Περιγραφή

Αναρωτιέσαι:

«Το παιδί μου δεν θέλει να κάνει καμία δραστηριότητα στο σπίτι…», «Τι κάνω λάθος και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον;», «Πώς μπορώ να το βοηθήσω να ανακαλύψει τα ταλέντα και τις κλίσεις του;», «Πώς η διαμόρφωση του παιδικού δωματίου συμβάλλει στην ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης;», «Ποιο είναι το προφίλ νοημοσύνης του παιδιού μου;» 

Αν όλα τα παραπάνω έχουν περάσει από το μυαλό σας και έχετε κι εσείς βρεθεί στον λαβύρινθο την ανακάλυψης των ενδιαφερόντων των παιδιών σας, τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε μόνοι. Μικρές αλλαγές και απλά υλικά! Μικρές αλλαγές θα κάνουν το βουνό της διαχείρισης του παιδικού δωματίου και των ερεθισμάτων που προσφέρετε στο παιδί σας, να μοιάζουν παιχνιδάκι.

Θέλετε λοιπόν να μάθετε κι εσείς πώς να ενισχύσετε την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης στο σπίτι; Σήμερα θα σας δώσω μερικές ιδέες! Που όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να το κάνετε πράξη, αλλά ίσως ενεργοποιήσουν και τη δική σας περιέργεια για τον κόσμο της πολλαπλής νοημοσύνης.

Τι είναι η Πολλαπλή Νοημοσύνη και ποια τα οφέλη της για τα παιδιά;

Χάουαρντ Γκάρντνερ – Το προφίλ νοημοσύνης του παιδιού μου

Το 1983, ο Ψυχολόγος Χάουαρντ Γκάρντνερ εισήγαγε τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, οι άνθρωποι διαθέτουν διαφορετικούς τύπους νοημοσύνης που μεταξύ τους αλληλεπιδρούν και αλληλοενισχύονται. Σήμερα, οι ειδικοί αναγνωρίζουν την ύπαρξη εννιά διαφορετικών ή ανεξάρτητων τύπων νοημοσύνης. Έχοντας αυτό λοιπόν κατά νου, θα ήθελα να σας δώσω την ευκαιρία να ανακαλύψετε ή και να ενισχύσετε την πολλαπλή νοημοσύνη του παιδιού σας στο σπίτι.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να δίνουν πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα στα παιδιά. Να βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν όλες αυτές τις διαφορετικές νοημοσύνες από ένα πρώιμο ηλικιακό στάδιο. Αλλά πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό στο σπίτι; 

Ποιο το Προφίλ Νοημοσύνης του παιδιού μου;

Η θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης:

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης και τι ακριβώς είναι. Σύμφωνα με τον Χάουαρντ Γκάρντνερ, κάθε άτομο έχει το δικό του προφίλ νοημοσύνης, το οποίο εξαρτάται από το πώς συνδυάζονται και χρησιμοποιούνται όλες αυτές οι διαφορετικές νοημοσύνες σε διάφορα επίπεδα. Με άλλα λόγια, κάθε άτομο αναπτύσσεται με μεγαλύτερη ευκολία και είναι πιο ικανό σε ορισμένες νοητικές ικανότητες και λιγότερο ικανό σε άλλες.

«Κάθε άνθρωπος έχει έναν μοναδικό συνδυασμό νοημοσυνών και αυτό είναι μια θεμελιώδης εκπαιδευτική πρόκληση».

Η νοημοσύνη δηλαδή δημιουργείται από βιολογικούς παράγοντες, αναπτύσσεται και εξελίσσεται όμως με τη συμβολή περιβαλλοντικών παραγόντων και ερεθισμάτων.

Με όσα περισσότερα ερεθίσματα έρχεται σε επαφή ένα παιδί σε σχέση με μία νοημοσύνη, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να την αναπτύξει και να την εξελίξει.

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά

Γράφουν οι:

Έλενα Παπά

Έλενα Παπά

Εκπαιδευτικός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Παπά. Η Έλενα Παπά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο τη Κόρδοβα (University of Cordoba, Spain) κάνοντας έρευνα πάνω στα γνωστικά και εκπαιδευτικά οφέλη της Πολλαπλής Νοημοσύνης στα παιδιά. Από μικρή το όνειρό της ήταν μία πιο ισότιμη και ανοιχτή εκπαίδευση. Με όνειρο αυτήν την αλλαγή στην εκπαίδευση ,το 2016 δημιούργησε το The Key Creative School, το πρώτο Σχολείο Πολλαπλής Νοημοσύνης στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα