Πίνακας περιεχομένων

Η θεωρία της Μοντεσσόρι, που αναπτύχθηκε από την Ιταλίδα ιατρό και παιδαγωγό Μαρία Μοντεσσόρι, αναγνωρίζει τη σημασία της αυτονομίας στην ανάπτυξη των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία. Στο πλαίσιο αυτό, η αυτονομία αντιλαμβάνεται ως ένα κλειδί για την ελεύθερη και φυσική ανάπτυξη των βρεφών, παρέχοντας τους τα εργαλεία για να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και να αναπτύξουν τις δικές τους ικανότητες.

Στο πλαίσιο της Μοντεσσόρι, η αυτονομία αφορά τη δυνατότητα του παιδιού να λαμβάνει αποφάσεις και να ασκεί έλεγχο στο περιβάλλον του. Για τα βρέφη, αυτό μπορεί να σημαίνει την ελεύθερη κίνηση, την επιλογή των παιχνιδιών ή των δραστηριοτήτων που θέλουν να ακολουθήσουν, και την ανάπτυξη αυτοεξυπηρέτησης.

Σε ένα περιβάλλον όπου παρέχονται κατάλληλα εργαλεία και υποστήριξη, τα βρέφη έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους με τον δικό τους ρυθμό και τρόπο. Οι χώροι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να παρέχουν ευκαιρίες για αυτοκατεύθυνση και δημιουργικότητα, ενισχύοντας την ανεξαρτησία των παιδιών.

Η αυτονομία στη Μοντεσσόρι δεν είναι μόνο ζήτημα ελεύθερης κίνησης αλλά και ανάπτυξης της αυτοεξυπηρέτησης. Τα βρέφη ενθαρρύνονται να εκτελούν βασικές καθημερινές δραστηριότητες όπως το ντύσιμο, το να τρώω, και η προσωπική τους υγιεινή, προωθώντας έτσι την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση.

Ένα σημαντικό στοιχείο της Μοντεσσόρι είναι η έμφαση στην προσαρμογή του περιβάλλοντος στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού. Αυτό δεν είναι λιγότερο σημαντικό για τα βρέφη, τα οποία ωφελούνται από ένα περιβάλλον που παρέχει ασφάλεια, ευχάριστες αισθήσεις, και ευκαιρίες για δραστηριότητα.

Ο Οδηγός των Χριστουγεννιάτικων Δώρων για Βρέφη

Δεν ξεχνάμε ότι ένα βρέφος ακόμα από τη γέννηση του, προσπαθεί να αποκτήσει την αυτονομία του. Εμείς με τη σειρά μας, σεβόμαστε αυτό το γεγονός και φροντίζουμε τα παιχνίδια που έχει να το βοηθούν την επίτευξη αυτού του στόχου. Με γνώμονα λοιπόν τις αισθήσεις, στοχεύουμε σε παιχνίδια που τα αναπτύσσουν και τα εξελίσσουν 

 • Από 0+ έως 4+ μηνών επικεντρωνόμαστε στην όραση
 • Από 4+ έως 8+ μηνών επικεντρωνόμαστε στην ακοή
 • Από 8+ έως 12+ μηνών επικεντρωνόμαστε στην αφή
 • Από 12+ προσπαθούμε να συνδυάσουμε 2+ αισθήσεις
Ο Οδηγός των Χριστουγεννιάτικων Δώρων για Βρέφη

Προτάσεις για δώρα

 1. Ασπρόμαυρες κάρτες – Από 0+
  Ασπρόμαυρες κάρτες – Etheras Toys | Toys and Accessories for Boys and Girls (etheras-toys.gr)
 2. Μαλακοί αισθητηριακόι κύβοι – Από 0+
  Βρεφικό Παιχνίδι Μαλακοί Κύβοι Λευκό Και Μαύρο- Clementoni Baby – Etheras Toys | Toys and Accessories for Boys and Girls (etheras-toys.gr)
 3. Γυμναστήριο δραστηριοτήτων- Από 0+
  Γυμναστήριο δραστηριοτήτων -All around me Gym – Etheras Toys | Toys and Accessories for Boys and Girls (etheras-toys.gr)
 4. Αισθητηριακές μπάλες- Από 6+
  Sensory Balls 3-Pack για 6+Μηνών- Ludi – Etheras Toys | Toys and Accessories for Boys and Girls (etheras-toys.gr)
  Φωτεινές μπάλες αισθητηριακές – Etheras Toys | Toys and Accessories for Boys and Girls (etheras-toys.gr)
 5. Αισθητηριακά κοχύλια – Από 18+
  Αιθητηριακά κοχύλια – Etheras Toys | Toys and Accessories for Boys and Girls (etheras-toys.gr)
 6. Spinning drum-Από 8+
  Spinning Drum- Βαρελάκι που γυρνάει – Etheras Toys | Toys and Accessories for Boys and Girls (etheras-toys.gr)
 7. Βιβλίο Tummy time-Aπό 4+
  Tummy Time βιβλίο – Etheras Toys | Toys and Accessories for Boys and Girls (etheras-toys.gr)
Ροσέλ Κωνσταντινίδου

Ροσέλ Κωνσταντινίδου

Ειδικευμένος Σύμβουλος Μοντεσσόρι και Σχεδιασμού Δωματίου, Παιδαγωγός

Η Ροσέλ Κωνσταντινίδου είναι παιδαγωγός, με εμπειριά στο χώρο της παιδαδωγικής πάνω απο 15 χρόνια. Κάνοντας πλέον 3 παιδιά δικά της και αναγνωρίζοντας πόσο εύκολα μπορείς να χαθείς στη καθημερινότητα και στην φροντίδα των παιδιών σου, χάνεις τον εαυτό σου και την μεγαλύτερη εικόνα. Θέλει να βοηθήσει γονείς να καταλάβουν ποσο απλά μπορείς να στήσεις το σπίτι σου ή το χώρο του παιδιού και με τη βοήθεια τις Μοντεσσοριανής φιλοσοφίας διαπαιδαγώγησης και του BLW να κάνεις τη δικια σου καθημερινότητα και τη ζώη των παιδιών σου πιο εύκολη! Να μεγαλώσουμε τα παιδια μας σε ενα περιβάλλον ηρεμο, λειτουργικό και γεμάτο ευκαιριες για μάθηση, πάντα με γνώμονα την αγάπη για το παιδί και την εξέλιξη του!

Διαβάστε περισσότερα

https://montessorifortoday.com/

How the Montessori Method builds independence – Maria Montessori School

What Is Montessori Parenting? – Montessori Up!

What is Montessori Parenting? 8 Tips for Success with Babies to Teens (themontessorisite.com)

Quotes | Association Montessori Internationale (montessori-ami.org)

Το περιεχόμενο του οδηγού βασίζεται στη γνώση και την εμπειρία του επαγγελματία. Για περισσότερες ερωτήσεις, άφησέ μας το σχόλιό σου