Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Εισαγωγή

Επεισόδιο 2

Βάρος και εγκυμοσύνη

Επεισόδιο 3

Αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη

Επεισόδιο 4

Ίση κατανομή βάρους στην εγκυμοσύνη

Επεισόδιο 5

Απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη

Επεισόδιο 6

Ανακεφαλαίωση

Για πολλές γυναίκες η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη είναι αρκετά αγχωτικό. «Στρογγύλεψα», «Πωπω πάχυνα πολύ, είναι φυσιολογικό;» «Δεν μπορώ με τίποτα να τα χάσω!» και πολλά πολλά ακόμα ακούγονται από νέες και μέλλουσες μαμάδες

Ποιο είναι η αύξηση βάρους που ταιριάζει στη δική σου εγκυμοσύνη;

Για τη σωστή ενημέρωσή σου, ρώτησε τον γιατρό σου ποιο είναι το κατάλληλο βάρος για εσένα:

 • Μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους, (με Δείκτη Μάζας Σώματος ΔΜΣ 18-25 προ εγκυμοσύνης), είναι καλό να πάρει από 12 έως 16 κιλά στην εγκυμοσύνη.
 • Οι λιποβαρείς γυναίκες (με ΔΜΣ <18 προ εγκυμοσύνης) θα χρειαστεί να πάρουν από 13 έως 18 κιλά.
 • Οι υπέρβαρες γυναίκες (με ΔΜΣ 26-30 προ εγκυμοσύνης) πιθανότατα να χρειάζεται να πάρουν μόνο 7 έως 12 κιλά.
 • Οι παχύσαρκες γυναίκες (με ΔΜΣ > 30 προ εγκυμοσύνης) πρέπει να πάρουν λιγότερα από 7 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη διαμοιράζεται χρονικά:

 • 1 – 2 κιλά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης
 • 1- 1 1/2 κιλό το μήνα το υπόλοιπο διάστημα της εγκυμοσύνης (για γυναίκες φυσιολογικού βάρους)

Δίδυμη κύηση

Στην περίπτωση της δίδυμης κύησης, το κατάλληλο βάρος είναι 16 έως 20 κιλά. Έτσι, η λήψη βάρους τους πρώτους τρεις μήνες είναι ίδια με την απλή κύηση. Στη συνέχεια, η έγκυος θα πρέπει να παίρνει 1 ½  – 2κιλά το μήνα κατά μέσο όρο.

Πώς Κατανέμεται το Επιπλέον Βάρος Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης;

 • Μωρό: 3,5 κιλά
 • Πλακούντας: 1 – 1,5 κιλό
 • Αμνιακό υγρό: 1 – 1,5 κιλό
 • Ιστός του μαστού: 1 – 1,5 κιλό
 • Παροχή αίματος: 2 κιλά
 • Αποθηκευμένο λίπος για τον τοκετό και το θηλασμό: 2 – 4 κιλά
 • Μεγαλύτερη μήτρα: 1 – 2,5 κιλά
 • Σύνολο: 11 – 16 κιλά

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των παρακάτω προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • Αποβολή – Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής σε σχέση με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους.
 • Διαταραχές διάπλασης του εμβρύου – Τα μωρά που γεννιούνται από παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν γενετικές ανωμαλίες, όπως καρδιακά προβλήματα και προβλήματα στο νευρικό σωλήνα.
 • Δυσκολία στις διαγνωστικές εξετάσεις – Το αυξημένο σωματικό λίπος μπορεί να εμποδίσει την ανάδειξη ορισμένων ανατομικών προβλημάτων του μωρού σε έναν υπέρηχο. Επίσης, κατά τον τοκετό, η διαδικασία ελέγχου του καρδιακού ρυθμού του μωρού γίνεται πιο δύσκολη.
 • Μακροσωμία – Σε αυτή την περίπτωση, το μωρό είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού του μωρού κατά τη γέννηση (δυστοκία). Η μακροσωμία επίσης αυξάνει επίσης την πιθανότητα τοκετού με καισαρική. Επιπλέον, τα βρέφη που γεννιούνται με αυξημένο σωματικό λίπος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στο μέλλον.
 • Πρόωρος τοκετός – Προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία μιας γυναίκας, όπως η προεκλαμψία, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας θα πρέπει να γεννηθεί νωρίτερα για ιατρικούς λόγους. Τα πρόωρα μωρά δεν είναι τόσο ανεπτυγμένα όσο τα μωρά που γεννιούνται μετά από 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, έχουν αυξημένο κίνδυνο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας.
 • Θνησιγένεια – Όσο υψηλότερος είναι ο ΔΜΣ της γυναίκας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμβρυϊκού ή νεογνικού θανάτου.

Η παχυσαρκία ή η υπερβολική πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα σοβαρά προβλήματα υγείας:

 • Διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τοκετού με καισαρική τομή. Επίσης, οι γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μελλοντικά, τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους. Η εξέταση για το διαβήτη στις παχύσαρκες γυναίκες πραγματοποιείται στην αρχή της εγκυμοσύνης καθώς και αργότερα, κατά τη διάρκεια της κύησης.
 • Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή υψηλής αρτηριακής πίεσης που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά την εγκυμοσύνη. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα της γυναίκας. Μπορεί να προκαλέσει νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια.. Τα σοβαρά περιστατικά προεκλαμψίας απαιτούν επείγουσα θεραπεία για την αποφυγή αυτών των επιπλοκών, ενώ ο πρόωρος τοκετός μπορεί να κριθεί απαραίτητος.
 •  Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο σταματά να αναπνέει για σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η υπνική άπνοια σχετίζεται με την παχυσαρκία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, προεκλαμψίας, εκλαμψίας και καρδιακών και πνευμονικών διαταραχών.

