Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Θηλασμός, ανταποκρινόμενη γονεϊκότητα & σεξουαλική ζωή

Ο ερχομός του μωρού σημαίνει πολλαπλές αλλαγές στη ζωή ενός ζευγαριού. Η ζωή μας αλλάζει σε διάφορα επίπεδα. Πώς ο θηλασμός, η συγκοίμηση, οι νυχτερινές αφυπνίσεις αλλά και οι αλλαγές στο σώμα μας επηρεάζουν τη σεξουαλική μας ζωή; Πώς επηρεάζεται από τον μακροχρόνιο θηλασμό; Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες μας αλλά και οι συνθήκες;

Τι κάνει τον θηλασμό να φαντάζει μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις;

Στις αρχές του 21ου αιώνα σταδιακά η αύξηση της χρήσης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ήταν πλέον γεγονός. Στην Ελλάδα αυτή η διαφοροποίηση στη διατροφή και σίτιση των βρεφών και των νηπίων ήταν πιο έντονη στα αστικά κέντρα και μικρότερη στον αγροτικό πληθυσμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις δεκαετίες ‘30-‘40 η βρεφική δρθνησιμότητα ήταν μειωμένη στις αγροτικές περιοχές και ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ο θηλασμός ως μέσο σίτισης για τα βρέφη, σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από ότι στα αστικά κέντρα.

Με την αστικοποίηση της κοινωνικής ζωής, τη δυτική κουλτούρα που προσδίδει σεξιστικά χαρακτηριστικά στο σώμα της γυναίκας και την αντικειμενοποίηση του στήθους, με την εργασία της γυναίκας μακριά από το σπίτι αλλά και την επικράτηση στερεοτύπων που ήθελαν τον θηλασμό συνυφασμένο με κατώτερα κοινωνικά στρώματα, υπήρξε μια μεγάλη μείωση των ποσοστών θηλασμού και στην Ελλάδα.

Σε αυτό το βίντεο συζητάμε με τις Αφροδίτη Κονδύλη, Parent Coach, σύμβουλο θηλασμού και φαρμακοποιό και τη Σοφία Δούμα, μαία και σύμβουλο θηλασμού, ιδρύτριες του Κύκλου, για το πώς επηρεάζεται η σεξουαλική μας ζωή από τον ερχομό του παιδιού μας.

Συζητάμε σχετικά :

  • Με την επιθυμία: Τι σημαίνει αυθόρμητη και ανταποκρινόμενη επιθυμία.
  • Αν και πώς επηρεάζει ο θηλασμός ορμονικά και πρακτικά.
  • Πώς επηρεάζει η συγκοίμηση.
  • Όταν ο θηλασμός συνεχίζεται πώς και αν έχει επίδραση στη σεξουαλική μας ζωή.

Ελπίζουμε να σου άρεσε το Βίντεο. Περιμένουμε τα σχόλιά σου.

Alder, E., Cook , A., Davidson , D., West , C., & Bancroft, J. (1986, January). Hormones, mood and sexuality in lactating women. Br J Psychiatry, 148, σσ. 74-9.

Eid , M., Sayed , A., Abdel-Rehim , R., & Mostafa, T. (2015, May-June). Impact of the mode of delivery on female sexual function after childbirth. Int J Impot Res, 27(3), σσ. 118-20.

Groër , M. (2005, October). Differences between exclusive breastfeeders, formula-feeders, and controls: a study of stress, mood, and endocrine variables. Biol Res Nurs, 7(2), σσ. 106-17.

Holanda , J., Richter, S., Campos , R., Trindade , R., Monteiro , J., & Gomes-Sponholz, F. (2021, July). Relationship of the type of breastfeeding in the sexual function of women. Rev Lat Am Enfermagem, 19, σ. 29.

Kahramanoglu, Ι., Baktiroglu, Μ., Hamzaoglu, Κ., Kahramanoglu O, Ο., Verit, F., & Yucel, O. (2017, April). The impact of mode of delivery on the sexual function of primiparous women: a prospective study 2017 . Arch Gynecol Obstet, 295(4), σσ. 907-916.

Rowland, M., Foxcroft, L., Hopman WM, W., & Patel, R. (2005, October). Breastfeeding and sexuality immediately post partum PMID: 16926969;. Can Fam Physician, 51(10), σσ. 1366-7.

Γίνε μέλος σήμερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα