικότητα, η χαλάρωση και η αποβολή του άγχους.
Χρησιμοποιώντας τη μουσική ως θεραπευτικό μέσο, έχουμε την Μουσικοθεραπεία, μέσα από την οποία μπορούν να βελτιωθούν αρκετές δεξιότητες ενός παιδιού, όπως επίσης μπορεί να δουλέψει συνδυαστικά με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Ξεκινώντας τη θεραπεία, ο μουσικοθεραπευτής ελέγχει το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού. Από εκεί και πέρα οι δραστηριότητες αλλάζουν σύμφωνα με την πρόοδο του παιδιού και ενισχύοντας περισσότερο τις δεξιότητές του.

Τι είναι η μουσικοθεραπεία;

Μουσικοθεραπεία δεν σημαίνει μαθαίνω μουσική ούτε χρειάζονται γνώσεις μουσικής. Ο ρόλος της είναι, με απλά μουσικά όργανα, να βοηθήσει το παιδί (με διαταραχές όπως αυτισμός, asperger, down, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολία στην ομιλία κ.α) στην έκφραση και στην εξωτερίκευση συναισθημάτων, τη χαλάρωση, τη βελτίωση αδρών και λεπτών δεξιοτήτων, στον συντονισμό κινήσεων, στον συντονισμό ματιού-χεριού, στην ικανότητα ακουστικής διάκρισης, τη συγκέντρωση κτλ.

Η μουσικοθεραπεία είναι μια ολιστική προσέγγιση όπου μπορούν να ωφεληθούν βρέφη και παιδιά, αλλά και ενήλικες. 


Μαργαρίτα Μποφιλίου, Καθηγήτρια Αγγλικών
b.k.margarita@gmail.com
facebook.com/MargaritaCreativeEnglishLearning