Πως μπορώ να περάσω δημιουργικό χρόνο στο σπίτι με το παιδί μου;
Απ’ ότι φαίνεται το lockdown παρατείνεται. Οπότε θα συνεχίσουμε να είμαστε στην ασφάλεια του σπιτιού μας, μακριά από τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, τις δραστηριότητές μας και τη ρουτίνα μας. Είναι λογικό ότι πολλές στιγμές δεν νιώθουμε άνετα με αυτή την κατάσταση, κάποιες φορές νιώθουμε εγκλωβισμένοι, άλλες εκνευρισμένοι, άλλες αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε διάθεση και ενέργεια. Έρχονται ίσως κάποιες μέρες που δεν θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι, που θέλουμε να φάμε πολύ ή δεν θέλουμε να φάμε. Όλα αυτά είναι δικαιολογημένα!

Η πραγματικότητα για γονείς και παιδιά
Για του γονείς η κατάσταση αυτή είναι διπλή πρόκληση, καθώς το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, όχι μόνο για τους ενήλικες. Αρκεί να σκεφτούμε ότι και των παιδιών η καθημερινότητα έχει αλλάξει δραματικά. Παραμένουν μακριά από τους φίλους τους, τους συμμαθητές τους, το σχολείο τους, τους δασκάλους τους και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να περάσουμε δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, ώστε να περάσουν όσο το δυνατόν πιο όμορφα και γρήγορα αυτές οι μέρες του lockdown και να επιστρέψουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.
Τι “κρατάω” από την καθημερινότητα του παιδιού μου;
Πριν αναφερθούν οι προτεινόμενες δραστηριότητες θα ήθελα να υπενθυμίσω μία καλή συμβουλή. Καλό είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν θα διαφέρει και πολύ από τη ρουτίνα που είχαμε. Για παράδειγμα τα παιδιά τις καθημερινές ξυπνούσαν γύρω στις 7 για να πάνε στο σχολείο, οπότε συνετό είναι να ξυπνάνε σχετικά νωρίς και τώρα (καλά, ίσως όχι από τις 7!!). Επιπλέον, να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των ωρών του παιχνιδιού, του διαβάσματος, του γεύματος και της χαλάρωσης.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες προτάσεις δραστηριοτήτων
- Μαγειρέψτε μαζί με το παιδί σας, βρείτε συνταγές, συζητήστε μαζί του τι θα ήθελε να φάει. Μπορείτε να γράψετε και τη συνταγή παρέα και να τη ζωγραφίσει.
- Γυμναστείτε παρέα με το παιδί σας. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο τα οποία περιέχουν γυμναστική για γονέις με παιδιά.
- Μπορείτε εναλλακτικά να χορέψετε!
- Επιλέξτε ένα θέμα τη βδομάδα ή κάθε 2-3 μέρες με το οποίο θέλετε να ασχοληθείτε. Μπορείτε να διαβάσετε βιβλία σχετικά με αυτό το θέμα, να φτιάξετε σχετικές κατασκευές, να ζωγραφίσετε, να δείτε βίντεο, να επικοινωνήσετε με κάποιον που ξέρει περισσότερα πράγματα για το θέμα και να σας δώσει επιπλέον πληροφορίες. Αναζητήστε παιχνίδια και εποπτικό υλικό στο διαδίκτυο.
- Καθιερώστε ένα βράδυ για να δείτε μια ταινία. Φτιάξτε ποπ-κορν και απολαύστε την.
- Αν το παιδάκι σας έχει μεγαλώσει λίγο και θέλει κάποια αλλαγή στη διακόσμηση του δωματίου του, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας κάδρα ή να βρείτε στο διαδίκτυο και να εκτυπώσετε πόστερ. Επίσης, αν υπάρχει το περιθώριο του χώρου μπορείτε να κάνετε αλλαγές στη θέση των επίπλων.
- Μπορείτε να διακοσμήσετε, να ανακατασκευάσετε ή να φτιάξετε πράγματα για το σπίτι μόνοι σας. Το DIY (Do It Yourself) είναι πολύ διαδεδομένο και υπάρχει πληθώρα ιδεών στο διαδίκτυο, όπου μπορείτε να πάρετε έμπνευση και οδηγίες.
- Μπορείτε να φτιάξετε δικά σας στολίδια για το σπίτι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, με ζυμάρι, με πηλό, με χαρτί/χαρτόνι, με πλαστελίνη, με ξύλο και ότι άλλο σκεφτείτε.
- Μια δραστηριότητα που ενισχύει την αυτονομία και την υπευθυνότητα των παιδιών είναι η βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού. Ανάλογα την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να του αναθέσετε κάποια δουλειά ή να την κάνετε παρέα, ώστε να βλέπει και σιγά σιγά να μαθαίνει και από μόνο του.
- Μπορείτε να φτιάξετε κάρτες για την οικογένεια και τους φίλους σας που είναι μακριά και δεν μπορείτε να δείτε και να τις στείλετε.
Για ακόμα περισσότερο παιχνίδι δες το βίντεο:

Ελισάβετ Μπέντη
Νηπιαγωγός, Ειδική Παιδαγωγός
Η Ελισάβετ Μπέντη έχει πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και πτυχίο επιπέδου 5 στην Εργοθεραπεία. Εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις και τις δεξιότητες της στον τομέα της Εκπαίδευσης, συμμετέχοντας σε σεμινάρια, συνέδρια και εξειδικεύσεις!
Διαβάστε περισσότερα