Βίντεο
Trailer
Η σχέση του ζευγαριού στην υπογονιμότητα
Η σχέση του ζευγαριού στην υπογονιμότητα
Ποια η σημασία μιας δυνατής σχέσης του ζευγαριού στην υπογονιμότητα; Τι χρειάζεται να κάνει το ζευγάρι για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν;
Πρώτη σχέση ζευγαριού στην υπογονιμότητα
Η Κατερίνα και ο Κωνσταντίνος προσπαθούν εδώ και 3 χρόνια για παιδί, και ακόμη τίποτε…Ο γιατρός τους είπε ότι χρειάζεται και οι δύο να κάνουν εξετάσεις. Ο Κωνσταντίνος ζορίζεται με όλο αυτό το πακέτο: υπογονιμότητα, ιατρικές εξετάσεις, σπερμοδιαγράμματα, ερωτήσεις, αγωνίες. Το αναβάλει μήνες τώρα. Από την άλλη η Κατερίνα γκρινιάζει, θυμώνει με την αμέλεια και την αδιαφορία του, του χρεώνει ότι δεν το θέλει αρκετά, ότι δεν την αγαπάει αρκετά… Όλοι οι φίλοι τους έχουν μωρά ήδη και οι γονείς τους πιέζουν – θέλουν βλέπεις να προλάβουν να γίνουν παππούδες. Η ένταση και οι συγκρούσεις έχουν περισσέψει επικίνδυνα τελευταία. Ζόρικα και δυσάρεστα τα πράγματα.
Δεύτερη σχέση ζευγαριού στην υπογονιμότητα
Ο Δημήτρης και η Ελιάνα είναι στην 3η προσπάθεια εξωσωματικής. Και οι δύο θέλουν να γίνουν γονείς τόσο πολύ! Όμως ο Δημήτρης πιστεύει ότι φτάνει πια – είναι μια χαρά και οι δύο τους στο κάτω κάτω από το να διαλύεται η σχέση τους μέρα με τη μέρα, ας μην κάνουν παιδί. Η Ελιάνα κλαίει και πληγώνεται κάθε φορά που του ανοίγει τη συζήτηση – πάντα ήθελε να γίνει μαμά, πώς μπορεί να μην την καταλαβαίνει. Νιώθει τόσο μόνη, είναι σε απόγνωση. Το συζητά συνέχεια με τις φίλες της. Μα να μην συμφωνούν σε κάτι τόσο σημαντικό; Πώς θα συνεχίσουν μαζί;
Τι συναισθήματα μπορούν να δημιουργηθούν στη σχέση του ζευγαριού στην υπογονιμότητα;
Ένα από τα πιο δύσκολα θέματα όταν το ζευγάρι προσπαθεί για παιδί και δεν τα καταφέρνει, είναι η μεταξύ τους σχέση τους και πώς τη διαχειρίζονται. Άγχος, θυμός, συγκρούσεις, διαφορετικές απόψεις, ατέλειωτες συζητήσεις, γνώμες τρίτων, μούτρα… Άντε μετά εσύ να βρεις όρεξη για ‘γούτσου-γούτσου’ και για σεξ!
Υπάρχει λύση;
Πώς μπορώ να διαχειριστώ τη σχέση μου με τον σύντροφο μου όσο προσπαθούμε για παιδί;
Τι μπορώ να κάνω για να τον/τη βοηθήσω να με καταλάβει;
Πώς μπορώ εγώ να μην νευριάζω, να μην χάνω την ψυχραιμία μου και να αποφεύγω να τσακώνομαι;
Όλα είναι πλέον τόσο «προγραμματισμένα», αισθάνομαι ότι χάσαμε τον αυθορμητισμό μας. Υπάρχει τρόπος να τα ξαναβρούμε ως προς τον έρωτα και το σεξ;
Κάθε φορά που διαφωνούμε, σκέφτομαι μήπως τελικά δεν ταιριάζουμε και δεν πρέπει να είμαστε πια μαζί. Έτσι είναι;
Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο
Με την ομάδα του Project Parenting και την Ελλη Παπαδοπούλου BSc Psychology, NLP Global Trainer USCS και δημιουργό του, HeartFert, Your Fertility Mindset, συζητάμε για όλα αυτά και όποια άλλα σας προβληματίζουν και θέλετε να μοιραστείτε.
Μερικά από τα θέματα που ανοίγουμε παρέα:
- Ποια είναι τα βασικά θέματα/προβλήματα που παρουσιάζονται όταν προσπαθεί ένα ζευγάρι για παιδί και δεν τα καταφέρνει;
- άρα η συγκρουση είναι αναπόφευκτη; Πώς διαχειρίζομαι την σύγκρουση;
- Πώς ερμηνεύω συμπεριφορές του συντρόφου μου που μου φαίνονται ακατανόητες; Μερικές φορές δείχνει έναν άλλο εαυτό που δεν αναγνωρίζω.
- Πώς διατηρώ την τρυφερότητα και την φυσική οικειότητα στη σχέση μας όταν όλα γίνονται πλέον μηχανικά και προγραμματισμένα, στο βωμό της σύλληψης παιδιού;
- Αν μιλήσω σε κάποιον άλλο για το θέμα, αισθάνομαι ότι προδίδω την εμπιστοσύνη του. Από την άλλη αν δεν το κάνω, νιώθω ότι θα «σκάσω»!
- Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει κάθε μας στιγμή μαζί – δεν μπορούμε να χαρούμε τίποτε πλέον όπως πριν…και αυτό με προβληματίζει πολύ για το μέλλον.
- Πώς μπορούμε να είμαστε σύμμαχοι μέσα σε αυτή τη διαδρομή;
Gerhardt, S. 2016, Γιατί η αγάπη μετράει, Αθήνα: Καλέντης
Knott, S., 2019, Μητέρες, Αθήνα: Μεταίχμιο
Straub, R.O., 2021, Ψυχολογία της Υγείας, Αθήνα: Broken Hill Publishers Ltd
Krogerus, M., Tschappeler, R., 2019, Το βιβλίο των αποφάσεων, Αθήνα: Διόπτρα
Perel, E. 2006, Ερωτική Νοημοσύνη, Αθήνα: Κέλευθος


Έλλη Παπαδοπούλου
Σύμβουλος Γονιμότητας & Υποβοηθούμενης Αναπαπαραγωγής, Ψυχολόγος
H Ελλη Παπαδοπούλου, είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Ιδιαίτερη εξειδίκευση και πάθος της η Γονιμότητα, η Υπογονιμότητα και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι δημιουργός & ιδρύτρια της HeartFert®, με αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο ταξίδι της Γονιμότητας, της Υπογονιμότητας ή άλλων προκλήσεων υγείας, και πέραν αυτών. Tί επιθυμεί να είναι για σένα? Ενημερωμένη και γεμάτη περιέργεια συνταξιδιώτης σου, πάντα με εσένα οδηγό. H Γονιμότητα είναι τρόπος σκέψης και ύπαρξης και το Γόνιμο Mindset εφόδιο ζωής!
Διαβάστε περισσότερα