Πίνακας περιεχομένων

Ένας από τους συχνότερους λόγους που προκαλούν καβγάδες στα ζευγάρια είναι τα οικονομικά. Συνήθως οι αφορμές για τέτοιους καβγάδες είναι τα «έκτακτα» έξοδα που βγάζουν την οικογένεια από τον προϋπολογισμό ή οι «ανεξέλεγκτες» δαπάνες κάποιου μέλους. Πώς να κάνετε μια υγιή συζήτηση για τα οικονομικά, στον γάμο σας όμως;

Τι προκαλεί τις εντάσεις;

Αυτό  που δεν γίνεται αντιληπτό στην αρχή είναι ότι η πηγή των συγκρούσεων για τα οικονομικά, σε έναν γάμο, αφορούν το τι σημαίνουν τα χρήματα για το κάθε άτομο στη σχέση. Ουσιαστικά αυτές πρέπει να λύσετε. Οι συγκρούσεις για τα οικονομικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σχέση Σε πολλά ζευγάρια, ο ένας νιώθει τον άλλον λες και είναι εχθρός όταν πρόκειται για χρήματα. Από φόβο, δεν κάνει κάποια κίνηση ή συζήτηση για τα οικονομικά, γιατί ξέρει ότι θα συγκρουστεί.

Πώς να κάνετε μια υγιή συζήτηση για τα οικονομικά

Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσετε την προσέγγισή σας στο θέμα. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξεκινούν ήρεμα τις συζητήσεις και ακούνε τον σύντροφό τους. Συνεργάζονται μεταξύ τους και βρίσκουν τη λύση.  Από την εμπειρία μου στο relationship coaching, εντόπισα έξι τρόπους για καλή συνεργασία ώστε να λύσετε τις διαφορές σας για τα οικονομικά. Πάμε να τους δούμε.

Πώς να κάνετε μια υγιή συζήτηση για τα οικονομικά, στον γάμο σας

1. Μείνετε στην ίδια ομάδα

Να θυμάστε ότι δεν είστε αντίπαλοι σε κανένα θέμα που αφορά τον γάμο σας. Αν δώσετε, νοερά, μια αρνητική ιδιότητα στον σύντροφό σας, κάντε το ίδιο και για εσάς. Κι όταν σκέφτεστε κάτι θετικό για εσάς, κάντε το αντίστοιχα για τον σύντροφό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατάτε ψηλά το εμείς και όχι το εγώ.

2. Σταματήστε την κουβέντα για τα οικονομικά, αν τα συναισθήματα σάς πλημμυρίσουν

Πιο εποικοδομητικές συζητήσεις είναι εκείνες των οποίων τα δύο μέρη κάνουν καλή διαχείριση των συναισθημάτων τους. Όταν υπάρχει κορύφωση σε συναισθήματα, όπως θυμός, τότε μπορεί ο ένας να επιτεθεί λεκτικά στον άλλον. Ό,τι κουβέντες πείτε εν βρασμώ θα είναι άδικες ή και επιζήμιες. Προκαλούν μεγαλύτερες εντάσεις οι οποίες μερικές φορές οδηγούν μέχρι και στην απομάκρυνσή σας από τον σύντροφο.

Ο Dr. John Gottman, σε έρευνά του, υποστηρίζει ότι ένα 20λεπτο διάλειμμα ηρεμεί τα πνεύματα. Στο 20λεπτο αυτό διάλειμμα, μπορείτε να χαλαρώσετε, όπως να κάνετε μια βόλτα ή να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική.

Πώς να κάνετε μια υγιή συζήτηση για τα οικονομικά, στον γάμο σας

3. Δηλώστε τη θέση σας πριν προσπαθήσετε να πείσετε τον σύντροφό σας

Εάν ο σύντροφός σας νιώσει ότι δεν τον ακούτε, θα είναι δύσκολο να σας ακούσει κι αυτός με τη σειρά του. Μόνο όταν ακούσετε πραγματικά ο ένας τον άλλον και τον κατανοήσετε, θα αρχίσετε να συνεργάζεστε με σκοπό την εύρεση της λύσης. Ακόμα κι αν πείσετε τον σύντροφό σας αλλά δεν νιώσει ότι τον καταλαβαίνετε, με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανόν να υπονομεύσει τη λύση που θα έχετε βρει.

4. Να εκφράζετε με σαφήνεια τις ανάγκες σας

Αν η ανάγκη σας προκαλεί έκτακτα έξοδα, τότε να την εκφράσετε ανοιχτά και με σαφήνεια. Γίνετε όσο πιο σαφής μπορείτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε “Χρειάζομαι ένα ρομαντικό ραντεβού μια φορά την εβδομάδα και μια διανυκτέρευση σε ένα κρεβάτι και πρωινό κάθε δύο μήνες”. Πιστέψτε με, ο σύντροφός σας θα την εκτιμήσει και θα γίνει κατανοητή ώστε να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

5. Πιστέψτε ότι και οι δύο απόψεις είναι έγκυρες

Αν πιστεύετε ότι η μία άποψη από τους δυο σας είναι η μόνη σωστή, απλώς θα φτάσετε πιο γρήγορα σε αδιέξοδο. Κάντε αποδεκτό, σαν δεδομένο, ότι και οι δυο απόψεις είναι σωστές. Έτσι θα εστιάσετε στην κατανόηση και την επικύρωση της θέσης του συντρόφου σας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνείτε με αυτή. Θα εστιάσετε, όμως, στην κατανόησή της.

6. Ζητήστε την υποστήριξη ενός επαγγελματία

Αν δείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση χωρίς να καταλήξει σε καβγά, τότε είναι χρήσιμο να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Ένας σύμβουλος σχέσεων μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους επικοινωνίας, να αποφύγετε τις εντάσεις και να επανακτήσετε την ηρεμία στη σχέση σας που τόσο πολύ επιθυμείτε.

Πώς να κάνετε μια υγιή συζήτηση για τα οικονομικά, στον γάμο σας
Μάρθα Μαρκάκη

Μάρθα Μαρκάκη

Coach Διαζυγίου, Parenting Coach, Δικηγόρος, Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μάρθα Μαρκάκη. Είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δίκαιο, εξειδικευμένη στο οικογενειακό δίκαιο και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια σε αστικές, οικογενειακές και εμπορικές διαφορές (IMC Canada, ΥΔ), έχει μετεκπαιδευτεί στις διαπραγματεύσεις στο Harvard Law School (Program on Νegotiation) και έχει διαπιστευτεί ως Διαπραγματεύτρια (Harvard Law School, Academy of Professional Negotiators).

Διαβάστε περισσότερα

  • Fisher, R. (2005). Daniel Shapiro Beyond reason, using emotions as you negotiate, , Penguin Books, , ISBN 9780143037781
  • Mellody P., Wells-Miller, A., Miller J.Κ. (2010). Eξάρτηση Συνεξάρτηση, εκδόσεις Φυτράκη, ISBN 9789605356255
  • Moore, C.W., & Bass, J. (2014). The mediation process, Practical Strategies for resolving conflict, 4th edition, ISBN 978111830430390000
  • Rosenberg, B. (2016). Μη βίαιη επικοινωνία, Marshall, εκδόσεις Κοντύλι, ISBN9789609661232
  • Siegel, J. P. (2014). The Mindful Couple. Clinical Social Work Journal 42(3):282-287 DOI:10.1007/s10615-014-0489-y
  • Sadhguru (2018). Relationships: Bond or Bondage. Jaico Publishing House, ISBN9386867648, 9789386867643