Ανεξάρτητα από τους κινδύνους, μπορεί να υπάρξει υγιής κύηση ακόμα και αν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη. Απαιτείται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση του βάρους, τη δίαιτα και την άσκηση, τακτικός προγεννητικός έλεγχος για τυχόν επιπλοκές και ειδική αξιολόγηση που αφορά στον τοκετό και τη γέννα. Οι εγκυμοσύνη μιας υπέρβαρης ή παχύσαρκης γυναίκας θεωρείται εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά τόσο από γυναικολόγο όσο και από ειδικό Ενδοκρινολόγο.

Πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην επιβράδυνση της αύξησης βάρους:

 • Αποφύγετε το fast food και το έτοιμο φαγητό! Τα έτοιμα γεύματα περιέχουν χημικά προσθετικά γεύσης με χημικές ουσίες που αποθηκεύονται στο λίπος και έχουν δράση ορμονικών διαταρακτών που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου. 
 • Όταν τρώτε απέξω, επιλέξτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως στήθος κοτόπουλου με ντομάτα και μαρούλι (χωρίς σάλτσα ή μαγιονέζα). Στο πλάι να έχετε σαλάτα με λίγο λάδι (χωρίς σως), απλό ψωμάκι ή μία ψητή πατάτα
 • Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Χρειάζεστε τουλάχιστον τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων κάθε μέρα.
 • Προσθέστε σαλάτα και λαχανικά σε κάθε σας κυρίως γεύμα. Οι φυτικές ίνες μειώνουν το αίσθημα της πείνας, βοηθούν να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε, αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και μειώνουν και το μεταγευματικό σάκχαρο. 
 • Αν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες (ψωμί, κράκερ, προϊόντα φούρνου) και προτιμήστε ξηρούς καρπούς μαζί με ένα μικρό φρούτο, λαχανικά, γιαούρτι, αυγό με φρυγανιά ολικής άλεσης
 • Περιορίστε τα γλυκά ή ζαχαρούχα ποτά και τους χυμούς. 
 • Μην βάζετε αλάτι στα φαγητά κατά τη διάρκεια της μαγειρικής. Το αλάτι προκαλεί μεγάλη κατακράτηση υγρών.
 • Περιορίστε τα γλυκά και τα σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε φρέσκα φρούτα, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, σπιτικό κέικ λίγων θερμίδων ή μπισκότα βρώμης ως γλυκά χαμηλότερης θερμιδικής αξίας και ως επιδόρπιο.
 • Καταναλώνετε τα λιπαρά με μέτρο. Τα λιπαρά περιλαμβάνουν μαγειρικά έλαια, μαργαρίνη, βούτυρο, σάλτσα, μαγιονέζα, κανονικές σάλτσες σαλάτας, σάλτσες, ξύγκι, sour cream και κρεμώδες τυρί. Δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις χαμηλών λιπαρών.
 • Μαγειρέψτε το φαγητό με υγιεινό τρόπο. Το φαγητό σε λάδι ή βούτυρο θα προσθέσει θερμίδες και λίπος. Το ψήσιμο στο φούρνο, στη σχάρα, στο γκριλ, όπως και το βράσιμο, αποτελούν υγιέστερες μεθόδους μαγειρικής.
 • Γυμναστείτε. Ένα μέτριο πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να βοηθήσει να κάψετε πάρα πολλές θερμίδες. Το περπάτημα ή η κολύμβηση είναι συνήθως ασφαλείς ασκήσεις για τις έγκυες γυναίκες. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συμβουλέψει για το ποια άσκηση θα ήταν σωστή για σας πριν ξεκινήσετε.

Γίνε μέλος σήμερα!
Παρασκευή Μεντζελοπούλου

Παρασκευή Μεντζελοπούλου

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, με εξειδίκευση στον διαβήτη, πολυκυστικές ωοθήκες, υπογονιμότητα

H Παρασκευή Μεντζελοπούλου είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος, διπλωματούχος των American Board of Internal Medicine και American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism. Είναι η πρώτη διαπιστευμένη Ενδοκρινολόγος Health Coach στην Ελλάδα.. Ιδιαίτερα πεδία ενδιαφέροντος αποτελούν η γυναικεία υγεία και η κύηση,η γονιμότητα, η πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και το lifestyle medicine. Στόχος της είναι η ενημέρωση του ασθενούς, η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος και η πρόληψη. Εστιάζει ιδιαίτερα στη φροντίδα της εγκύου, καθώς έτσι δίνεται η ευκαιρία να φροντίσει και την υγεία του εμβρύου αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και συνεργάζεται επιστημονικά με ιδιωτικά μαιευτήρια και νοσοκομεία

Διαβάστε περισσότερα